BauskasDzive.lv ARHĪVS

Ceturtdien mūžībā pavadīs tautas dzejnieci Kornēliju Apškrūmu; aizdegsim mīlestības sveci viņas piemiņai

Ceturtdien mūžībā pavadīs tautas dzejnieci Kornēliju Apškrūmu; aizdegsim mīlestības sveci viņas piemiņai

Tautā mīlētās dzejnieces Kornēlijas Apškrūmas dzīves ritums pārtrūka šī gada 11. janvārī Valmieras slimnīcā, uz baltā sniega atstājot mūžzaļu viņas bagātīgā mūža pavedienu, kas aizved uz visdārgāko mājvietu viņas bērnības zemē – «Dauguļu» saimniekmājām Palsmanes pagastā, toreizējā Valkas apriņķī, kur 1937. gada 12. aprīlī sākās dzejnieces dzīves gājums.

Pati dzejniece saka: «Tur manas pasaules uztveres pirmsākumus veidoja vecāki un daba – meži, purvi, pļavas un toreiz vēl burvīgā Vizlas upīte.» Ar Kornēlijas bērnības atmiņām var iepazīties viņas prozā sarakstītajā atmiņu grāmatā «Piektais gadalaiks».

Ar atklāsmēm savos dzejoļos Kornēlija ir iekarojusi lasītāju, it sevišķi lauku cilvēku, sirdis visā Latvijā, jo viņas vārdi uzrunā ar patiesumu un mīlestību, it kā tie būtu mūsu dziļi sirdī paslēptie vārdi, bet mūsu neizteiktie, jo mums tā nesanāk…

Dzejnieces radītie teksti rosinājuši komponistus ietērpt tos skaistās melodijās, pārtopot tiem par daudzām dziesmām, kuras tiek izmantotas arī kā skolu himnas un atskaņotas svētkos un jubilejās.

Kornēlija atzina, ka daudz prieka un arī izturības sagādāja tikšanās ar viņas dzejas cienītājiem. Viņa ar savu uzticamo komandu (dzejoļu tekstu mūzikas autori Lilitu Kauliņu un viņas dzejas teicēju un vienlaicīgi dziesmu izpildītāju Mētru Kalniņu) bija bieža viešņa kultūras namos un bibliotēkās visattālākajās Latvijas vietās. Šī «trīs zvaigžņu» komanda, kā viņas mīļi dēvēja klausītāji, 14 gadu laikā ar Kornēlijas talanta cienītājiem ir tikušās 198 reizes vairākās auditorijās gandrīz visos Latvijas novados.

Arī Bauskas puses ļaudis netika aizmirsti. Tā 2005. gada 9. decembrī toreizējā Bauskas rajona Iecavā notika grāmatas «Dvēseles akvareļi» prezentācija. Savukārt Brunavas pagasta ļaudīm 2010. gada 28. decembrī bija iespēja tikties ar populāro trijotni.

Dzejniece, 2014. gada Jāņos ciemojoties pie manis Andrejmuižā, viesu grāmatā ierakstīja: «Savējais meklē savējo tad, kad dvēsele smeldz. Lai nekad mūsos nesarūs savējiem domātais zelts!»

Nenoliedzami, ka Kornēlija Apškrūma ir tautas dzejniece, ko apliecina arī saņemtās «Lielo lasītāju balvas» – par krājumu «Priekā un skumjās rakstīti panti» 2007. gadā un par krājumu «Atnāc mani vēl satikt» 2008. gadā. Par nopelniem Latvijas labā viņa 2007. gada 16. novembrī saņēma valsts apbalvojumu – Atzinības krusta sudraba goda zīmi.

Tautā mīļotā dzejniece ceturtdien, 21.janvārī, plkst. 13 Palsmanes kapos tiks pavadīta garajā Dižgaru ceļojumā, pievienojoties saviem novadniekiem Jāzepam Vītolam, Elīnai Zālītei un Ojāram Vācietim.
Aicinu pieminēt mūsu dārgo dzejnieci Kornēliju Apškrūmu, iededzot mīlestības sveci. Reizē ar atvadu ziediem es ceturtdien nesu arī sveicienus no Bauskas puses ļaudīm.