BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pārvietošanās ierobežojumi turpinās

Pārvietošanās ierobežojumi turpinās

Komandantstunda un tās uzraudzīšana – iedzīvotāju drošībai un epidemioloģiskās situācijas uzlabošanai


Komandantstunda jeb tā sauktā mājsēde nedēļas nogalēs būs spēkā līdz 25. janvārim, lēmis Ministru kabinets.

Kā šajā nedēļas nogalē iedzīvotāji mūspusē ievēroja noteiktos ierobežojumus – no plkst. 22 līdz 5 uzturēties savā dzīvesvietā – kopā ar policistiem vēroja arī «Bauskas Dzīve». Jāakcentē, ka bez pamatota iemesla šajās nakts stundās nedrīkst pārvietoties arī automašīnās.

Žurnālisti no Valsts policijas mājaslapas izdrukāja pašapliecinājuma veidlapu, to aizpildīja, paņēma personu apliecinošu dokumentu, kā arī preses karti un piektdienas vēlā ziemīgā un sniegotā vakarā uz aptuveni trim stundām pievienojās Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Bauskas iecirkņa policistiem komandantstundas reidā.

«Karstākā» dežūra – Jaungada naktī
Bauskas iecirkņa apkalpojamo teritoriju Bauskas, Iecavas, Rundāles, Vecumnieku novadā 8. janvāra vakarā un naktī uzraudzīja 12 ekipāžas, ko atbalstīja desmit Rīgas 1. brigādes 53. kājnieku bataljona zemessargi, informēja Kārtības policijas priekšnieks Egīls Gailis.

«Bauskas Dzīve» reidā devās kopā ar Kārtības policijas nodaļas inspektoriem Raivo Gruzdu un Eviju Švikuli. Inspektors iekšlietu sistēmā nostrādājis jau 25 gadus, savukārt inspektore šai darbā vada devīto. «Karstākā» dežūra komandantstundā policistei bijusi Jaungada naktī, kad bijis jāsastopas arīdzan ar agresīviem, bravūrīgiem un rupjiem pārkāpējiem, kad daudziem bijušas svešas pieklājības normas.

«Tomēr primārais ir preventīvais darbs, svarīgi, lai cilvēki ievērotu drošību un nepulcētos, lai saprastu, ka tas darīts ar domām par sabiedrības veselību. Diemžēl ir tāda cilvēku kategorija, kas nesaprot argumentus, kas sāk domāt tikai tad, kad saņem sodu,» secina likumsargi.

Pārkāpēju vidējais vecums bijis, sākot no 30 gadiem, bijušas arī sievietes, tomēr kopumā tie vairāk bijuši vīrieši, kas izvēlējušies tumsā kaut kur doties. 30., 31. decembrī ticis atskaņots skaļrunī aicinājums nepulcēties. Vislikumpaklausīgākie šajā ziņā nenoliedzami ir pensionāri, skaidro policisti.

Ārpus mājas – no darba vai darba uzdevumā
Dzirdēti dažādi argumenti – par sastrīdēšanos ar draudzeni un pastaigu, piedzēruša drauga vešanu mājās un līdzīgi. Tomēr dzīvesvietas atstāšana šajā laikā pieļaujama tikai īpaši neatliekamos gadījumos. Atstājot dzīvesvietu, līdzi jābūt pašapliecinājumam, kurā norāda personas datus, dzīvesvietas adresi, pārvietošanās iemeslu un galamērķi. Ikvienam iedzīvotājam ir pienākums ņemt līdzi arī pasi vai ID karti.

Pārvietošanās ierobežojumi noteiktajās nakts stundās neattiecas uz personām, kas dodas uz darba vai dienesta vietu vai no tās vai veic darba vai dienesta pienākumus. Tāpat šī prasība neattiecas uz pārvietošanos, kas nepieciešama ārstniecības pakalpojumu saņemšanai vai dzīvnieku veterinārmedicīniskajai aprūpei, vai diennakts aptiekas apmeklējumam.

