BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO: Vecumnieku tautas namā iekārtota vietējo floristu darbu izstāde

Žanna Zālīte

2020. gada 20. decembris 18:15

1093
FOTO: Vecumnieku tautas namā iekārtota vietējo floristu darbu izstāde

Vecumnieku tautas nama mazajā zālē decembra sākumā iekārtota vietējo floristu darbu izstāde «Pēdas sniegā». Ziemassvētku gaidīšanas laikā priecīgajam notikumam noskaņo vairāki desmiti kompozīciju – adventes vainagi, telpu dekori un interjera objekti, ko radījušas 14 autores.

Tautas nama floristikas studijas dalībnieču un Vecumnieku vidusskolas interešu izglītības pulciņa jauno floristu radošais veikums apskatāms katru darbdienu līdz 6. janvārim, savukārt Ziemassvētku laikā lielākā daļa rotājumu radīs vietu baznīcā, lai priecētu dievkalpojumu apmeklētājus. Ja nav iespējams izstādi baudīt klātienē, ieskatu var gūt, aplūkojot Vecumnieku tautas nama «Facebook» profilā ievietotās fotogrāfijas.

Vērtīgs pamatkodols
Lielāka apjoma ekspozīcijas tautas namā floristi raduši iekārtot divreiz gadā – pavasarī, kad dabas atmodai noskaņo Lieldienu prieks, un Ziemassvētku brīnuma gaidās. Radošās izpausmes iedzīvotāji regulāri varējuši iepazīt arī vairākās nelielās ceļojošās izstādēs tautas namos un bibliotēkās gan pašu novadā, gan kaimiņos, taču kovidlaika ierobežojumu dēļ aktivitātes nācies pielāgot jaunajiem nosacījumiem.

Pavasarī Vecumnieku floristi savus darbus izrādīja virtuālā vidē, tāpēc iespēja ziemas izstādi organizēt ierastajā formātā viesa iedvesmu un pacilātību. Laikā, kad darbošanās notikusi attālināti un ar katru strādāts individuāli, saistošu ekspozīciju izdevies sarīkot tikai tāpēc, ka floristikas studijai ir vērtīgs pamatkodols – dalībnieces ar pieredzi, «Bauskas Dzīvei» uzsver Līga Lauriņa, floristikas studijas vadītāja, Latvijas Amatniecības kameras florista amata meistare. «Meitenes centās un darbojās no sirds, spraigi strādāja patstāvīgi, regulāri sazvanījāmies, tikāmies arī «viens pret vienu» nodarbībās. Var jau pētīt un komentēt e-pastā atsūtītās fotogrāfijas, taču darbu var nobildēt dažādi – veiksmīgi un ne tik labi; kompozīcijas būtība un nianses uztveramas, veikumu apskatot «ar savu aci»,» strādāšanu aizliegumu laikā mājas kārtībā vērtē studijas vadītāja.

Vienots vēstījums
Dekoratīvie darinājumi cits citu papildina izstādē, kam dots nosaukums «Pēdas sniegā». Par tā filozofisko vēstījumu stāsta L. Lauriņa: «Pēdas sniegā liecina par tā īpašnieku. Pētot dzīvnieka pēdas, var noteikt tā vecumu, apmērus un iegūt citu informāciju, ja vien šo liecību «prot lasīt». Dažreiz dabā atstātās zīmes pazudina atkusnis vai sniegputenis, citreiz tās saglabājas ilgāku laiku. Floristu pēdas – tie ir mūsu darbi; gūtā pieredze un iemaņas, tos veidojot, nekur neizplēn – tas paliek mūsos un bagātina, top par iepriecinājumu citiem.»
Pirms darbu izstrādes Ziemassvētku noskaņās floristes vienojušās par akcentiem, lai ekspozīcijai piedāvātie dekori būtu katrs ar savu stāstu, bet visi kopā veidotu vienotu vēstījumu.

