BauskasDzive.lv ARHĪVS

Kontrolē «covidpass» aizpildīšanu visiem ieceļotājiem

Kontrolē «covidpass» aizpildīšanu visiem ieceļotājiem

Grenctāles robežpunktā kopā ar robežsargiem sāk dežurēt zemessargi un karavīri

Sākot ar 7. decembri, Nacionālie bruņotie spēki sniedz atbalstu Valsts robežsardzei, lai ierobežotu «Covid-19» izplatību Latvijā. Zemessardzes 1. Rīgas brigāde uzdevumus veic divos robežkontroles punktos – Grenctālē un Skaistkalnē. Pirmdien «Bauskas Dzīve» bija Latvijas-Lietuvas robežpunktā Grenctālē.

Plānots, ka līdz 11. janvārim atbalsta sniegšanā Valsts robežsardzei atbilstīgi atbildības teritorijai tiks iesaistītas četras Zemessardzes brigādes: 1. Rīgas brigāde, 2. Vidzemes brigāde, 3. Latgales brigāde un 4. Kurzemes brigāde. Atbalsta sniegšanā Valsts robežsardzei ik diennakti tiks iesaistīti vismaz 44 zemessargi, kuri uzdevumus veiks divās 12 stundu maiņās 11 robežkontroles punktos visā Latvijā, informē Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta preses nodaļas vecākā referente majore Sandra Brāle.

Grenctālē un Skaistkalnē – 53. kājnieku bataljons un Inženieru rota
Zemessardzes uzdevumos ir sniegt atbalstu Valsts robežsardzei, nodrošinot normatīvo aktu prasību izpildi un kontrolējot uz ES iekšējām robežām ieceļojošo personu elektronisku apliecinājumu aizpildīšanu. Zemessardze uzdevumu izpildi nodrošinās Valsts robežsardzes vadībā. Lai samazinātu iespēju, ka vīrusu izplata tie, kuri dažādu iemeslu dēļ arī pandēmijas laikā pārvietojas, šķērsojot Latvijas robežu, ieviesta pastiprināta ieceļojošo cilvēku kontrole. Tā nebūšot 100%, skaidro Iekšlietu ministrijā, taču ar Zemessardzes palīdzību kopīgiem spēkiem plānots kontrolēt daudz vairāk iebraucēju nekā līdz šim.

Zemessardzes 1. Rīgas brigāde uzdevumus veiks divos robežkontroles punktos – Grenctālē un Skaistkalnē. Pašlaik atbalstam ir paredzēts nodrošināt zemessargus un karavīrus no 53. kājnieku bataljona un Inženieru rotas, skaidro Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Informācijas daļā.

Sākot no 7. decembra plkst. 8 Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 53. Bauskas kājnieku bataljona zemessargi dežurē Grenctāles robežpunktā 12 stundu maiņās, precizē S. Brāle un bataljona komandieris Kaspars Kokins.

«Mēs esam gatavi sniegt visu nepieciešamo atbalstu, lai mūsu valsts pārvarētu vīrusa izplatību. Sabiedrības aizsardzība ir mūsu kopīgā atbildība, un tieši tāpēc mēs uztveram dienestu savstarpējo sadarbību kā absolūtu nepieciešamību. Vienlaikus Zemessardzes vienības turpinās koncentrēties uz plānotajām mācībām, jo «Covid-19» ierobežojumi nav atcēluši mūsu pamatuzdevumu – būt gataviem sargāt valsti no ārējā ienaidnieka,» uzsver 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvežleitnants Aivars Krjukovs.

Galvenais – uzlabot drošību
«Bauskas Dzīve» saulainajā, bet ledaini vējainajā pirmdienas rītā, 7. decembrī, ieradās Grenctāles robežpunktā. Tur jau aktīvi darbojās Valsts robežsardzes pārstāvji un Bauskas 53. kājnieku bataljona vecākais zemessargs Arnis Alksnis un zemessargs Ainārs Jakuškins. Viņi stādināja automobiļus, savukārt «covidpass» kontrolēja robežsargi. Kā novēroja «Bauskas Dzīve», izvēles kārtībā tika apstādināti vieglie automobiļi, pārbaude prasīja vidēji 5 – 10 minūtes; kas nebija aizpildījis vajadzīgos datus, tam gan nācās uzturēties ilgāk. Tika dota arī iespēja to izdarīt uz vietas.

Bataljona komandieris Kaspars Kokins atklāja: «Darbs ritēs visu diennakti un ilgstoši. Mēs atbalstām robežsargus, bet robeža nav pilnībā aiztaisīta. Darbs rit maiņās, pirms katras maiņas tiek sadalīti pienākumi. Galvenais ir panākt, lai cilvēki kļūst disciplinētāki un ievēro noteiktos piesardzības pasākumus. Jāizvērtē, kā mūsu rīcība ietekmēs citus cilvēkus, ko es varu ieguldīt, lai šo situāciju uzlabotu. Tā atvieglosim darbu mediķiem un vairāk pasargāsim sabiedrību.» Zemessargi par iesaistīšanos saņem kompensāciju, kas paredzēta par darbu ārkārtas gadījumos.

