BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO : Kurmenē noslēdzas Kristus dzimšanas svētku cikls

Žanna Zālīte

2021. gada 7. janvāris 12:00

3112
FOTO : Kurmenē noslēdzas Kristus dzimšanas svētku cikls

Vecumnieku novada Kurmenē Kristus dzimšanas svētku programma noslēdzās trešdienas, 6. janvāra, vakarā ar Triju ķēniņu dienas dievkalpojumu. Svētā mise, tāpat kā iepriekšējās šī cikla reliģiskās ceremonijas, norisinājās izgreznotajā un izgaismotajā parkā pie pilsdrupām, pulcinot ap 40 interesentu.

Vairāki bija ieradušies pirms dievkalpojuma, lai izstaigātu saposto teritoriju un apskatītu dzīvo Bētlemi, kas lielus un mazus priecējusi kopš 24. decembra. Ceturtdien, 7. janvārī, daļa aploku tiks demontēti un teju visi apmeklētāju apjūsmotie dzīvnieki – zirgi Cielava un Galaktika, ēzelītis Pančo, lamas Johans un Amadejs, ponijs, Vjetnamas lielvēdera cūciņas, aitas, āzītis un kaziņa, trušu mamma ar mazuļiem, strausi, zosis, tītari un vistas – atgriezīsies pie saviem saimniekiem novietnēs un kūtiņās. Kurmenē paliks sivēni, lamas un strausi, precizē Andrejs Mediņš, Kurmenes katoļu draudzes prāvests.

Madara Mašinska, draudzes pārstāve, gan smej, ka vispirms īpašniekiem nogādājamie mājdzīvnieki esot «pa parku jāsalasa», jo, piemēram, viens no kurmenieša Jāņa Zālīša uzticētajiem trušiem no ierādītās apmešanās vietas iekārtojies citur – pilsdrupās, tuvāk Bētlemes ainiņas centrālajiem tēliem Jāzepam, Marijai un Kristus bērniņam.

Triju ķēniņu jeb Zvaigznes dienas sprediķī A. Mediņš klātesošajiem jautāja, «no kā cilvēkiem šodien ir bail?». Kāds nočukstēja, ka «no kovida», bet tā nebija atbilde, ko priesteris gaidīja. Viņš atgādināja evaņģēlijā pausto par ķēniņu Hērodu, kurš no austrumu gudrajiem vēlējās iegūt ziņas par jaunpiedzimušo bērnu – Jēzu, lai «aizietu pie Viņa un pielūgtu», bet patiesība bija pavisam cita; Hērods bija iznīcinājis daudzus, kuri varētu ieņemt viņa vietu…

Runājot līdzībās, katoļu draudzes prāvests uzsvēra, ka šodien cilvēki nejūtas droši un baidās par to, ka «kādā brīdī kāds viņus pārstās pielūgt un cits izrādīsies labāks, svētāks, īpašāks». «Šodienas lielākā problēma ir tā, ka neesam ievēroti, pieņemti, mīlēti, un ar to «slimosim» tik ilgi, kamēr netiksim skaidrībā – kas mūsu dzīvē ir pats svarīgākais. Zvaigznes dienā aicinu ikvienu saprast, vai esmu lūgšanas, slavēšanas, pateicības cilvēks. Ja manī tā nav, tas nozīmē – es apdraudu mīlestību, neesmu spējīgs dot, bet gatavs tikai pieprasīt un panākt, ja ne citādi, tad ar varu. Kamēr tā būs, negācijas, ar ko saskaramies ikdienā, nemazināsies,» sacīja A. Mediņš.