BauskasDzive.lv ARHĪVS

Veselā miesā – vesels kuņģis

Gunita Lagzdiņa

2020. gada 13. oktobris 00:00

52
Veselā miesā – vesels kuņģis

Gremošanas sistēmas funkcijas ietekmē ne tikai ikdienā uzņemtā pārtika, bet arī iedzimtība, fizisko aktivitāšu daudzums, stress un virkne citu faktoru. Kā saudzēt kuņģi?

Ļoti svarīgi ir ēdienu kārtīgi sakošļāt. Tas atvieglo gremošanas sistēmas darbu, tādējādi ļaujot ķermenim vieglāk uzņemt vajadzīgos vit-amīnus un minerālvielas. Rūpīga barības sakošļāšana uzlabo arī noteiktas smadzeņu funkcijas, piemēram, spēju noturēt uzmanību.
Sagremot uzņemto pārtiku un izvadīt kaitīgos toksīnus organismam palīdz šķidrums. Vislabākais, protams, ir ūdens. Vajadzētu atturēties no dehidrējošiem šķidrumiem, piemēram, kafijas (labāk izvēlēties tēju), un ēdieniem. Par labāko līdzekli pret gremošanas traucējumiem tiek uzskatīta zaļā tēja.

Uzturā jāiekļauj produkti, kuru sastāvā atrodamas labvēlīgās baktērijas, piemēram, raudzētie piena produkti, īpaši kefīrs un dabiskais jogurts, kā arī skābēti produkti, piemēram, skābi kāposti. 80% uzņemtās pārtikas jābūt augu izcelsmes produktiem. Jāatturas no trekniem ēdieniem un produktiem, kuru sastāvā ir ievērojams daudzums cukura. Papildu kairinājumu izraisa alkohols un tabaka.
Nevajadzētu ēst steigā vai stresa situācijās. Svarīgi ieturēt regulāras maltītes visas dienas garumā.