BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pašu audzētais – galdā

Ance Andrējeva-Empele

2020. gada 2. oktobris 00:00

85
Pašu audzētais – galdā

Tradicionālie dārzeņi neierastās receptēs


Brīnišķīgais laiks, kad aizvien vēl varam baudīt pavasarī un vasarā sastrādātā augļus, šajā reizē precīzāk būtu teikt – dārzeņus, vēl nav beidzies. Šoreiz piedāvājam trīs ēdienus, kuru pamatā viss pašu audzētais – kartupeļi, tomāti, burkāni, bietes, paprika u. c. Tomātu zupa, kas garšos arī bērniem, un pavisam svaiga ideja ‒ kartupeļu mīklas groziņi. Biete šoreiz neierastā ampluā – kūkā, kas skaisti papildinās arī valsts svētku galdu un ļaus mieloties ne tikai acīm.

Biešu kūka ar skābā krējuma krēmu

Sastāvdaļas biskvītam:
500 g sarkano biešu;
360 g miltu;
120 ml olīveļļas;
30 g ingvera;
1 apelsīns;
1 citrona miziņa, sarīvēta;
4 olas;
50 g brūnā cukura;
4 – 6 ēdamkarotes medus;
2 tējkarotes cepamā pulvera;
vaniļas ekstrakts.

Pagatavošana:

Nomizo bietes un sarīvē uz smalkās rīves. Biešu masai pievieno olīveļļu, svaigi spiestu apelsīna sulu, smalki sarīvētu ingveru, vaniļas ekstraktu, rīvētu citrona miziņu un visu kopā samaisa. Atdala olas dzeltenumu no baltuma. Dzeltenumu saputo kopā ar cukuru un medu. Olu baltumu puto, līdz veidojas stingras putas. Miltus ar cepamo pulveri pievieno biešu masai un samaisa, tad pievieno olu dzeltenumu masu, beigās iecilā olu baltumu. Liek kūkas formā un cep 30 – 35 minūtes 180 grādu temperatūrā. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Gatavo kūkas pamatni izņem no cepeškrāsns un ļauj tai padzist desmit minūtes, tikai tad ņem laukā no formas.

Kamēr biskvīts dziest, gatavo skābā krējuma krēmu. Skābo krējumu ar cukuru un vaniļas ekstraktu saputo, līdz krējuma masa kļūst stingrāka, tad pievieno krēmsieru un turpina putot, līdz iegūst viendabīgu masu.  

Biešu biskvītu pārgriež uz pusēm, pirmo kārtu pārklāj ar izvēlēto ievārījumu un pusi krēma, tad liek virsū otru biskvīta kārtu, kuru pārklāj ar atlikušo krēmu. Kūku dekorē ar saldētām ogām – jāņogām, upenēm u. tml.


Kartupeļu mīklas groziņi ar tomātiem
Sastāvdaļas:
400 g kartupeļu;
200 g miltu;
1 ola;
krēmsiers vai mocarellas siers, vai abi divi;
ķiršu tomātiņi;
sāls, pipari.

Pagatavošana:

Kartupeļus ar mizu vāra sālsūdenī, līdz tie mīksti, kad gatavi, nedaudz atdzesē un nomizo. Izspiež caur spiedi. Kartupeļu masai pievieno miltus, olu, sāli un piparus, visu samaisa. Iegūto mīklas masu pilda groziņu formiņās vai cepamtraukā. Uz pamatnes klāj krēmsieru vai mocarellas sieru vai, ja vēlas groziņus sātīgākus, abus divus. Pa virsu kārto uz pusēm sagrieztus ķiršu tomātiņus, pārber ar sāli un pipariem un liek cepties 180 grādos aptuveni
20 minūtes.


Tomātu zupa no cepeškrāsnī ceptiem tomātiem
Sastāvdaļas:
14 – 16 vidēji tomāti;
4 – 6 vidēji kartupeļi;
4 burkāni;
1 paprika;
4 daiviņas ķiploka;
timiāns;
200 ml saldā krējuma;
sāls, pipari.

Pagatavošana:

Tomātus un notīrītas ķiploku daiviņas kārto cepamtraukā un liek cepeškrāsnī cepties. Tikmēr nomizo kartupeļus, burkānus un sagriež papriku. Sagrieztus kartupeļus nelielā ūdens daudzumā ar sāli liek katlā vārīties. Olīveļļā uz pannas apcep ripiņās sagrieztus burkānus ar timiānu, kad burkāni nedaudz pasautējušies, pievieno papriku, sāli un piparus. Sautē vēl piecas minūtes, tad pievieno kartupeļiem. Kad tomātiem miziņa ieplaisājusi, tos izņem no cepeškrāsns un attīra no mizām un serdēm. Kad dārzeņi izvārījušies un mīksti, tiem pievieno attīrītos tomātus un apceptās ķiploku daiviņas. Pirms pievienot tomātus, šķidrumam katlā jābūt tik daudz, lai knapi nosedz dārzeņus. Ļauj visam pasautēties, tad sablendē, līdz veidojas vienveidīga masa. Liek atpakaļ karsēties, pievieno saldo krējumu un, ja nepieciešams, pievieno vēl sāli un piparus. Pasniedz ar grauzdiņiem, cieto sieru un, ja vēlas, apceptu bekonu.