Atbildīgiem cilvēkiem ir bijuši pašapliecinājumi, citiem arī uz baltas lapas, nevis izdrukāti, piemēram, no Valsts policijas mājaslapas. Varot būt arī tādi, tikai svarīgi iekļaut visus vajadzīgos datus. Varot arī būt elektronisks apliecinājums, ko uzrādīt likumsargiem. Sākumā ne visiem bijis šis dokuments, tagad vairākums sāk apzināties situāciju.

Ja cilvēks atgriežas no darba un nav dienesta apliecības, darbavietas ailītē nepieciešams arī zīmogs kā apliecinājums, ka cilvēks patiesi strādā minētajā vietā. Arī pašiem likumsargiem jābūt apliecinājumam, ja viņi dotos mājup komandantstundas laikā. Savukārt kā ir ar suņa vešanu pastaigā? Dzīvnieku taču var izvest neilgi pirms komandantstundas, uzsver likumsargi.

Galvenais – adekvāta attieksme un dokumenti

Vakarā pirms pulksten 22 maigi un klusi sniga, dažas ģimenes vēl pēdējās minūtēs ar bērniem ragaviņās steidzās mājās, izmantoja ziemīgo mirkli pirms naktsmiera. Pulksten 22.07 Ziedoņu ielā Bauskā likumsargi apturēja automobili, no Aizkraukles braucot, slidenajā ceļā aizkavējusies Bērzkalnos dzīvojoša ģimene ar bērniņu mašīnā. Uz ceļa ik pa laikam sastopam sniega tīrītāju transportu, kas likumīgi pildīja savus pienākumus.
Īslīces pagastā aiz Bauskas robežas pulksten 22.20 sastopam automašīnu «Audi», kurā trīs dāmas brauc mājup no vienas darbavietas. Sievietes pārbaudi uztver saprotoši, turklāt visām ir pašapliecinājums. Automātiski policistu izmantotajā aplikācijā telefonā sistēmā parādās visi fakti par automobili un personu. Uz pašapliecinājuma policisti uzspiež zīmogu, uzraksta, cikos automobili pārbaudījuši, lai tas vairs nebūtu jādara citai ekipāžai. Braucot patiesi ik pa brīdim sastopam citu likumsargu mašīnas.

Policisti saņem telefona zvanu, ka automašīna ar aizturētās personas nodalījumu tūlīt vajadzīga Rijas ielā Bauskā, lai iecirknī nogādātu personu, kas komandantstundas laikā atradās uz ielas un atteicās nosaukt vārdu. Dodamies atpakaļ uz Bausku. Uz «Bauskas Dzīves» jautājumu, kāpēc jaunietis ap pulksten 23 bija laukā, viņš sacīja, ka bijis ciemos un iznācis uzpīpēt. Ikvienā pārkāpumā ir vainu mīkstinoši vai pastiprinoši apstākļi, kā šajā reizē, kad jaunais vīrietis tika aizturēts personības noskaidrošanai un lēmuma pieņemšanai par administratīvā procesa sākšanu. Par pārkāpumu sods var būt no 10 līdz 2000 eiro. Pirms sēšanās speciālajā policijas automašīnas nodalījumā jaunietis likumsargiem uzsvēra: «Es esmu pēc muguras operācijas, brauciet prātīgi, nevis pa bedrēm!»

Pēc personas nogādāšanas iecirknī atgriežamies ielās. Zaļās ielas lokveida krustojumā pēc pulksten 23 tika apturēta automašīna «Volvo», kurā ar apliecinājumiem no darba mājup brauca vīrietis un sieviete.

Dažas minūtes vēlāk uz Mēmeles tilta tiek apstādināts «Subaru». Sieviete un  vīrietis ar aizpildītiem pašapliecinājumiem brauca no Ukrainas, ceļā esot pat avārijā iekļuvuši, tādējādi brauciens ievilcies.

Pa Mēmeles tiltu kājām ejam ieraudzījām sievieti. No 12 stundu darba maiņas Operatīvajā vadības pārvaldē devās baušķeniece Ināra.

Pretī kultūras namam Bauskā 23.30 tika apstādināts automobilis «Opel», ko stūrēja Polijas pilsonis. Mašīnā atradās ģimene, visiem «covidpass» bija aizpildīts, savukārt pašapliecinājums viņiem nav nepieciešams.

