BauskasDzive.lv ARHĪVS

Turpina uzraudzīt epidemioloģisko drošību

Turpina uzraudzīt epidemioloģisko drošību

Šķērsojot Latvijas robežu, jāuzrāda negatīvs «Covid-19» testa rezultāts


No piektdienas, 15. janvāra, lai ieceļotu Latvijā, nepieciešams apliecinājums par negatīvu «Covid-19» testu, kas veikts ne vēlāk kā pirms 72 stundām ieceļošanas brīdī, paredz valdībā lemtais. Noteikumi spēkā vienlaikus ar līdzīga regulējuma ieviešanu Lietuvā un Igaunijā.
Īsti ziemīgā dienā, 15. janvārī, kad bija 11 grādu zem nulles, arī «Bauskas Dzīve» devās uz Grenctāles robežpunktu, lai lūkotu Valsts robežsardzes darbu, kontrolējot epidemioloģisko drošību. Vairāki robežsargu transportlīdzekļi jau stāvēja priekšā. Vīri darīja savu darbu.

Grenctālē auto plūsma samazinājusies

«Bauskas Dzīvei» jauninājumu testa kontrolē komentēja Valsts robežsardzes Rīgas pārvaldes Zemgales 2. kategorijas dienesta priekšnieka vietnieks kapteinis Māris Cīrulis. Ieceļotāji 48 stundas pirms ieceļošanas aizpilda «covidpass» anketu tīmekļvietnē covidpass.lv, un par testu, kas savukārt veikts 72 stundas pirms ieceļošanas, ir atsevišķa ailīte. Jābūt arī elektroniski uzrādāmai vai izdrukātai medicīniskai izziņai par veikto testu ar rezultātu.

Piektdien, 15. janvārī, no pulksten 11 līdz 13 Grenctālē tika pārbaudītas ap 20 mašīnu, vienai personai no Čehijas nebija izpildīts jaunais nosacījums. Viņu aicināja atgriezties mītnes valstī. Šo notikumu pavērsienu vīrietis neesot uzņēmis naidīgi, atgriezies atpakaļ. Lielākoties cilvēki devušies darba darīšanās, tad jau nosacījumi  viņiem ierasti un zināmi. Izlases kārtībā minētajā laikā pārbaudītas arī trīs «fūres». «Juridiskajām personām sodi lielāki, tādējādi arī dokumenti parasti ir kārtībā,» teic M. Cīrulis.

Savukārt vecāka gadagājuma cilvēkiem ar «podziņu telefoniem» robežsargi savureiz palīdzējuši turpat aizpildīt «covidpass», jo darba busiņā ir gan dators, gan printeris. Turklāt internets Grenctālē darbojoties labi, jo «blakus ir tornis». Aukstajā dienā jo īpaši svarīgi, ka busā nodrošināta elektrība un ir apsilde.

«Transportlīdzekļu plūsma ir samazinājusies. Iepriekš trijās vietās jūsu pusē diennaktī bija ap 400 transportlīdzekļiem – Grenctālē ap 200, Meitenē – 100 – 150, Skaistkalnē – 50 – 70. Pašlaik to skaits krities. Izskatās, pat kādas piecas reizes mazāk auto. Cilvēki apzinās, ka testa veikšana varētu būt laikietilpīga, visur ir rindas, turklāt daudzviet ārvalstīs testa veikšana izmaksā vairāk nekā 100 eiro. Tad cilvēks stipri padomās, vai viņam atbraukt paskatīties Brīvības pieminekli vai ko citu, vai tomēr kur doties tikai nepieciešamības gadījumā,» situāciju analizē M. Cīrulis.

