BauskasDzive.lv ARHĪVS

Laiks neparasti gardām biezzupām

Santa Sinka

2020. gada 13. novembris 00:00

68
Laiks neparasti gardām biezzupām

Noderēs gan dārzeņi, gan dažādas zivis un jūras veltes

Biezzupas kļūst aizvien populārākas ne tikai restorānu ēdienkartēs, bet arī mājās. Ķirbju, burkānu un zaļo zirnīšu biezzupas ir tradicionālākās latviešu virtuvē. Tāpēc laiks savas iemīļotās receptes papildināt ar ko jaunu. Jūras velšu biezzupas sākotnēji var šķist sarežģītas, bet tā nebūt nav. To pagatavošanas laiks ir līdzīgs kā citām zupām. Gadījumā, ja neesat zivju cienītāji, viena recepte ļaus jums atklāt jaunas garšas, gatavojot dārzeņu un siera biezzupu.


Jūras velšu biezzupa

Pagatavošanas laiks – 55 minūtes.
Sastāvdaļas:

6 šķēles bekona;
1 l ūdens;
1 tējkarote sāls;
3 vidēji kartupeļi (400 g), mazgāti, sagriezti kubiņos;
2 lieli burkāni (250 g), mazgāti, nomizoti, sagriezti šķēlēs;
750 ml 35% saldā krējuma;
150 g vārīta omāra, sasmalcināta;
150 g garneļu;
200 g pikšas, sagriezta nelielos gabaliņos (var izmantot jebkuru citu zivi, kas garšo un ir pieejama veikalā);
200 g ķemmīšgliemeņu, svaigu vai atkausētu;
2 ēdamkarotes smalki sagrieztu svaigu diļļu;
2 ēdamkarotes sasmalcinātu svaigu maurloku;
1/4 tējkarotes maltu piparu.

Pagatavošana:

Ja izmanto saldētas ķemmīšgliemenes, pirms vārīšanas atkausē. Bekona šķēles cep pannā, līdz tās ir kraukšķīgas. Bekonu novieto uz virtuves papīra dvieļu loksnēm, lai nosusinātu taukus, pēc tam bekonu noliek malā. Atkausētās ķemmīšgliemenes liek pannā ar bekona taukiem un cep līdz zeltainai krāsai, apmēram divas līdz trīs minūtes uz vienas puses. Atstāj ķemmīšgliemenes malā. Lielā katlā ielej ūdeni, pievieno pustējkaroti sāls, kartupeļus un burkānus. Visu uzvāra, tad samazina karstumu un turpina vārīt uz lēnas uguns, līdz dārzeņi mīksti, apmēram 12 līdz 15 minūtes. Katlā lej saldo krējumu un atkal uzliek zupu uz lēnas uguns desmit minūtes. Sasmalcina dilles un maurlokus. Gatavo bekonu ar rokām drupina mazos gabaliņos. Katlā pievieno vārītu bekonu un visas jūras veltes, izņemot ķemmīšgliemenes. Turpina sautēt piecas minūtes. Pagaršo biezzupu, pievieno atlikušo pustējkaroti sāls un piparus. Viegli samaisa. Katlā pieliek sasmalcinātas dilles un maurlokus un samaisa. Nogaršo vēlreiz.

Biezzupu pilda bļodās, pārliecinoties, ka katra porcija saņem pienācīgu daudzumu jūras velšu. Katrai porcijai pa virsu pārliek ķemmīšgliemenes un apkaisa ar svaigām dillēm. Pasniedz karstu.

Ledusskapī var uzglabāt līdz pat trijām dienām.