Ierobežojumi – arī nākamajās nedēļas nogalēs
Arī «Bauskas Dzīve» uz saviem pašapliecinājumiem saņēma policistu apstiprinājumu par pārbaudes laiku un devās mājup. Kolēģis vēl nemaz netika laukā no Bauskas, kad novada pašvaldības policija un arī Rundāles novada pašvaldības policijas inspektors pēc pusnakts viņu apturēja, lai noskaidrotu pārvietošanās iemeslu.

«Bauskas Dzīve» 9. janvārī sazinājās ar ekipāžas policistiem un noskaidroja, ka pēc pusnakts viņi devušies uz Bauskas novada Dāviņu pagastu, Lambārti un vēlāk atgriezušies Bauskā. «Viss bija mierīgi, mūsu ekipāža, atšķirībā no citām, vairs nesastapa ne automašīnas, ne gājējus.»

No 8. janvāra līdz 10. janvāra svētdienas rītam ik dienu no plkst. 22 līdz 5 atbalsta sniegšanā vienlaikus iesaistīti aptuveni 300 zemessargi un karavīri no Zemessardzes brigādēm. Nacionālie bruņotie spēki (NBS) atbalstīja Valsts policiju «Covid-19» izplatības ierobežošanā arī Jaungada brīvdienās līdz 4. janvārim.

Valstī noteiktie ar «Covid-19» saistītie ierobežojumi un komandantstunda nedēļas nogalēs būs spēkā līdz 25. janvārim. Komandantstunda būs jāievēro no 15. līdz 17. janvārim un no 22. līdz 24. janvārim, kad iedzīvotājiem būs aizliegts pārvietoties no plkst. 22 līdz 5.


Atkārtoti neievērojot komandantstundu, sieviete Bauskā divreiz izpelnās 2000 eiro naudas sodu

Apkopojot aizvadītās nedēļas nogales, no 8. janvāra vakara līdz 10. janvāra rītam, laikā reģistrētos notikumus saistībā ar mājsēdes kontroles pasākumiem, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes (VP ZRP) Bauskas iecirkņa apkalpojamajā teritorijā reģistrēti 48 notikumi.

24 personām, kuras neievēroja noteiktos ierobežojumus, tika piemērots 100 eiro naudas sods, bet 12 iedzīvotājiem – 200 eiro naudas sods. Lielākais naudas sods – 2000 eiro – tika piemērots trim personām, turklāt vienai divas reizes. Bauskā policisti, pārbaudot personas datus, konstatēja, ka kāds vīrietis, kurš bija pārkāpis mājsēdes noteiktos ierobežojumus, atrodas meklēšanā saistībā ar brīvības atņemšanas soda izpildi.

Vecumniekos 9. janvārī 1989. gadā dzimis vīrietis saskarsmē ar likumsargiem bija agresīvi noskaņots, un viņam par Ministru kabineta rīkojuma Nr. 655 «Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu» 5.1.1 punkta prasību pārkāpšanu tika piemērots naudas sods 2000 eiro apmērā.

10. janvārī desmit minūtes pēc pusnakts Bauskā 1995. gadā dzimis vīrietis kopā ar 2000. gadā dzimušu sievieti ne tikai atradās ārpus dzīvesvietas bez attaisnojoša iemesla un ļaunprātīgi nepakļāvās policistu likumīgajām prasībām, bet vīrietis arī saplēsa policijas darbinieka formastērpu un apskādēja policijas automašīnu, sitot pa to ar rokām un kājām. Par šo nodarījumu sākts kriminālprocess. Katrai personai par atrašanos ārpus dzīvesvietas bez attaisnojoša iemesla tika piemērots naudas sods 2000 eiro. Pēc aptuveni trim stundām baušķeniece atkal bija devusies pastaigā pa pilsētas ielām un otro reizi nopelnīja 2000 eiro naudas sodu.

Avots: VP ZRP vecākās speciālistes Daces Kalniņas sniegtā informācija


Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild SIA «Bauskas Dzīve».

20200526-1606-maf-logo.jpg

#SIF_MAF2020