Lielā dārza oga – ķirbis

Garšīgs ne tikai saldajos, bet arī sāļajos ēdienos
Viena no garšīgākajām rudens veltēm ir ķirbis. Vitamīniem bagāto ogu iespējams pagatavot daudzos veidos. Turklāt ēdams ir ne tikai ķirbis, bet arī tā sēklas. Oranžā lielā oga ir garšīga ne tikai saldajos, bet arī sāļajos ēdienos, to var konservēt un vārīt ievārījumos. Noteikti rudenī turiet tuvumā ķirbi! .
Makaroni ar sierīgo ķirbja mērci
4 porcijām:
200 g makaronu;
1 liels vai 2 vidēja lieluma burkāni;
sīpols;
2 – 3 ķiploka daiviņas;
pāris šķēles kūpināta šķiņķa;
10 ēdamkarotes ķirbja biezeņa;
2 – 3 kārbiņas kausētā siera «Dzintars».
Makaronus liek vārīties. Pa to laiku, uz rupjās rīves sarīvē nomizotus burkānus. Smalki sagriež sīpolu un ķiploka daiviņas (ātrākai mērces tapšanai sīpola un ķiploka sasmalcināšanai var izmantot arī virtuves smalcinātāju). Sakarsē pannu ar eļļu, liek cepties sarīvētos burkānus un sagrieztos sīpolus un ķiplokus. Ik pa laikam apmaisa, lai nepiedeg. Šķiņķi sagriež kubiņos. Kad burkāni kļuvuši gaiši, pievieno ķirbja biezeni un šķiņķi. Sautē dažas minūtes. Pēc tam pievieno kausēto sieru un vēl kādu laiku pasautē. Pēc garšas mērci papildina ar sāli, maltajiem pipariem. Šoreiz pieliku klāt arī nedaudz ekobuljona pulvera. Visu samaisa. Mērcei pievieno izvārītos makaronus un rūpīgi visu iemaisa. Ja skaļi neteiksit, ka mērcei klāt ķirbis, to neviens pat nejutīs.
Ķirbja cepumi
2 olas;
100 g cukura;
70 g sviesta;
1 tējkarote kanēļa;
200 g ķirbja biezeņa;
1 tējkarote cepamā pulvera;
130 g pilngraudu auzu pārslu;
200 g miltu;
pēc vēlēšanās – šokolādes graudiņi vai sasmalcināti rieksti.
Olas saputo ar cukuru, līdz tas izkusis. Izkausē sviestu un nedaudz atdzesē. Olu masai pievieno klāt ķirbja biezeni, atdzesēto sviestu un samaisa viendabīgā masā. Pievieno sausās sastāvdaļas, izmaisa. Uz plāts izklāj cepamo papīru, kuru nedaudz ieeļļo. Ar ēdamkaroti veido apaļus cepumus. Cep 200 grādu sakarsētā cepeškrāsnī 25 – 30 minūtes, līdz zeltaini brūni.
Ķirbja biezenis
Daudzu ķirbja recepšu pamatā ir tā biezenis. Ķirbi nomizo un sagriež mazākos gabalos, cep vai nu cepeškrāsnī
200 grādos, līdz mīksts, vai arī tvaicē. Var arī vienkārši izvārīt ūdenī. Kad tas ir mīksts, to sablendē. Biezeni var arī sasaldēt un izmantot vēlākai lietošanai.
Vitamīniem pilnā glāze
Rudenī, kad dārzi pilni ar vietējām dabas veltēm, noteikti ieteicams ēst sezonāli. Ja mājās ir sulas spiede, vitamīnus var arī izdzert sulas veidā. Ļoti garda sula izdodas no gabaliņa ķirbja, pāris āboliem un bumbieriem, kā arī dažiem burkāniem. Visgardākā Latvijas multiaugļu sula!
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»