Ieteikums – bez vajadzības nekur nebraukt

«Nav joki, mans ieteikums – bez vajadzības nekur nebraukt, pienāks pavasaris, jācer, ka tad situācija būs uzlabojusies. Paspēs atpūsties, nav vērts lieki riskēt un apdraudēt sevi un citus,» uzsver M. Cīrulis. Viņš cer, ka situācija uzlabosies pēc vakcinācijas. To darīšot pats un ģimene, jo citādi situācija ir nopietna, «šajās dienās nomira kaimiņiene – 37 gadus veca sieviete –, kurai palika trīs mazi bērni. Trijās dienās aizgāja, turklāt iepriekš nebija slimīga,» situācijas traģiskumu ieskicē M. Cīrulis.

«Bauskas Dzīve» vēroja automobiļu kontroli. Bija vairākas komercpārvadājumu automašīnas, kam dokumenti kārtībā. Komercpārvadātājiem netiek pieprasīts «Covid» tests, jo viņi dodas darba darīšanās, «covidpass» gan jāaizpilda. «Pašlaik izslēgta vienkārša «vizināšanās»,» uzsver robežsargi.

Varot ieceļot Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji, kas izmanto mūsu lidostu «Rīga». Viņiem jāuzrāda arī biļetes.

«Bauskas Dzīve» vēro, kā tiek apstādināta mašīna ar Igaunijas numurzīmēm, tajā brauc divi vīrieši Aleksandrs un Ruslans. Viņi dodas mājup uz Tallinu. «Bauskas Dzīvei» jauninājumu – testu – abi sašutuši vērtē: «Šausmas!» Tas esot apgrūtinājums. Viņi veikuši testu mazliet senāk nekā pirms 72 stundām. Tā kā vīrieši nepaliek Latvijā, bet ir tranzītā uz mītnes zemi, robežsargi atļāva braukt mājās.

Pēc laika tiek apstādināta lietuvieša mašīna. Aļģirds nodarbojas ar komercpārvadājumiem, «Bauskas Dzīvei» stāsta, ka nodrošina Latvijas uzņēmumus  ar autodaļām, un dodas tālāk.
 
Pašizolācija ir vajadzīga
Negatīvs «Covid-19» testa rezultāts ieceļotājiem nedod tiesības nedoties pašizolācijā pēc ierašanās Latvijā, uzsver Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs. Speciālists atgādināja, ka virkne Eiropas Savienības (ES) valstu padarīja bargākus drošības pasākumus, kas saistīti ar ieceļošanu valstī, ņemot vērā «Covid-19» atkārtotu izplatīšanos.

«Mums ir svarīgi panākt, lai būtu arī pasažieru drošība. Standarts testa veikšanai ir 72 stundas pirms izbraukšanas no valsts. 72 stundas attiecas nevis uz rezultāta saņemšanu, bet gan parauga nodošanu,» uzsvēra J. Perevoščikovs. Speciālists atgādināja, ka svarīgi veikt testu vēl pirms izbraukšanas, jo arī pēc negatīva testa rezultāta saņemšanas pastāv risks tomēr būt slimam, jo «Covid-19» inkubācijas periods ir 14 dienas.
«Tests uzrāda, vai vīruss ir vai nav konkrētā datumā. Inkubācijas periods ir 14 dienas, kas neizslēdz, ka tests veikts inkubācijas perioda agrīnā stadijā. Varbūt cilvēks pēc testa veikšanas var inficēties vai var inficēties ceļojuma laikā. Līdz ar to testa esamība neatbrīvo no turpmākas pašizolācijas,» uzsvēra SPKC pārstāvis, piekodinot, ka pašizolācija ir ļoti svarīga.

Izņēmuma gadījumi
Apliecinājums par negatīvu testu, proti, testa rezultāts, ārsta izziņa, izziņa par antivielu esamību vai cits medicīnisks dokuments, kas apliecina, ka persona nav infekcioza, ir jāuzrāda pārvadātājam, piemēram, lidsabiedrībai, pretējā gadījumā personai tiks atteikta iekāpšana.

Ieceļojot Latvijā ar privāto automašīnu, atzīmei par negatīvu testa rezultātu jābūt aizpildītajā covidpass.lv anketā. Šīs prasības izpildi izlases kārtībā pārbaudīs Valsts robežsardze vai Valsts policija. Nemainīgs paliek nosacījums, ka pēc ieceļošanas no ārvalstīm ar augstu inficēšanās risku jāievēro desmit dienu pašizolācija, kā arī citas SPKC epidemioloģiskās drošības norādes.

