BauskasDzive.lv ARHĪVS

Noziedznieku aizturēšanā palīgā nāk suņi

Noziedznieku aizturēšanā palīgā nāk suņi

Policijas kinologu spēju stiprināšana sabiedrības drošībai Latvijas un Lietuvas pierobežas teritorijās

Zemgales reģionā noslēdzies projekts «Latvijas un Lietuvas policiju K9 kapacitātes stiprināšana Latvijas un Lietuvas pierobežas teritorijās» («Police K9»).

Projekta vispārējais mērķis ir policijas kinologu spēju stiprināšana sabiedrības drošībai Latvijas un Lietuvas pierobežas teritorijās, informē Dace Kalniņa, Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste.

Attīstītas kompetences un iegādāti specializētie auto
Tiek atzīts, ka līdz šim pārrobežu sadarbībā ir trūkumi noziedzības apkarošanas un sabiedrības drošības veicināšanā, kur Latvijas un Lietuvas teritorijas tiek izmantotas kā tranzīta zonas tālākai noziedzības virzībai uz Eiropu.

Projekts stiprinājis policiju pārrobežu sadarbību darbā ar dienesta suņiem (K9), kurus izmanto bīstamo personu aizturēšanā, aizliegto vielu, materiālo pierādījumu, pazudušo personu meklēšanā. Tikušas attīstītas policijas darbinieku un partnerorganizāciju kompetences un spējas kinoloģijas jomā.

Īstenoti pieredzes apmaiņas braucieni, teorētiskās un praktiskās mācības vairāk nekā 40 darbiniekiem, iegādāts aprīkojums mācībām, kā arī divi speciāli aprīkoti mikroautobusi suņu mācību centriem Latvijā un Lietuvā. Projekta partneri izstrādāja kopīgu policijas kinologu mācību stratēģiju un pamatnostādņu projektu (tostarp rīcības plānu) pārrobežu sadarbībai kinoloģijas jomā. Programmas teritorijā iegādāti un izvietoti desmit dienesta suņi, speciālais aprīkojums suņiem un kinologiem un seši specializētie policijas transportlīdzekļi, kas pielāgoti šo dzīvnieku pārvadāšanai.

Pazudušu cilvēku meklēšanā, kā arī narkotiku pārbaudes reidos

Projekta noslēguma konferencē, kas risinājās 20. oktobrī Bauskas novada Ceraukstes pagasta «Rožmalās» epidemioloģiskās situācijas dēļ Lietuvas policijas amatpersonas tai pieslēdzās attālināti, apstākļu noteikto specifiku atklāj Līna Kaļķe, VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste.


Valsts policijas Bauskas iecirkņa likumsargi nepiedalījās no-slēguma konferencē. Tomēr kinologu un suņu palīdzība tiek izmantota arī mūsu iecirknī. Kopumā kinologa un dienesta suņa pakalpojumi Bauskas iecirknī tiek izmantoti aptuveni piecas sešas reizes gadā, informē Ieva Šmidre, VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze. Gadījumi, kad kinologs un dienesta suns tiek pieaicināts, pārsvarā ir lielie plānotie publiskie pasākumi, pazudušu cilvēku meklēšana, kā arī narkotiku pārbaudes reidi skolās. Ja nepieciešams suns noteiktu uzdevumu veikšanai, Bauskas iecirkņa amatpersonas to piesaka Kinologu nodaļai, un piešķirts tiek tas suns, kurš tajā brīdī ir brīvs, tas var arī nebūt Jēkabpilī esošais suns, bet jebkurš dienesta suns, kurš pieejams.

Četri sava aroda meistari
Projekta noslēguma konferencē bija arī kinologu paraugdemonstrējumi ar suņiem. Arī «Bauskas Dzīve» vēroja pēddziņa Drago, narkotiku meklēšanas «speciālista» Narko, kā arī patruļsuņu Marko un Lekša sniegumu. Veikumu komentēja VP Rīgas reģiona pārvaldes Kinologu nodaļas priekšnieka pienākumu izpildītājs Jānis Kramiņš un VP koledžas Kinoloģijas nodaļas vadītājs Gints Zālmans. Bijušajam baušķeniekam Gintam saistība ar Bausku saglabājusies joprojām, jo te dzīvo mamma, ko viņš regulāri apciemojot.

Katram dienesta sunim jāapgūst paklausība, kinologam jābūt pārliecinātam, ka dzīvnieku spēj kontrolēt. Tiek dotas gan verbālas, gan neverbālas komandas, žesti. Sunim jāsaprot un jāizpilda gan «blakus», gan «palikt vietā», gan «sēdi» un citas komandas, attiecīgi un precīzi jāreaģē arī uz žestiem, skaidroja speciālisti. Mācību laikā dzīvniekam parasti tiek iedots kāds kārums, tomēr kā balvu dienesta suņi pat vairāk novērtē spēli, piemēram, ar bumbiņu, stāsta J. Kramiņš.

