Lauku labumi veselībai

Mājražotāji un zemnieki visvienkāršākos produktus pārvērš veselības avotā
Skarbās mācību stundās arvien tiek pārskatītas dažādas vērtību sistēmas. Viena no tām ir uzturs un tajā esošās vitamīnu devas, kam pēdējā laikā pievēršam arvien lielāku uzmanību. Visvienkāršākie produkti var kļūt par vislabāko veselības avotu, ja vien tos pareizi novērtējam.
Klasika vērtību nezaudē
Bišu produkti ir klasika un gandrīz katram pa rokai, tiklīdz piezogas kāds vīruss. Ruta Āboliņa Iecavas novada zemnieku saimniecībā «Cepļi» ar biškopību nodarbojas jau vairāk nekā divdesmit piecus gadus. Patlaban viņa apkopj 108 bišu saimes.
Ruta stāsta: «Jā, ir uzkrāta pieredze, taču jāmācās visu mūžu, jo mainās pati daba, īpaši pēdējos gados, kad klimats uzdod arvien vairāk jautājumu. Medus ienesums šogad bija mazāks, jo pavasaris bija nejauks. Saviem klientiem pārdodu medu un bišu maizi. Tā ir bišu produkts, ko sanes un sastrādā bitītes, un to ēd tikai bišu māte, kas dēj oliņas, lai atjaunotos bišu saime. Bišu maize ļoti noderīga sirdij pie palielinātām slodzēm, bet rudeņos un pavasaros tā ir labs imunitātes sargs. Es lietoju medu dažādās kombinācijās, arī ziedputekšņus un propolisu. Viss, ko sarūpē bitītes, mums ir veselīgs un vajadzīgs īpaši šajā laikā. Taču arī pašiem vajag piedomāt, kur ejam, ko darām. Sargi sevi, un Dievs sargās.»
Tējas top pēc sentēvu receptēm
SIA «Dzimtais dārzs» Vecumnieku novada Vecumnieku ciemā ir ģimenes uzņēmums, kurā saimnieko Ilze un Kaspars Zandbergi un gatavo produktus no Latvijā ievāktām dabas veltēm, popularizē veselīgu dzīvesveidu, kvalitatīvu pārtiku, dzimtas mājvietas ideju un nozīmi ģimenes vēsturē. Saimnieki piedāvā tikai augstākās kvalitātes dabiskos produktus, kas piepildīti ar cilvēku roku un sirds siltumu, tos lieto paši un iesaka citiem. Šī piedāvājuma unikālo īpašību dēļ tos patiesi var dēvēt par 21. gadsimta produktiem.
Cienot sentēvu receptes un tradīcijas, tiek gatavota ugunspuķu tēja, dažādi sīrupi, ciedru riekstu produkti, kuru izejvielas rūpīgi ievāktas un meistarīgi apstrādātas ekoloģiskā vidē. Tā uzņēmums popularizē veselīgu dzīvesveidu un kvalitatīvas pārtikas izvēli un lietošanu.
Ilze un Kaspars pārliecināti: «Pats svarīgākais ir darīt to, kas patīk un padodas. Jebkuram augam ir savs gars. Šim garam jāatbalsta viss, kas ar augu tiek darīts un kā tas tiek pasniegts; ja gars to pieņem, viss izdodas. Mūsu misija ir nest šo produktu un tā labākās īpašības cilvēkiem. Visi, kas dzer mūsu ugunspuķu tēju, kļūst jaunāki, veselāki un saistās ar šo garu. Tas pat nav īsti loģiski jāapdomā, jo pats veidojas, pateicoties tām sajūtām, kas mums rodas, gatavojot šo tēju. Tieši tā ir mūsu misija – sagatavot tēju tādā veidā, lai šo sajūtu pozitīvo enerģētiku varētu nodot tālāk. Mēs ražošanas procesā izmantojam tikai koku un stiklu, kas šo augu enerģētiku nemaina un saglabā visas to īpašības. Un tās ir tās pašas tehnoloģijas, kas tika izmantotas jau ļoti sen.»