«Viena no iezīmēm, kas dominē vainagos, telpu dekoros un interjera objektos, ir «mežonīgās dabas» klātbūtne. Darbos izmantoti daudzveidīgi dabas materiāli: skujas, ķērpjaini zari, veca zāle, ragi, sūnas un citas apkārtējā vidē rastas lietas; šis dabiskais skaistums ir tikai nedaudz papildināts. Dekoratīvajos darinājumos atklājas arī šim laikam tuvā «silti, balti, pūkaini» tēma, kur valda gaišie, pelēkie un smilšu toņi, filca tehnikā radītas maigas un mīkstas faktūras. Floristu radošo iztēli lieliski izceļ «metāla motīvs», kas atspoguļojas priekšmetu virsmas apdarē, vecināta sudraba un auksta metāla spīdumā, terakota niansēs – rūsas, ķieģeļkrāsas un tumši oranžos toņos. Šis iezīmju kopums labi piestāv nākamā gada saimniekam – Metāla vērsim, jo pēc ķīniešu horoskopa noteikts laika cikls aizritēs šajā zīmē. Vienā otrā darbā ielikts arī pa malahīta tonim, šī vara zaļā nokrāsa ir iederīgs Ziemassvētku laika akcents,» kopainas tendences raksturo L. Lauriņa.

Slavē par izdomu
Izstādes iekārtošana šoreiz noritējusi neierasti. Floristes darbus uz tautas namu vedušas katra citā laikā; telpā tos izvietoja
L. Lauriņa un Ineta Kanna. Kad studijas dalībnieces individuāli nākušas lūkot, kā kompozīcijas eksponētas, prieks un pārsteigums bijis neviltots, jo rezultāts veiksmīgi atklāj kopīgo stāstu par labi paveiktu darbu un apliecina radošo izaugsmi.

Studijas vadītāja ir gandarīta par katras dalībnieces ieguldījumu un izdomu. Viņa uzteic Misas ciema iedzīvotāju Natāliju Vildi, kura nodarbības apmeklē nesen, taču izstādei paguvusi sagatavot vairākus darbus, un visi vērtējami atzinīgi. «Īpaši sirdi silda telpu dekors eglītes veidolā. Tas izdevies proporcijās un lieliski atklāj mežonīgās dabas izpausmes,» teic L. Lauriņa.

Iedvesmo pastaigas mežā

Pieredzējusī floriste Solvita Kozlovska atzīmē, ka izstādes tapšana bijis darbietilpīgs process – vākti dabas materiāli un veidoti rokdarbi, tāpēc «pēdas sniegā izdevušās tādas pamatīgas». Viņa eksponējusi divas vienotā stilā gatavotas kompozīcijas. Vainagam izmantotas ežziedes, kamoliņi un bumbiņas, greznumam – gliteri un pērles, savukārt neliela eglīte podiņā radīta no vecas grāmatas lapām, ežziedes un ķērpīšiem. «Sanāk tāda «otrreizēja» materiālu pārstrāde,» procesu raksturo Solvita.

Ineta Kanna studijā darbojas vairāk nekā 15 gadu. Izstādei viņa piedāvājusi trīs darbus; viens no tiem – vainags ar brieža ragu – pavisam tieši norāda uz mežonīgās dabas klātesamību. «Iedvesmojos no pastaigām mežā, kurp dodos bieži, jo tagad brīvā laika ir vairāk,» teic floriste. Viņa atzīst, ka šī izstāde atšķirībā no iepriekš veidotajām ir «tīrāka, pārskatāmāka un kvalitatīvāka». Citreiz gribējies izvietot iespējami vairāk darbu, taču šoreiz telpa nav «piekrauta» tā, ka raibs gar acīm; interesentiem ir, uz ko paskatīties, gūt idejas un noskaņu. Ineta ir gandarīta par floristu izaugsmi un augstajām prasībām, iespēju izjust tīksmi par savu un kolēģu veikumu. Ar apbrīnu viņa vēro jauno meiteņu Vitas Kalniņas, Čelsijas Viktorijas Gerikas un Natālijas Vildes prasmes, degsmi un acīmredzamo pilnveidošanos, kas izpaužas darinājumos.