Noteikti arī izņēmuma gadījumi, kad tests pirms ieceļošanas Latvijā nav jāveic, – bērniem līdz 11 gadu vecumam, personām, kas ir vakcinētas pret «Covid-19», pārvadātāju darbiniekiem un apkalpes locekļiem, jūrniekiem, kas dodas uz vai no savas darbavietas, tranzīta pasažieriem, kuri nepamet lidlauka kontrolējamo zonu, diplomātiskā korpusa pārstāvjiem. Tāpat tests netiks prasīts pierobežas iedzīvotājiem, kas ikdienā šķērso robežu darba, izglītības un līdzīgu vajadzību dēļ un var uzrādīt apliecinājumu par nodarbinātību vai mācībām.

Saistībā ar jaunajiem noteikumiem, kas paredz visiem iebraucējiem nodrošināt apliecinājumu par negatīvu «Covid-19» testu, no 15. janvāra caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu ir atļauti starptautiskie pasažieru pārvadājumi Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) robežās, kā arī no Šveices un Apvienotās Karalistes, paredz Ministru kabinetā lemtais.

Iepriekš starptautiskie pasažieru pārvadājumi nebija atļauti uz valstīm, kur 14 dienu kumulatīvais «Covid-19» gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem divkārt pārsniedz vidējo ES un EEZ valstu rādītāju.

Tomēr Satiksmes ministrija joprojām aicina atbildīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot.


Divi scenāriji
Iekšlietu ministrija paudusi bažas, ka daļa robežšķērsotāju varētu viltot izziņas par negatīviem «Covid-19» testiem. Kā tiek vērtēts šis aspekts?

Robežsargiem ir dokumentu paraugi. Ir skaidri nosacījumi, kādiem faktiem jābūt testa apliecinājumā. Lai arī iekšlietu dienestiem ir bažas, tie jaunajai prasībai gatavojas un apmainās ar ārvalstu kolēģiem ar informāciju, iepazīstas ar šāda dokumentu standarta statusu ārvalstīs. Arī Valsts robežsardzes Robežpārbaudes un imigrācijas kontroles pārvaldes priekšnieks Rinalds Belijs paudis, ka testa rezultāts ir uzskatāms par dokumentu, līdz ar to viltošanas gadījumā var tikt sākts kriminālprocess un piemērojama kriminālatbildība.

Kā robežsargi rīkosies, ja robežšķērsotājs nevarēs uzrādīt negatīvu testu?

Iespējami divi scenāriji. Pirmkārt, šāda dokumenta neuzrādīšanas gadījumā ārzemnieku robežsargi aicinās atgriezties savā mītnes zemē, par prasības neizpildīšanu var tikt piemērota administratīvā atbildība. Otrkārt, ja dokumentu uz ārējās robežas nevarēs uzrādīt Latvijas valstspiederīgais vai Eiropas Savienības dalībvalsts pilsonis ar uzturēšanās atļauju Latvijā, tad robežsargi sadarbībā ar Valsts policiju varēs vērtēt administratīvo atbildību un, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības, atļaut robežas šķērsošanu, proti, iebraucējam jādodas pašizolācijā.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Simona Grāvīte skaidroja, ka, stājoties spēkā jaunajai prasībai, policijas darbā nekas nemainīsies un tā turpinās veikt pastiprinātu robežšķērsotāju kontroli tāpat kā līdz šim. Tām privātpersonām, kuras pēc robežas šķērsošanas nevarēs uzrādīt negatīvu testu, policija par epidemioloģiskās drošības noteikumu neievērošanu var piemērot naudas sodu no 10 līdz 2000 eiro.


Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild SIA «Bauskas Dzīve».

20200526-1606-maf-logo.jpg

#SIF_MAF2020