BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pašu apkaimē daudz neredzēta

Pašu apkaimē daudz neredzēta

Vietējo novadu apceļošanas akcija «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!» šosezon īpaši populāra

Šosestdien, 24. oktobrī, ar uzvarētāju apbalvošanu noslēgsies Latvijas un Lietuvas pierobežas astoņu pašvaldību kopīgi organizētā tūrisma akcija «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!».
Uzvarētāji kopā ar organizatoriem rīt tiksies pie Latvijas-Lietuvas robežas Īslīces pagasta Ādžūnos uz ceļa, kas tālāk ved līdz Žeimei Lietuvā.

Izlozē – 3,47 reizes vairāk dalībnieku
Akcija norisinājās ceturto gadu pēc kārtas, bet šogad «Covid-19» dēļ tai bija īpaša nozīme tūrisma nozares atbalstīšanā, skaidroja Bauskas tūrisma informācijas centra (TIC) vadītāja Inese Turkupole-Zilpure.

Ceļošanas akcija startēja 1. jūnijā, un tās maršrutos bija iekļauti 24 objekti – 12 katrā valstī un pa trim katras pašvaldības teritorijā. Pie katra objekta vajadzēja nofotografēties un fotoattēlus līdz 5. oktobrim iesniegt vai nu mobilajā aplikācijā, vai klātienē tūrisma informācijas centros. Tad varēja kvalificēties balvu izlozei, kas notikusi oktobra pirmajā nedēļā.

Inese Turkupole-Zilpure pastāstīja, ka šogad akcijai bijusi liela atsaucība, cīņā par galvenajām balvām – četriem Lietuvas Šauļu rūpnīcā ražotiem velosipēdiem un četriem elektriskajiem skrejriteņiem – iesaistījies 241 dalībnieks, kas ir 3,47 reizes vairāk nekā gadu iepriekš, kad balvām tika virzīti 70 akcijas dalībnieki. Turklāt jāņem vērā, ka ceļotāju bija krietni vairāk, jo ne visi kvalificējās izlozei, daudzi arī tajā nevēlējās piedalīties.

I. Turkupole-Zilpure atklāja – lai noskaidrotu uzvarētāju, katram akcijas dalībniekam tika piešķirts unikāls numurs, balvas noteiktas ar programmas https://commentpicker.com/random-number-generator.php palīdzību.

Pirmoreiz skatītas vietas
Šovasar vietējo četru novadu – Bauskas, Iecavas, Rundāles un Vecumnieku, kā arī Lietuvas puses – Pakrojas, Pasvales, Jonišķu un Biržu rajona – iepazīšana īpaši populāra bija arī tālab, ka «Covid-19» dēļ tālie ceļojumi ārpus valsts nebija droši.

Akcijā «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!» šosezon pirmoreiz piedalījusies Gailīšu pagasta iedzīvotāja Alise Broka-Kutra, viņai arī īpaši laimējies, jo izlozēts velosipēds. Alise «Bauskas Dzīvei» atklāj veiksmīgo sagadīšanos – šoziem ģimenē plānojuši pirkt divriteni, jo viena pietrūcis. Nu to viņai dāvanā pasniegs Bauskas novada pašvaldības pārstāvji.

Pa Latvijas puses novadiem un rajoniem Lietuvā ceļojusi visa jaunā ģimene – Alise, vīrs Mārtiņš un pusotrgadīgais dēlēns Jēkabs. Atklājumu un pārsteigumu bijis daudz. Piemēram, Rundāles novada brīvdabas koncertzālē bijusi pirmoreiz un par tur izveidoto neparasto Saules pulksteni iepriekš nebija zinājusi, arī Svitenes muižas kungu dzīvojamo māju un parku līdz šim nebija apmeklējusi, tāpat iepriekš nebija būts Vecumnieku novada Kurmenē. Lietuvā pie Biržiem atklājuši brīnišķīgo Kirkilu skatu torni un atpūtas teritoriju ap to, tāpat arī Žagares mazpilsētā reģionālā parka osa* taku izgājuši pirmoreiz, nav bijis viegli ar bērnu ratiņos. Ļoti labprāt gan Kirkilos, gan Žagarē atgrieztos tad, kad Jēkabs brīvi skries pats savām kājām.

