BauskasDzive.lv ARHĪVS

Beidzot laiks piestāt tuvējos ciemos

Beidzot laiks piestāt tuvējos ciemos

Ādžūnos tiekas Latvijas un Lietuvas pierobežas novadu tūrisma akcijas «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!» dalībnieki

Sestdien, 24. oktobrī, pie Latvijas-Lietuvas robežas Īslīces pagasta Ādžūnos uz ceļa, kas tālāk ved līdz Žeimei Lietuvā, tikās abu valstu pašvaldību pārstāvji un tūrisma akcijā «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!» rīkotās izlozes balvu ieguvēji.

Pasākuma dalībnieki pulcējās katrs savā robežas pusē – vispirms Bauskas tūrisma informācijas centra (TIC) vadītāja Inese Turkupole-Zilpure uzrunāja akcijas dalībniekus un organizatorus Latvijas teritorijā, pēc tam viņa pievērsās Lietuvas pusē atbraukušajiem. Balvas tika dalītas arī katras valsts iedzīvotājiem viņu teritorijā, nepārkāpjot robežu.

Jaukākais – visi objekti brīvdabā
Bauskas novada domes priekšsēdētājs Arnolds Jātnieks divriteni pasniedza Gailīšu pagasta iedzīvotājai Alisei Brokai-Kutrai; par viņas ceļojuma iespaidiem «Bauskas Dzīve» rakstījusi jau iepriekšējā numurā. Iecavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Juris Ludriķis velosipēdu dāvāja rīdziniekam Madaram Vekmanim, elektrisko skrejriteni rīdziniekam Ivo Kamalim pasniedza Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, savukārt vēl viena rīdziniece – Līva Ķirsone – skrejriteni saņēma no Vecumnieku novada domes priekšsēdētāja Gunta Kalniņa rokām.

Ivo Kamalis uz Latvijas-Lietuvas pierobežu sestdien no Rīgas atbraucis kopā ar dzīvesbiedri Sandu Rozi. Par Bauskas TIC organizēto akciju uzzinājuši medijos. Lietuva patīkot, nekur tālāk tāpat šovasar nebija iespējas aizbraukt, tālab nolēmuši piedalīties ceļojumā «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!». Devušies kopā ar meitu, sestklasnieci Rūtu, un dēliņu Miku, kas vēl apmeklē bērnudārzu. Sanda kā pozitīvo īpaši uzsver to, ka visi objekti bija brīvdabā, nebija jāapmeklē muzeji, kas ar bērniem būtu sarežģīti. Agrāk braucot uz Lietuvu, piemēram, iepirkties, tik daudz reižu paskrējuši garām «Jūrām» Vecumniekos, nu beidzot piestājuši. Bijis tik interesanti! Ļoti paticis pie Bārbeles sēravota, līdz šim domājuši, ka tikai Ķemeros šādi dziednieciski avoti rodami. Lietuvā arī sajūsminājušas vairākas vietas, arī Kirkilu skatu tornis pie Biržiem.

Ceļo ģimene 13 cilvēku pulciņā

Kad Latvijas puses ceļotāji bija apbalvoti un sumināti, Inese Turkupole-Zilpure pievērsās projekta partneriem Lietuvas pusē. Tā kā Lietuvā situācija ar «Covid-19» dramatiska un vairākas pašvaldības iekļautas tā sauktajā sarkanajā zonā, tostarp mūsu kaimiņu un tūrisma akcijas dalībnieku rajoni Pasvale un Jonišķi, no Lietuvas pašvaldībām uz pasākumu sestdien bija daudz mazāk pārstāvju. Toties visi četri galveno balvu ieguvēji gan bija klāt. Lietuvā atšķirībā no mūspuses akcija plašāk reklamēta tieši pierobežas rajonos, toties Latvijā tā izskanējusi pa visu valsti, tālab galveno balvu ieguvēji Lietuvas pusē bija vairāk vietējie – divi no Pasvales, pa vienam no Pakrojas un Ķelmes rajona.

Pasvales rajona Vaiškai pilsētiņā, kas ir ap desmit kilometru no Gailīšu pagasta robežas, dzīvo Zinaidas Tuomienes ģimene. Viņa laimējusi elektrisko skrejriteni. Šovasar Zinaida kopā ar vīru Ipolitu, bērniem un mazbērniem13 cilvēku pulciņā trīs automašīnās izbraukuši visus akcijas objektus abpus robežai, tikai Vīnakalna taku Rundālē nav spējuši atrast. Priecājušies par visām skaistajām vietām, pārsteigums Latvijā bijusi Vecumnieku novada Kurmene ar atjaunoto baznīcu un parku, Lietuvā – Rozalimas mežs un taka, kur pavadījuši visu Tēva dienu. Paši pirmo reizi bijuši Skaistgiria pagastā, kur skatījuši koka skulptūrstabus ar ornamentāliem jumtiņiem, kas izvietoti izmirušo ciemu piemiņai. Šajā teritorijā atradās vairāki desmiti ciemu, tagad daudzu no tiem vairs nav. Tāpēc te dzimusi ideja izveidot nelielu skvēru, kurā uzstādīti 11 koka stabi iznīkušo ciemu piemiņai. Ceļošanas akcijā piedalījušies pirmoreiz, meita Justīne esot apsviedīga organizatore. Ipolitam un Zinaidai pieci mazdēli un viena mazmeitiņa, skrejritenis viņiem noderēšot.

Maršrutu izbrauc ar velosipēdu
Roms Rumbausks uz pierobežu atbraucis no Pakrojas kopā ar meitu Ginteri, kura dzīvo Šauļos. Pats Roms jau trešo gadu šajā akcijā iepazīst vietas abpus robežai, nākamgad noteikti arī meitu ņemšot līdzi. Arī viņam visvairāk prātā palikusi Kurmenes baznīca un parks. Ar skrejriteni Pakrojā varēšot izbraukāties līdz muižai, tur ir labi un piemēroti celiņi.

Savukārt pasvalietis Svajuns Bītauts «Bauskas Dzīvei» atklāj, ka visu tūrisma akcijas maršrutu ar 24 apskates objektiem izbraucis ar velosipēdu. Tagad laimēto divriteni došot sievai, jo pašam esot savs. Lietuvā pirmoreiz bijis Žeimes muzejā, tas esot mazs,
bet mājīgs, sagādājis pārsteigumu. Laikraksta rīcībā ir informācija, ka arī baušķenieks Ivars Prīsis tūrisma akcijā ceļojis ar divriteni, daudz fotografējis, varēšot izveidot izstādi.

Kā «Bauskas Dzīve» jau vēstījusi, šogad tūrisma akcijai «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!» bijusi liela atsaucība, cīņā par galvenajām balvām – četriem Lietuvas Šauļu rūpnīcā ražotiem velosipēdiem un četriem elektriskajiem skrejriteņiem – iesaistījies 241 dalībnieks, kas ir 3,47 reizes vairāk nekā gadu iepriekš, kad balvām tika virzīti 70 akcijas dalībnieki. Turklāt jāņem vērā, ka ceļotāju bija krietni vairāk, jo ne visi kvalificējās izlozei, daudzi arī tajā nevēlējās piedalīties, jo mērķis bija – ceļot, apskatīt jaunas vietas tuvējā apkaimē.



Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild SIA «Bauskas Dzīve».

20200526-1606-maf-logo.jpg

#SIF_MAF2020