BauskasDzive.lv ARHĪVS

Ģimene Bauskā rada kebabnīcu

Kaspars Kalējs

2020. gada 18. decembris 00:00

2670
Ģimene Bauskā rada kebabnīcu

Drosmīgie sāk biznesu koronavīrusa izplatības laikā

Jau kādu laiku Bauskā atvērta jauna ēstuve, kur piedāvā Turcijas tradicionālo maltīti – kebabu. «Bauskas Dzīve» iepazīstina ar uzņēmuma «Bauskas kebabs» veidotājiem.

Kebabnīcu vada Norberts Zalpēters kopā ar nākamās sievas brāli Sandi Belti, regulāri atbalstu sniedz arī Norberta topošā sieva Santa. Uzņēmēji stāsta, ka kebabs ir turku–arābu ēdiens.

Ideja par kebabnīcu uz riteņiem
«Kebabnīca Bauskā mēģina iedzīvoties jau trešo reizi – pamēģināsim, kaut arī iepriekš atvērtajām ēstuvēm mūsu pilsētā nav izdevies attīstīties. Katrā pilsētā ir vismaz viena kebabnīca. Klientu interese jūtama arī Bauskā, telefons bieži ir «karsts»,» sacīja Nor-berts Zalpēters.

Uzņēmēji darbu sākuši pirms nepilna mēneša, 21. novembrī. Kebabnīcas telpās iepriekš atradās «TATTI burbuļvafeļu» tirgotava, kur varēja iegādāties saldējumu vafelē. «Tuvojoties ziemas mēnešiem, vafeles ar saldējumu nevienu īsti neinteresē. Sākumā bija doma piedāvāt gaļas ēdienus. Domājām par pārvietojamo kebabnīcu, kura stāvētu pie degvielas uzpildes stacijas «Viada», iebraucot Bauskā. Varbūt šī ideja nav zemē metama, redzēsim,» stāsta N. Zalpēters. Kebabnīcas saimnieki atklāj, ka visvairāk klientu esot darbdienu pusdienlaikā un vakarpusē, kā arī piektdienās un brīvdienās.

Uzņēmēji uz darbu nāk pulksten 11, pulksten 12 sāk pieņemt pasūtījumus.

Klienti nāk
Kebabnīca Bauskā atvērta laikā, kad Latvijā ekonomiku bremzē «Covid-19» otrais vilnis. «Visu izdarījām divās nedēļās, telpas mums jau bija, atlika iegādāties aprīkojumu kebabam. Nebijām plānojuši lielu atklāšanu, bija iecerēts lēnām piedāvāt savējiem un tad parādīt sociālajos tīklos, ka ir  iespēja iegādāties kebabu. Atsaucība pirmajās dienās bija ļoti liela, pēc pieraksta bija jāgaida trīs stundas,» atminas uzņēmēji.

Kebabs iepriekš pa telefonu jāpasūta, pēc tam, kad tas gatavs, tam var nākt pakaļ. Pasūtīt var arī klātienē, taču uzņēmēji to aicina darīt pa telefonu. Ik dienu kebabu iegādājas aptuveni 100 – 150 klientu, taču uzņēmēji uzsver, kas tas atkarīgs no tā, vai tā ir darbdiena vai brīvdiena.

Veido sadarbību
«Pie mums var iegādāties kebabu, tā komplektu, kebaba bļodu, kapsalonu, kas ir Nīderlandē radies ēdiens. Šim kebabam pievieno sieru, tad to liek cepeškrāsnī, pēc tam pieliek salātus un mērci. Sanāk diezgan sātīgs ēdiens. Šim ēdienam tiek pievienota gan vistas, gan liellopu gaļa.»

Uzņēmēji uzsver, ka viņu piedāvātais kebabs ir īpašs – gatavojot tādus kebabus, kas pašiem garšo. «Ja garšos mums pašiem, arī citiem būs labi! Mēs šeit esam trīs darbinieki. Tas ir ģimenes uzņēmums, piesaistījām arī vienu darbinieku no malas. Esam divi īpašnieki, paši arī strādājam,» situāciju raksturo N. Zalpēters.