Alise strādā Bauskas Centrālajā bibliotēkā, un šīs iestādes darbinieces ir zinātkāras un aktīvi piedalās gan erudīcijas konkursos, gan brauc rallijos un iesaistās citās aktivitātēs. Šovasar akcija «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!» bija jauns izaicinājums.

Naktsmītnes atbalsta Latvijas iedzīvotāji

Lai gan vietējie šosezon daudz ceļojuši pa Latviju, uzņēmēji zina, kādi ir latviešu tūristi, – braucienos dodas ar savu ēdienu un termosu groziņā. Tomēr vairāki «Bauskas Dzīves» uzrunātie ceļotāji arī ēduši vietējās kafejnīcās Iecavā, Vecumniekos, Bauskā, Biržos, iegriezušies arī maksas objektos. Uzrunājot dažu vietējo viesu namu īpašniekus, protams, atklājas Latvijai raksturīgā kopējā tendence – ļoti pieaudzis nakšņotāju skaits no Latvijas, bez lietuviešiem un igauņiem bijis nedaudz vāciešu, kāds soms, bet citu Eiropas valstu, Āzijas, Krievijas tūristu nebija. Ilustrācijai piemērs – Rundāles novada viesu namā «Baltā māja» šogad augustā Latvijas iedzīvotāji pavadījuši 338 naktis, pērn augustā – tikai 62 naktis.

Lauku viesu mājām piepildījumā un ieņēmumos palīdzējis arī valsts atbalsts ceļu remonta un būvniecības darbiem, jo daudzi ceļu remontstrādnieki šeit nakšņojuši. Kā teica viena tūrisma mītnes īpašniece – darbdienās mūs atbalstīja valsts ekonomikas sildīšanas pasākumi; brīvdienās – Latvijas ceļotāji, kas šovasar īpaši daudz brauca kopā ar bērniem, tik daudz bērnu sen nebija redzēts.


Uzziņai

Galvenās balvas un to ieguvēji Latvijā:
- velosipēds – ALISEI BROKAI-KUTRAI (velosipēdu dāvā Bauskas novada pašvaldība);
- velosipēds – MADARAM VEKMANIM (dāvā Iecavas novada pašvaldība);
- elektriskais skrejritenis – IVO KAMALIM (dāvana no Rundāles novada pašvaldības);
- elektriskais skrejritenis  – LĪVAI ĶIRSONEI (dāvana no Vecumnieku novada pašvaldības).

Galvenās balvas un to ieguvēji Lietuvā:
- velosipēds – IRENAI SABAITĪTEI (velosipēdu dāvina Biržu rajona pašvaldība);
- velosipēds – SVAJUNAM BĪTAUTAM (dāvina Pasvales rajona pašvaldība);
- elektriskais skrejritenis – ZINAIDAI TUOMIENEI (dāvina Pakrojas rajona pašvaldība);
- elektriskais skrejritenis – ROMAM RUMBAUSKAM (dāvina Jonišķu rajona pašvaldība).

Veicināšanas balvas piešķirtas:
1. dāvanu karte no kafejnīcas «Drava» – GUNITAI ATSTUPENAI;
2. dāvanu karte no kroga «Sombrero» – LIENEI JANEKAI;
3. dāvanu karte no restorāna «Rezidence» – LAURAI BĒRZIŅAI;
4. suvenīralus no Bauskas alus darītavas – DAINIM ŠTRAUSAM;
5. dāvanu karte no restorāna «Malūnininko namas» – VAIDAI GASIUNAITEI;
6. dāvanu karte no restorāna «Amžių trio» – ARUNEI KAIRĪTEI;
7. dāvanu karte no kafejnīcas «PORTFOLIO ART» – VAIDOTAM SPUDAM;
8. dāvanu karte no kafejnīcas «Nori Sushi» – AISTEI INDRULIENEI.

* Oss jeb kangars ir šaura, gara vaļņveida grēda, kas veidojusies ledus laikmetā.


Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild SIA «Bauskas Dzīve».

20200526-1606-maf-logo.jpg

#SIF_MAF2020