BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pastiprinātā kontrole vietējiem «iegriež»

Pastiprinātā kontrole vietējiem «iegriež»

Skaistkalnē robežsargi sabiedrības drošības interesēs pārbauda ieceļotājus no Lietuvas

Vecumnieku novada Skaistkalnē, kur Latviju un Lietuvu savieno tilts pār Mēmeli, kopš pirmdienas, 7. decembra, tiek veikta imigrācijas kontrole un pārbaudīta ceļotāju reģistrēšanās sistēmā «Covidpass.lv». To nodrošina Valsts robežsardze.

«Bauskas Dzīve» Skaistkalni apmeklēja trešdienas, 9. decembra, pusdienlaikā. Ciema centrs – kluss, tikai epizodiski parādās kāds kājāmgājējs, kas mērķtiecīgi ver veikala, kafejnīcas vai pasta nodaļas durvis. Galvenajā ielā maz arī automobiļu, bet tiltu vienā vai otrā virzienā šķērso retais, pārsvarā pārvadātāju «fūres».

Netiek pēc «raķetēm»
Uzrunātie skaistkalnieši atzīst, ka braucēju kļuvis pavisam maz. Kādu laiku lietuvieši robežu bija slēguši un pēc tās atvēršanas gan «visi gāzušies Skaistkalnei cauri», taču tagad kustība pierimusi, tranzīts sarucis.

«Man vajadzētu tikt uz Lietuvu pēc «raķetēm» (pirotehnikas – red.), bet tagad jau bez tās «kovid-zīmes» nevar, jāaizpilda lapa un pēc brauciena desmit dienas jāsēž pašizolācijā,» teic pensionārs Jānis, «robežsargi no pirmdienas pārbauda visus, kas te iebrauc, katru štopē nost, tikai smagos ne. Arī kājām nevar nekur tikt, pāriesi pāri tiltam un atpakaļ nāc jau ar «papīru» («covidpass» – red.), citādi var noštrāfēt. Pirmoreiz laikam ir brīdinājums, tik smalki nezinu.» Arī citi vietējie atzina, ka jaunā kārtība ir mulsinoša, jo pierobežas ļaudīm brauciens uz Biržiem pēc lētākām precēm bijis ierasts rituāls.

«Pirmajā vilnī lietuvieši mūs nekur nelaida, tagad latvieši kontrolē. Kurš tad brauks uz Biržiem, lai pēc tam desmit dienas pavadītu pašizolācijā!» «To lapu uztaisīt jau nav grūti, tepat pagastmājā var ieiet, «kompī» aizpildīt un izdrukāt, ja nav tā modernā telefona, bet neviens jau nav ar mieru pēc tam desmit dienas kūkot mājās.» «Dzirdēju, ka, braucot pāri robežai, nevajag ņemt līdzi mobilo telefonu, tad neviens neredz, ka esi bijis ārzemēs.» Šādās atklāsmēs un sazvērestības teorijās dalās skaistkalnieši.

«Mums šie noteikumi «iegriež», jo Lietuvā viss ir lētāks. Kas Biržos pie «Norfas» (lielveikals – red.) vienmēr darījies! Laukums pilns ar autiņiem, kam Latvijas numuri! Pat rīdzinieki, kuri uz laukiem nedēļas nogalē atbrauc, skrēja tur iepirkties. Gandrīz puse Biržu tirgus apmeklētāju bija latvieši. Arī tirgoties brauca. Labs noiets tur kāpostiem no Brunavas. Tagad dikti kontrolē un vairs nekā. Nezinu, vai tas ko mainīs,» pārdomās slīgst Jānis. Arī kāda sieviete ir visai skeptiska, vērtējot jauno kārtību. «Tad jau jātic arī tam, ka no kovida mūs pasargās aizliegums Latvijā brīvdienās tirgot bērnu rotaļlietas,» viņa ironizē un atzīst, ka visvairāk biedējot neziņa un neticība; cilvēki ir apjukuši.

Piecu sekunžu jautājums
Pie tilta uzmanību piesaista Valsts robežsardzes busiņš (kopš ceturtdienas tur atrodas vagoniņš). Brauktuves joslā, kas ved no Lietuvas, izvietota ceļa zīme «Policija»; tā aizliedz braukt tālāk, neapturot transportlīdzekli. Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka uz valsts robežas atļauju turpināt ceļu var dot robežsargs. To apstiprina seržants Arvis Malta, Valsts robežsardzes Ludzas pārvaldes darbinieks. Viņš kopā ar kolēģi kaprāli Jekaterinu Maksimovu atsūtīti palīgā zemgaliešiem un kontrolē, vai cilvēki, kuri ieceļo Latvijas Republikā no Lietuvas, pilda Ministru kabineta noteikumos paredzēto pienākumu iesniegt apliecinājuma anketu personu informācijas sistēmā «Covidpass.lv». Nekas cits prasīts netiekot.

«Pārbaudām pilnīgi visas vieglās automašīnas, jo Skaistkalnē satiksmes plūsma nav liela, bet kravu pārvadātājus kontrolējam izvēles kārtībā. Ja kāds elektronisko anketu nav aizpildījis un QR kodu saņēmis, aicinām to uz vietas izdarīt, tad var doties tālāk,» skaidro robežsargs. «Vairāki ceļotāji uzrāda iepriekš elektroniski aizpildītas un izprintētas anketas; mēs tikai noskenējām QR kodu – piecu sekunžu jautājums.»