Vieni no demonstrējumiem ir bīstamu personu aizturēšana, bīstamu priekšmetu un narkotisku vielu meklēšana. Policijas auto ar speciālo signālu dzenas pakaļ noziedznieku mašīnai. Tā apstājas, un pārkāpējs bēg. Tad tiek palaists suns, kas pēc komandas noķer bandītu, iekožas rokā un viņu apgāž. Viss notiek ļoti saspringti, jo pārkāpējs negrib padoties, viņš šauj uz policistu. Suns reaģē ar uzbrukumu un košanu. Noziedznieks tiek konvojēts uz mašīnu, bet ierocis ir kaut kur aizmests. Talkā nāk cits četrkājainais «speciālists», kura uzdevums ir atrast ieroci. Teritorijas pārmeklēšana prasa lielus resursus, turpretī sunim tas izdodas ātri. Kad atradis, viņš parasti sastingst, dažkārt apguļas, rādot, ka darbs pabeigts.

Tā kā persona bija neadekvāta, jo šāva uz likumsargu, iespējams, tā ir apreibinošu vielu ietekmē, tālab aizliegtās vielas automobilī meklē Narko. Suņupuikas sastingums vēstī par atradumu – paciņa ar baltu pulverveida vielu tomēr ir bijusi mašīnā.

Pārrobežu kinologu sadarbības sākums
Izvērtējot ieguvumus projektā, kinoloģijas speciālisti «Bauskas Dzīvei» apliecina, ka tā nenoliedzami ir suņu apmācība. Kinologiem un suņiem notiks testēšana, tad viņi sāks darbu. Valsts policijas koledža projektā ieguvusi auto, pa vienai mašīnai ticis arī Kurzemes, Latgales un Zemgales reģiona pārvaldei. Zemgales reģions saņēmis arī divus suņus, tie atradīsies Jēkabpilī, stāsta J. Kramiņš. Arī automobilis suņu pārvadāšanai būs Jēkabpilī. Saņemts speciālais ekipējums kinologam un suņiem, GPS iekārtas.

«Pirms tam ar Lietuvu nebija sadarbības – kinoloģijas joma bija atstāta novārtā. Pašlaik notika mācību pilnveidošana un sastrādāšanās ar Lietuvu mācību jomā, pārrobežu kinologu sadarbība,» analizē G. Zālmans. Noziegumu atklāšanas veidi ir dažādi, «suns ir tikai palīglīdzeklis, kas to var veicināt». Bēgoša noziedznieka gadījumā suns ir efektīvs, teic J. Kramiņš. «Būtiski, ka projektā tika nostiprinātas reģionu grupas. Apgūti lieli resursi, tas ir atspēriens mācību un ekipējuma ziņā, jo visam vajadzīgas finanses,» rezumē G. Zālmans.
Projektā vadošā partnere bija Valsts policija sadarbībā ar Lietuvas policijas Kriminālistikas centru. Projektā kā partneri no Latvijas piedalās Zemgales, Latgales un Kurzemes reģionālās policijas pārvaldes, Latvijas Valsts policijas koledža. Savukārt partneri Lietuvā ir vairāku apgabalu un apriņķu policijas galvenās pārvaldes un Lietuvas policijas Kriminālistikas centra Kinoloģijas pārvalde. Projekta kopējais budžets ir 573 804 eiro, no tiem 85% sedz Eiropas Reģionālās attīstības fonds, informē Valsts policijā.

Tads Martinaitis, Panevēžas apriņķa policijas komisariāta komunikācijas grupas galvenais speciālists, «Bauskas Dzīvei» vispārīgi raksturo policistu sadarbību pierobežā: «Pasvales rajona policijas komisariāta darbinieki cieši sadarbojas ar Latvijas policistiem. Bauskas un Pasvales policijas amatpersonas regulāri veic reidus un preventīvus pasākumus sabiedrības drošībai, satiksmes drošībai, cīņā ar nelegālo migrāciju. Abu valstu policisti apmainās ar informāciju un nepieciešamības gadījumā vēršas pēc palīdzības cits pie cita. Ik pēc trim mēnešiem tiek organizētas abu valstu likumsargu tikšanās, kurās tiek izvērtēta sadarbība, apspriestas un risinātas problēmas. Šajā gadā pandēmija ir mainījusi situāciju, pašlaik epidemioloģiskās drošības dēļ saziņa vairāk notiek attālināti.»


Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild SIA «Bauskas Dzīve».

20200526-1606-maf-logo.jpg

#SIF_MAF2020