BauskasDzive.lv ARHĪVS

Mums apkārt miljoniem stāstu

Mums apkārt miljoniem stāstu

Vietējo autoru fotoizstāde «Latvija» skatāma Bauskas kultūras centrā


Tautas fotostudija «Bauska» kultūras centra izstāžu zālē aicina ikvienu interesentu ieskatīties dažādos Latvijas fotomirkļos. Ekspozīcija atvērta valsts dzimšanas dienas mēnesī un skatāma vēl vismaz līdz decembra vidum.

Arnis Indriks, tautas fotostudijas «Bauska» vadītājs, pastāstīja, ka izstādē iesaistījušies astoņi autori, piedāvājot 40 fotogrāfijas. «Šī izstāde ir mūsu ikgadējs veltījums Latvijai, kurā katrs fotogrāfs parāda savus labākos autordarbus,» atklāja studijas vadītājs.
 
Ekspozīcijā skatāmas Ilzes Strēles, Māra Kreitenberga, An-dra Dūmiņa, Gata Zotova, Leldes Feldmanes-Zajarskas, Raita Ābelnieka, Ģirta Donerblica, Arņa Indrika uzņemtās fotogrāfijas.

Nevis karte, bet cilvēki

Šogad izstādes veidotāji nerīkoja atklāšanas svinības. «Šajā kovidlaikā mums piedāvāja fotogrāfijas publicēt virtuāli, taču no šīs idejas atteicāmies. Kultūras centra izstāžu zāle nav aizvērta, tur iedzīvotāji var doties pa vienam vai kopā ar ģimeni, kad paši vēlas,» uzskata A. Indriks, «nākamā ikgadējā izstāde gaidāma pavasarī kā veltījums Sieviešu dienai – «Pasaule sievietes acīm», taču līdz tam arī nelielas citas izstādes ir iespējams izveidot.»

Tautas fotostudijas «Bauska» vadītājs uzsver, ka izstāde ir pieejama un ikvienu skatītāju tā gaidīs vēl šomēnes. «Viss ir atkarīgs no apstākļiem. Izstādes beigu datumu mēs nenoteicām, jo nezinām, kas notiks tālāk,» atklāja Arnis Indriks.

Viens no izstādes autoriem ir Ģirts Donerblics. «Man vienmēr ir bijis princips, ka Latvija ir nevis karte, teritorija, bet gan cilvēki, tāpēc abās manās izstādītajās fotogrāfijās ir redzami Latvijas cilvēki, šoreiz – mākslinieki, kuriem «Covid» laiks ir pārbaudījums,» sacīja Ģ. Donerblics. Viņa darbos varam skatīt Elzu Rozentāli un Dagniju un Raiti Millerus-Balandīnus. «Negatavoju fotogrāfijas izstādei, bet paša priekam. Šī ir mana attēlotā Latvija,» uzskata fotogrāfs Ģirts Donerblics.

Paaudzes, daba, eksperimenti

«Mums apkārt ir miljoniem stāstu, notikumu un scenāriju, kas ir vēstījums par mūsu dzimteni Latviju. Tos nevar aptvert vienā teikumā, tie ietver dabu, kas ir nemitīgā kontrastu kustībā, tie ietver paaudzes, kas dzīvo laikam cauri, tie ietver radošus eksperimentus, kas veido mākslu, – it viss ir vienots,» vēstīts fotostudijas izstādes pieteikumā.

Kompaktā ekspozīcija tiešām atklāj daudz. Skatītājs redz šo paaudžu fiksāciju gan portretos, gan dzīves sižetos, piemēram, Gata Zotova fotoobjektīvā tvertais šūpolēs smejošais zēns, kura daudznozīmīgā ēna spilgti iezīmējas uz koka stumbra; Māra Kreitenberga ieraudzītais uz ielas bruģa sēdošais puisītis, kuram sejā nebūt nav smaida, vai kādā attēlā tvertais jaunais pāris, kas gaida ģimenes papildinājumu, paaudžu turpinājumu. Redzēsit izstādē Latvijas dabu tās skaistuma un kontrastu daudzveidībā – tur arī gruvušu ēku skursteņi vai pamesta māja saules gaismas pielieta rapšu lauka vidū. Skatītājs noteikti pamanīs arī autoru radošumu, jaunus meklējumus šīs pasaules atklāšanā, kā arī fotomeistaru savdabīgo spēju redzēt un atrast vajadzīgus un neparastus rakursus. Ekspozīcijā krāsu attēli mijas ar melnbaltajiem, kas arī sniedz neparastāku noskaņu, piedod īpašu ritmu.



Raksts sagatavots ar «Latvijas Valsts meži», Valsts Kultūrkapitāla fonda un Zemgales plānošanas reģiona finansiālu atbalstu.

20200529-1359-logo.jpg