Laša biezzupa

Pagatavošanas laiks – 40 minūtes, sešas porcijas.
Sastāvdaļas:

4 ēdamkarotes nesālīta sviesta;
2 lieli kartupeļi, nomizoti un sagriezti gabaliņos;
400 g bekona, sagriezta gabaliņos;
1 ķiploks, smalki sagriezts;
1 mazs sīpols, sasmalcināts;
maurloki;
4 daiviņas ķiploka, sasmalcinātas;
3 kāti selerijas, sasmalcināti;
480 ml saldētas kukurūzas (der konservētas);
1 Halapenjo (asais pipars) plānās šķēlītēs;
~ 750 ml jūras velšu buljona (der arī vistas buljons);
2 glāzes saldā krējuma;
1 ēdamkarote kukurūzas cietes;
600 g laša;
1/2 tējkarotes sāls;
1/2 tējkarotes melno piparu;
loki dekorēšanai.

Pagatavošana:

Lielā katlā uz vidējas uguns izkausē sviestu. Pievieno bekona gabaliņus un vāra, bieži maisot, līdz speķis sāk kraukšķēt, apmēram astoņas minūtes. Ar karoti izņem bekonu no katla un novieto malā. Pievieno seleriju, sīpolus, piparu, ķiplokus un vāra, bieži maisot, līdz viss kļūst mīksts, apmēram astoņas minūtes. Pievieno buljonu, kartupeļus, sāli, piparus un vārītu bekonu. Vāra uz lēnas uguns, līdz kartupeļi ir mīksti, apmēram 15 minūtes. Nelielā bļodā sakuļ kukurūzas cieti ar divām ēdamkarotēm ūdens. Pēc tam to iemaisa buljonā un uzvāra. Ļauj zupai vārīties apmēram divas minūtes, lai nedaudz sabiezētu. Liek uz lēnas uguns un iemaisa kukurūzu un saldo krējumu. Vārošā zupā ievieto neapstrādātu lasi, pēc garšas pievieno tējkaroti sāls. Vāra uz lēnas uguns desmit minūtes vai, līdz lasis ir pagatavots.

Pievieno svaigus maurlokus vai papildu sīpolu un svaigi maltus melnos piparus.


Siera, brokoļu un kartupeļu biezzupa

Pagatavošanas laiks – 35 minūtes, četras porcijas.
Sastāvdaļas

750 ml sasmalcinātu brokoļu;
1/2 glāzes sasmalcinātu sīpolu;
1/2 glāzes sasmalcinātu seleriju;
2 daiviņas ķiploka, sasmalcinātas;
2 ēdamkarotes sviesta;
1/4 glāzes miltu;
2 sarkanie kartupeļi;
750 ml dārzeņu buljona;
500 ml piena;
1/4 tējkarotes jūras sāls;
1/4 tējkarotes melno piparu;
1/8 tējkarotes paprikas;
1/8 tējkarotes maltu muskatriekstu un/vai smaržīgo piparu (pēc izvēles);
500 g svaigi sarīvēta asa Čedaras siera;
60 g svaigi rīvēta Parmezāna siera;
125 ml saldā krējuma.

Pagatavošana:
Sasmalcina dārzeņus. Tvaicē vai blanšē brokoļus, līdz tie mīksti, pēc tam tos atstāj malā. Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos. Lielā katlā uz vidēji lielas uguns izkausē ēdamkaroti sviesta. Pievieno sasmalcinātu sīpolu un seleriju un vāra. Pēc tam samazina siltumu līdz vidējai temperatūrai un pievieno atlikušo sviestu un ķiplokus, sautē, līdz viss sāk smaržot.

Pievieno miltus un iemaisa sīpolos. Turpina maisīt apmēram divdesmit līdz trīsdesmit sekundes. Pievieno buljonu, pienu un kartupeļus. Lai izvairītos no piedegšanas, nepārtraukti maisa, kamēr zupa burbuļo un sabiezē. Pievieno sāli, piparus, papriku un pēc izvēles smaržīgos muskatrieksta piparus. Vēlams no katra pievienot 1/8 tējkarotes. Samazina siltumu  un vāra 10 līdz 15 minūtes, līdz kartupeļi mīksti. Noņem katlu no uguns un iemaisa brokoļus un rīvētos sierus, līdz tie ir izkusuši. Beigās iemaisa saldo krējumu.

Zupu lej bļodiņās un dekorē ar iecienītākajām piedevām.