BauskasDzive.lv ARHĪVS

Adventes laika vainadziņš

Brigita Skaistkalne

2020. gada 4. decembris 00:00

59
Adventes laika vainadziņš

Adventes laika vainadziņš

Rit klusais adventes laiks. Kristīgajā pasaulē līdz pat Ziemassvētkiem ilgs gavēnis. Arī tiem, kuri stingru gavēni neieturēs, ieteikts šajās dienās drīzāk apēst kādu vistas gaļas ēdienu vai zivi, nevis treknus cepešus, taču tas nenozīmē ēst garlaicīgi un negaršīgi. Arī turpmāk piedāvāšu ēdienu un uzkodu receptes, kas noderēs tuvojošos svētku izjūtas radīšanai jūsmājās ikdienā, kā arī Ziemassvētkos un Vecgada vakarā, lai maltīte būtu kaut mazliet citādāka, nekā ierasts.

Ar floristiku vēl neesmu aizrāvusies, tādēļ adventes gaidās jau pagatavoju apēdamu vainadziņu. To šoreiz izveidoju no šīm sastāvdaļām, taču tam var izmantot arī citus jūsu iecienītos salātus. Kūpinātās gaļas vietā, piemēram, var ņemt vārītu vistas fileju, ar sīpoliem kopā sacept svaigus šampinjonus, ja tā garšo labāk, – brīva izvēle. Arī noformējums – pašu ziņā.

Sastāvdaļas:
400 gramu kūpinātas vistas gaļas, 300 gramu siera, 200 gramu marinētu šampinjonu, 4 vārītas olas, 4 vārīti kartupeļi, 2 vārīti burkāni, 1 svaigs gurķis, majonēze, sāls un zaļumi pēc vajadzības.

Kad biju izvārījusi visu, kas šim «pasākumam» bija jāizvāra, ķēros pie gatavošanas. Olas nolobīju, tās, kā arī burkānus, gurķi un sieru sarīvēju. Ar mizu izvārītos kartupeļus nomizoju un arī sarīvēju. Sīki sagriezu vistas šķiņķīšus un sēnes. Izvēlēto veidni ar tukšu vidu (šim nolūkam varam izmantot arī šķīvi un, ieliekot vidū glāzi, ap to veidot vainagu) izklāju ar pārtikas plēvīti, lai pēc tam salātus vieglāk no tās dabūt laukā, un liku tajā vajadzīgās sastāvdaļas kārtām, katru viegli pārsmērējot ar biezu majonēzi (jāraugās, lai salāti nesanāk šķidri, jo tad vainadziņš neturēs formu). Vispirms – svaigie gurķi, tad puse siera, puse kartupeļu, uzkaisot mazliet sāls, kur šķita nepieciešams, sēnes, atkal otra puse kartupeļu, olas, atkal siers, burkāni un vistas gaļa. Veidni vēl uz laiku ievietoju ledusskapī, lai sastāvdaļas labāk savelkas, un tad jau varēju visu apvērst uz liela, lēzena šķīvja, noņemt pārtikas plēvi un izdekorēt – sieru izmantoju zvaigznītēm un svecītēm, no gurķa mizas izgriezu «aslapu ileksa» lapas, izmantoju arī dilles, šampinjonus un papriku.


Drumstalu deserts ar āboliem un dzērvenēm

Sastāvdaļas:

400 gramu biezpiena, 2 olas, 80 gramu cukura, 300 gramu jebkuru ogu, sviests, manna,
drumstalām – 200 gramu miltu, 80 gramu cukura, 100 gramu sviesta.

Šāds drumstalu deserts jeb krambls ir ātri pagatavojams un izdevās ļoti garšīgs. Vispirms olas kopā ar cukuru, vaniļas cukuru un biezpienu saputoju viendabīgā masā. To izlīdzināju ar sviestu ietaukotā un ar mannu izkaisītā veidnē. Šoreiz biezpiena mīklas slānim pāri pārbēru nomizotus un nelielos gabaliņos sagrieztus ābolus un purva dzērvenes, taču varam izmantot jebkuras dārza vai meža ogas, domāju, arī saldētās te derētu.

Miltus, cukuru un aukstu sviestu saberzu drumstalās un vienmērīgi pārkaisīju āboliem un ogām. Cepu desertu līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī vismaz pusstundu, līdz virskārta zeltaini brūna.


Ceptas olas paprikas gredzenos

Sastāvdaļas:

1 liela saldā paprika, 4 olas, malta paprika, malti pipari, sāls, augu eļļa, sīpollociņi, diļļu vai pētersīļu zaļumi.

Brokastis varam padarīt krāsainākas, ja ierastās vēršacs vietā olas «ietērpsim» šādi. Saldo piparu nomazgāju, apsusināju un no tā nogriezu četrus 1 – 1,5 centimetrus biezus apļus. (Ja gribam iegūt īpaši krāšņu ēdienu, jāizvēlas dažādu krāsu paprikas riņķīši.) Pannā uzkarsēju eļļu un cepu tajā papriku no vienas puses vismaz divas minūtes, tad apgriezu un gredzenos iesitu iekšā pa olai, uzkaisīju garšvielas un uz mazas uguns cepu, līdz olu baltumi sarecējuši un kļuvuši balti. Šķīvī olas apbārstīju ar sasmalcinātiem lociņiem. Šādi ceptas, tās galdā varam celt arī kopā ar grauzdētu maizīti.



Kuskuss ar brinzu

Sastāvdaļas:

Pusglāze kuskusa, 80 gramu fetas siera vai brinzas, 8 ķirštomātiņi vai 2 tomāti, 1 asais pipariņš, 1 šķipsniņa kaltēta bazilika, 1 tējkarote citrona sulas, augu eļļa, malti melnie pipari, sāls.

Kuskuss, arī tā ātrās pagatavošanas dēļ, jau ir iegaršojies, tādēļ izmēģināju to arī citā salikumā. Pārlēju šos putraimus ar pusi glāzes vārīta ūdens, pārsedzu ar vāku un pēc minūtēm 15 ar dakšiņu uzirdināju, –
kuskuss gatavs.

Mazos tomātiņus sagriezu daiviņās, brinzu – kubiņos, iztīrīju no sēkliņām un sīki sagriezu arī aso pipariņu. Tos sajaucu ar kuskusu, piekaisīju kaltēto baziliku, sāli, piparus un pārlēju ar eļļu (daudz nevajag, pietiks ar 1 – 2 ēdamkarotēm) un citrona sulu.