BauskasDzive.lv ARHĪVS

Daudzfunkcionālais centrs «Strēlnieki» atzīmējis desmit gadu pastāvēšanu

Daudzfunkcionālais centrs «Strēlnieki» atzīmējis desmit gadu pastāvēšanu

Jubileja ir darbīgajiem cilvēkiem, ne jau ēkai


Bauskas novada Mežotnes pagasta daudzfunkcionālais centrs (DFC) «Strēlnieki» atzīmējis desmit gadu darbības jubileju. Šogad bija paredzēts plašāks sarīkojums ar koncertu, taču «Covid-19» situācija mainījusi plānus.

DFC «Strēlnieki» radies vietā, kur savulaik atradusies Bērzu pamatskola, kas likvidēta 2010. gadā. Centra vadītāja Mežotnes pagasta kultūras pasākumu organizatore Inga Mauriņa «Bauskas Dzīvei» atklāja, ka pagasta kultūras dzīves pasākumi šeit notikuši arī iepriekš, tikai afišās tad rakstījuši, ka aicina cilvēkus uz Bērzu pamatskolas telpām. Par Eiropas Savienības fondu līdzekļiem ēka ir siltināta, izremontēts pirmais stāvs, nopirkti mūzikas instrumenti, sporta trenažieri un skatuves tērpi kolektīviem. Tagad gaidot skatuves labiekārtošanu. 

Četri amatierkolektīvi

«Mēs esam tālu no citiem – Strēlnieki no Bauskas ir 17 kilometru attālumā, bet pagasta centrs ir desmit kilometru no šejienes, arī tāpēc kultūras centram laukos ir liela nozīme. Priecājos, ka uz pasākumiem apmeklētāji vienmēr ir pietiekamā daudzumā,» atklāj I. Mauriņa, «uz pasākumiem parasti ierodas Strēlnieku un Garozas ciema iedzīvotāji, cilvēki, kas agrāk šeit dzīvojuši.»

Pašlaik centrā strādā četri amatierkolektīvi. Vecākais no tiem ir jauktais vokālais ansamblis «Mēs». «Visu cieņu ansambļa vadītājai Lienei Gailei, kas katru reizi brauc no Jelgavas, lai muzicētu kopā ar šejieniešiem. Ansamblis mums ir 14 gadus,» stāsta DFC vadītāja, «nākamgad desmit gadu jubileju svin gan līnijdeju kolektīvs «Country Way», gan vidējās paaudzes deju kopa «Ducis». Otrs vecākais kolektīvs ir bērnu un jauniešu amatierteātris «Kājām gaisā», kas savā pastāvēšanas laikā ir mainījis gan nosaukumu, gan režisorus un sastāvu. Visi kolektīvi aktīvi darbojas, dodas savu sniegumu parādīt arī ārpus pagasta.» 

Šeit darbojas arī Strēlnieku un Garozas ciema senioru klubiņš «Kņopienes», kuras tiekas reizi mēnesī, arī novusa spēlētāji ir aktīvi, un tas šeit ir cieņā.

«Lielākās skumjas ir par audēju klubiņa panīkšanu. Ar kolektīva «mammas» Elzas Kaktabulas aiziešanu citā saulē kolektīvs pajuka. Vēlētos, lai atkal šeit atgriežas audēju rosība, jo stelles mums ir,» stāsta I. Mauriņa. Bauskas novada veselības veicināšanas programmas gaitā piektdienās «Strēlniekos» notiek vingrošanas nodarbības. Jauniešiem šeit ir satikšanās vieta, darbojas arī bibliotēka. Pašlaik ir plāns trenažieru zāles aprīkojumu pārvest uz Garozas ciemu, bet telpā, kur bija sporta zāle, ir iecere ierīkot Mežotnes pagasta novadpētniecības materiālu krātuvi, plānus ieskicē kultūras pasākumu organizatore.

Īpaši cilvēki
Ingas Mauriņas dzimtā puse ir Cēsis. Viņa uzskata, ka zemgalieši ir ļoti «cieti», ar savu nostāju, stingri. «Šeit cilvēki ir īpaši. Ar savām dotībām, ar savām idejām. Šeit nevienam nav vienalga. Var just, ka te ļaudis ir «dzīvi», cilvēkiem ir vajadzība pēc kultūras vietas,» vietējo aktīvo dabu raksturo Inga. 

«Lielais svētku koncerts «Covid-19» dēļ tika atcelts, jo ir jāsaprot, ka ne jau ēkai ir desmit gadu jubileja, bet gan cilvēkiem, kas šeit darbojas. Tad, kad situācija mums ļaus, tad satiksimies. Novēlu izturību, ticību un stipru veselību!» sacīja I. Mauriņa. 


DALĀS UN VĒRTĒ

Līnijdejas pašlaik – individuāli

Līnijdeju kolektīva «Country Way» vadītāja Diāna Sipoviča atklāja, ka dalībnieki, kas tagad ir jaunieši, te dejot sāka vēl bērnu vecumā. «Esam ļoti aktīvs un draudzīgs kolektīvs. Dalībnieki sacensībās ir sevi pierādījuši, iegūstot augstus rezultātus un godalgas. Kolektīvs šeit sāka darboties vēl tad, kad šajā ēkā bija skola,» atceras D. Sipoviča. Piedaloties «Strēlnieku» organizētajos pasākumos, arī paši gatavojuši savu jubilejas koncertu. Pašreizējā situācijā kolektīvs darbojas individuāli, jo ir jāgatavojas līnijdeju sacensībām nākamgad, kur paredzētas arī individuālās meistarklases.

Pretimnākoši un draudzīgi

Mežotnes pagasta jaunatnes darbinieks Kristiāns Graudiņš ir iesaistījies vairākās amatierkopās, tagad viņš kopā ar jauniešiem DFC «Strēlnieki» organizē dažādas aktivitātes. «Esmu bijis  līnijdeju kolektīvā, arī amatierteātrī, bet tagad cenšos palīdzēt pasākumu organizēšanā – kopā ar jauniešiem nākam palīgos, esmu vadījis pasākumus. Šeit vēl ir bijusi popgrupa «Azarts», kur esmu dziedājis. Cilvēki šeit ir pretimnākoši, atvērti un draudzīgi,» teic K. Graudiņš.  

Pilnveido sevi
Bērnu un jauniešu amatierteātra «Kājām gaisā» vadītāja Gita Graudiņa pastāstīja, ka trupa darbojoties ilgāk nekā kultūras centrs. «No sākuma šeit nāca vairāk pieaugošo, taču ar laiku vajadzēja mainīt formātu, un tagad esam kļuvuši par bērnu un jauniešu teātri. Atceros, ka pirmā izrāde, ko spēlējām, bija «Dullā Paulīne». Kopā ar Ingu esam strādājušas plecu pie pleca visu laiku, cita citu atbalstām, priecējam sevi un pārējos,» uzskata G. Graudiņa. Viņa teic, ka ir svarīgi darboties amatiermākslā, lai sevi pilnveidotu. «Ja nav kolektīvu, nav aktivitāšu, nav pilnveides iespēju. Daudziem ir grūti aizdoties, piemēram, uz pagasta centru, tāpēc ir svarīgi kultūras piedāvājumi dažādās vietās laukos,» pārliecināta teātra «Kājām gaisā» vadītāja Gita Graudiņa.




Raksts sagatavots ar «Latvijas Valsts meži», Valsts Kultūrkapitāla fonda un Zemgales plānošanas reģiona finansiālu atbalstu.

20200529-1359-logo.jpg