Ilze Zandberga «Bauskas Dzīvei» atzina, ka šis laiks mums visiem ir pārbaudījumu pilns. Viņu kā mājražotāju produkciju var iegādāties interneta tirdzniecībā un veikalos. Savs noteikts pircēju loks arī Lietuvā un Igaunijā. «Pavasaris un vasara nebija viegls laiks, jo viss apstājās, ļoti negribētos, ka tas atkārtojas. Apgrozījums ir krities, lai gan strādājam kā līdz šim. Iepriekš tirgojām arī Krievijas produktus. Latvijā cilvēki ir ļoti ieinteresēti mūsu tējās un sīrupos, arī eļļas izstrādājumos, ko gatavojam ar koka presi. Taču ikviens arī apsver savus izdevumus, ko var atļauties, ko ne. Mazam ražotājam kā mēs un mums līdzīgie produkcija nav lēta, taču tai ir cita pievienotā vērtība. Ir daudzi, kas joprojām tomēr iegādājas mūsu produktus, paldies viņiem.»
Saskaņā grauda un cilvēka dvēsele
Jau astoņus gadus Vecumnieku novada Skaistkalnes pagastā strādā individuālais komersants (i/k) «Grauds ar dvēseli», kas zināms kā amaranta audzētājs. Cilvēce šo kultūru pazīst kopš inku un acteku laikiem, bet Latvijā tā ienākusi nesen un kļuvusi pazīstama, pateicoties nedaudzu entuziastu uzņēmībai. Senatnē to pielūguši un tam piedēvējuši teju vai sakrālas īpašības. Amarants ņemts līdzi pat kaujās, jo bijis atzīts spēka avots.
«Bauskas Dzīve» iztaujāja Intu un Juri Silavus, i/k «Grauds ar dvēseli» dibinātājus, par to, kas tad ir tik neparasts un vērtīgs šajā mazajā graudiņā. I. Silava stāsta: «Amarants izceļas ar to, ka tajā ir vielas daudz lielākā koncentrācijā nekā citur. Pirmkārt, tas ir skvalēns, kura pirmatklājēji bijuši japāņu zinātnieki, viņi atraduši to dziļūdens haizivju aknās. Skvalēna antioksidanta spējas ir ap 60 reižu lielākas nekā citos mums zināmajos produktos, tas šūnām un audiem piesaista skābekli. Pagājušā gadsimta 80. gados, kad skvalēns kā viela kļuva populārs, tika izpētīts, ka haizivs aknās tas ir tikai aptuveni 0,1 procents, bet amaranta sastāvā līdz pat astoņiem procentiem. Ir taču starpība! Tad arī kļuva saprotamāk, kāpēc jau senie inki un acteki šo graudu gandrīz vai dievinājuši.»
Inta atklāj, ka mūsdienās amarantu iesaka onkoloģiskajiem slimniekiem, sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai. Tajā ir arī ļoti sabalansētas olbaltumvielas, labi sagremojams, un tajā ir izteikts lizīna daudzums, kas patiesībā uzrāda īsto graudu vērtību, jo palīdz organismam uzņemt un paturēt tajā olbaltumvielas. Ja graudos lizīna nav, grauds ir «tukšs», un enerģijas vietā saņemam miegainu sajūtu. Kā uzturviela vērtīgs ar to, ka nesatur glutēnu un būs veselīgs tiem, kam ir glutēna nepanesamība. Ieteicams maziem bērniem, gados vecākiem cilvēkiem, jo labi regulē kuņģa zarnu trakta darbību.
Pašlaik nelielajā uzņēmumā ir karsts darba laiks – raža novākta, un tiek spiesta eļļa, malti milti, un gatavoti pasūtījumi klientiem. Amarants šogad audzis nepilnos četros hektāros. Inta Silava teic, ka laba raža būtu ap vienu tonnu no hektāra, bet līdz tam vēl esot jāpaciešas. Amarantu sēj pavēlu, uz maija beigām, šogad tas ziedējis tikai augusta otrajā pusē. Saimniece atzīst, ka uzņēmums ir mazs, viss tiek rūpīgi darīts, jo grauds «ar dvēseli» savas labākās īpašības atklājot tikai cilvēkiem, kas arī savus pienākumus veic ar sirdi un dvēseli.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»