Latvijā no kaimiņvalsts puses pārsvarā iebraucot tie, kuri dzīvo Lietuvā, bet strādā Latvijā, tāpēc likumsakarīgi, ka lielāka kustība pār tiltu notiek rītos un vakarpusē. Tiem, kuriem ir darba līgums, apliecinājuma anketa jāaizpilda un jāiesniedz reizi 30 dienās.

Sabiedrības drošības interesēs
Plašsaziņas līdzekļos izskanēja Valsts robežsardzes sniegtā informācija, ka «covidpass» sistēmā pirmdien, 7. decembrī, kad ieviesta pastiprināta ieceļojošo cilvēku kontrole, nebija reģistrējušies aptuveni 30% no kopumā pārbaudītajām 1344 personām. A. Malta atklāj, ka Skaistkalnes postenī šajā dienā tikai pieci braucēji nebija noformējuši anketu, bet otrdien, 8. decembrī, – divi.

«Cilvēki ir diezgan apzinīgi, daži pārvadātāji gan cerēja, ka varbūt izšmauks, taču situācija uzlabojas. Ja redz, ka tik un tā jāreģistrējas, tad saprot, ka labāk to izdarīt jau laikus, lai nav jāsēž uz robežas un jāsastopas ar dažādiem traucēkļiem, piemēram, nepietiekamu interneta pārklājumu. Turklāt starp kravas auto šoferiem notiek informācijas aprite, un ziņa par pastiprināto kontroli braucējus ātri aptvērusi,» teic robežsargs.

Pašlaik par likumiskā pienākuma nepildīšanu administratīvā atbildība un sods netiek piemērots; persona saņem aizrādījumu. Mērķis neesot cilvēkus sodīt, bet panākt, lai viņi sniedz par sevi informāciju elektroniskajā sistēmā «Covidpass.lv» sabiedrības drošības interesēs. Pašlaik tendence ir cerīga, jo, kā Latvijas Radio ceturtdien, 10. decembrī, apliecināja Valsts robežsardzes pārstāvis Ivars Ruskulis, bez reģistrācijas Latvijā no Lietuvas vēlējās ieceļot vairs tikai 23,5%, bet no Igaunijas – 14,9%. Kopš pirmdienas pārbaudīts vairāk nekā 4500 personu.

Veic skaidrojošo darbu
Citās robežas šķērsošanas vietās robežsargiem palīgā devušies zemessargi, taču Skaistkalnē tādas vajadzības neesot – satiksmes intensitāte ir neliela un ceļotāji – disciplinēti.
Robežsargiem nākas veikt arī skaidrojošo darbu, jo ne visi saprot, ka arī tad, ja tilts šķērsots kājām vai ar velosipēdu «uz piecām minūtēm aizskriets» līdz tuvējam veikalam pāri upei, jānoformē apliecinājuma anketa un jāiesniedz tīmekļvietnē covidpass.lv. Arī ciemos pie radiem un uz kapiņiem nevar doties. Daudzi tad apgriežas un dodas atpakaļ. Cilvēki esot saprotoši un neprotestē, lai gan jebkādi ierobežojumi visos laikos izraisījuši kurnēšanu.
Tuvākajā laikā arī Lietuvas valdība plāno pastiprināt drošību un pieņemt stingrākus noteikumus.

KOMENTĀRS

Ineta Skustā, Skaistkalnes pagasta pārvaldes vadītāja:
– «Covid-19» apstākļos cilvēki līdz šim dzīvojuši diezgan bezrūpīgi, brīvi pārvietojušies un, īpaši neievērojot piesardzības noteikumus, staigājuši pāri robežai šurpu turpu. Devušies iepirkties uz tuvāko veikalu, braukuši uz Biržiem. Nedomāju, ka tā ir attaisnojama rīcība – trīsreiz dienā apmeklēt veikalu Lietuvā, lai iegādātos, piemēram, cigaretes. Tagad pie tilta dežurē robežsargi un prasa reģistrēties «covidpass» sistēmā. Nav jau aizliegts braukt uz kaimiņiem, tikai jāievēro valstī noteiktās formalitātes. Zinu, ka 9. decembrī cilvēki, kuriem bija vajadzība izbraukt no Skaistkalnes, aizpildīja anketu un devās savās gaitās. Lai gan pagasta pārvaldē iekļūšana ir ierobežota un apmeklētājiem jāpiesakās iepriekš, cenšamies palīdzēt ar reģistrēšanos. Arī bibliotēkā var vērsties, protams, ievērojot gan pašvaldības izdotos noteikumus, gan valstī spēkā esošo kārtību.

Ledus dīķī, sniedziņš un Ziemassvētku rotājumi iedzīvotāju noskaņojumu uzlabo un palīdz vieglāk pārdzīvot tumšo laiku, taču sabiedrība ir nogurusi visu laiku domāt par sejas maskām, distances ievērošanu. Lai gan laukos cilvēki jūtas brīvāk, situācija nav droša un pasargāts nav neviens. Ir bažas, ka vīruss nāk arvien tuvāk laukiem, arī Skaistkalnei, tāpēc jābūt uzmanīgiem un jāievēro noteikumi. Tas ir katra paša un visas sabiedrības labā. Kā būs tālāk, tas atkarīgs arī no katra godaprāta.



Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild SIA «Bauskas Dzīve».

20200526-1606-maf-logo.jpg

#SIF_MAF2020