Kamēr viss ir vēl sākuma stadijā, paši saimnieki visu laiku esot klāt ēdiena tapšanas procesā, bet ar laiku, iespējams, pieņemšot vēl kādu darbinieku. Pieredzi ieguvuši, mācoties pie pieredzējuša meistara, atklāja uzņēmēji, kuri uzskata, ka bija svarīgi veikt izpēti un analizēt, kas klientiem patīk un nepatīk, lai viņi var piedāvāt labāko.

Ideja par kebabnīcu mums bija vairāk nekā divus gadus. Kad devušies ārpus mājām, vienmēr šo ēdienu pagaršojuši dažādās vietās. «Sākumā kebabu ēdām paši, tagad to vairs tik ļoti negribas. Mājās gan priecājas, ka vakarā pēc darba to atvedam,» stāsta «Bauskas kebaba» gatavotāji.

Uzņēmēju nākamais mērķis ir nodrošināt ēdiena piegādes uz mājām. «Vēlamies izveidot sadarbību ar Lietuvas uzņēmējiem, kas 20 gadus gatavo lavašu. Pašreiz sadarbojamies ar Kristapu Ozolu un viņa uzņēmumu «Oak’A BBQ», no kura iegūstam asās mērces mūsu kebabiem,» stāsta Norberts Zalpēters.

Prieks, ka vairāk uzņēmēju
Bauskā ātrās uzkodas, kā arī ēdienu līdzņemšanai un pasūtīšanai uz mājām jau pirms «Covid-19» situācijas nodrošināja gan «Picu darbnīca», gan «Hesburger», gan arī «Kompakt Sushi», kas darbu turpina.

Bauskas suši bāra «Kompakt Sushi» Bauskas filiāles vadītājs Viktors Pečenijs laikrakstam pastāstīja, ka suši un kebabs ir divas dažādas virtuves, tāpēc konkurence nav. «Jaunizveidotā ēstuve mūs maz iespaido, drīzāk kebabs ir vairāk līdzīgs burgeram. Ir tikai apsveicami, ka Bauskā palielinājies uzņēmēju loks,» stāsta V. Pečenijs, kurš novēl jaunajiem uzņēmējiem izturību. «Mums viss ir līdzņemšanai, «Covid» laikā ir nostabilizējies darbs un apjoms – ir iespējams paredzēt darbus vairākas dienas uz priekšu, arī darāmais ir no rīta līdz vakaram, piegāžu gan ir kļuvis vairāk, pirms šī laika to bija maz,» teic Bauskas suši bāra vadītājs V. Pečenijs.

UZZIŅAI

Kas ir kebabs?
Kebabs ir uz oglēm vai citā veidā cepta vai grilēta gaļa pēc Tuvo Austrumu, Centrālās Āzijas un Dienvidāzijas tautu tradīcijām. Kebaba pagatavošanai parasti izmanto jēra vai liellopu gaļu, bet atsevišķās receptēs pamatā ir vistas gaļa vai zivis.

Kebabs uz iesma ir uz oglēm cepti vai grilēti uz koka vai metāla iesma uzdurti nelieli gaļas gabali. Kebabam izmanto jebkādu gaļu un kopā ar gaļas gabaliem uz iesma parasti uzdur arī dārzeņus vai augļus.

Grozītais kebabs ir uz vertikāla iesma sadurtas lielas jēra vai vistas gaļas šķēles, kas griežas un tiek grilētas no vienas malas ar oglēm vai ar elektrisku sildītāju. Grozītais kebabs ir līdzīgs girosam. Grozīto kebabu parasti pasniedz smalki sagrieztu ar salātiem kā pildījumu pitas maizē, picās vai uz šķīvja kopā ar ceptiem frī kartupeļiem. Grieztais kebabs ir populārs ātro uzkodu ēdiens vairākās Eiropas valstīs.