Bauskas policisti strādā nedēļas nogalē

Nedēļas nogalē, 5. un 6. decembrī, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Bauskas iecirkņa policisti dežurēja Grenctālē un pārbaudīja «covidpass» aizpildīšanu, informē Dace Kalniņa, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste.
Bauskas iecirkņa likumsargi pastiprinātu uzmanību pievērsa pierobežas patruļai un pārbaudei, kā tiek ievēroti epidemioloģiskās drošības pasākumi «Covid-19» infekcijas izplatības ierobežošanai, proti, vai pirms ierašanās Latvijā tiek aizpildīta ieceļotāju apliecinājuma anketa personu uzraudzības informācijas sistēmā «covidpass.lv». Par minēto noteikumu neievērošanu tika sākti 30 administratīvā pārkāpuma procesi, no kuriem 17 procesi sākti pret ārvalstu pilsoņiem, bet 13 – pret Latvijas iedzīvotājiem. Visvairāk pārkāpumu tika konstatēti Bauskas novada Brunavas pagastā, Vecumnieku novada Skaistkalnes pagastā, Bauskā un Grenctāles robežkontroles punktā. Par pārkāpumiem policija piemērojusi naudas sodus – desmit eiro par katru, informē D. Kalniņa.

«Bauskas Dzīvei» par iedzīvotāju noskaņojumu pierobežā kovidkrīzes laikā Brunavas pagasta Grenctāles bibliotēkas vadītāja Baiba Kopilova atklāj, ka nereti vecāka gadagājuma cilvēki sakot, ka «jātaisa ciet robeža», tomēr kopumā gaisotne esot mierīga. «Atbalstu pastiprinātu kontroli Grenctāles robežpunktā. Ko vajag, to vajag! Pašiem jābūt piesardzīgākiem. Tomēr būs jau labi, dzīve turpinās. Grenctālē ir klusi un mierīgi,» teic B. Kopilova.



SKAIDROJUMS

Par «covidpass»

- No 12. oktobra visiem, kuri ieceļo Latvijā, ir jāaizpilda elektroniskā apliecinājuma anketa vietnē «covidpass.lv». Savukārt personām, kas ieceļo Latvijā no valstīm, kur 14 dienu kumulatīvais «Covid-19» gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 50, jāievēro pašizolācija desmit dienas. Apliecinājuma aizpildīšana ir obligāta visiem ieceļotājiem, un tas ir jāveic ne agrāk kā 48 stundas pirms Latvijas robežas šķērsošanas. Apliecinājums jāaizpilda atsevišķi par sevi un apgādībā esošajām nepilngadīgajām personām. Ierodoties Latvijā, ieceļotājus informē par obligātu anketas aizpildīšanu ar īsziņu.

- Pēc apliecinājuma anketas aizpildīšanas vietnē «covidpass.lv» ieceļotājs saņem personificētu QR kodu, kas apliecina datu iesniegšanu. Ja QR kods tiks nozaudēts, minētajā vietnē ir izveidota funkcija «saņemt QR kodu» atkārtoti, ievadot e-pasta adresi.

- Izceļojot no Latvijas, apliecinājums nav jāpilda.

- Latvijas pierobežas iedzīvotāji, kuri mācās, strādā vai saņem medicīniskos pakalpojumus Lietuvā vai Igaunijā, kā arī Valkas novadā un Valgas pagastā (Igaunija) deklarētie Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi un pastāvīgie iedzīvotāji, kuri ikdienā šķērso Latvijas sauszemes robežu ar Igauniju, ieceļojot Latvijā, aizpilda elektronisko apliecinājuma anketu reizi 30 dienās. Visus izņēmuma gadījumus aicinām skatīties Ministru kabineta noteikumos Nr. 360.

- Līdz 4. decembrim vietni «covidpass.lv» ir apmeklējuši 290 000 lietotāji un kopā ir iesniegtas 140 000 anketas, vidēji vietnē pavadot mazāk nekā piecas minūtes. Divas trešdaļas apmeklētāju vietni ir izmantojuši no mobilās ierīces.

- Par nereģistrēšanos «covidpass.lv» var piemērot 10 līdz 2000 eiro sodu.

Avots: Iekšlietu ministrijas Komunikācijas nodaļas sniegta informācija.


Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild SIA «Bauskas Dzīve».

20200526-1606-maf-logo.jpg

#SIF_MAF2020