BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO: Svitenes muižu pieskandina folkloras ansambļi

Ruta Keiša

2020. gada 7. septembris 16:00

1441
FOTO: Svitenes muižu pieskandina folkloras ansambļi

Rundāles novada Svitenes muižā 5. septembrī sanākušos priecēja folkloras kopas gan no tuviem novadiem, gan tālumnieki – kurzemnieki no etnogrāfiskā ansambļa «Bārta».


Folkloras kopu sadziedāšanās bija viens no Rundāles svētku daudzajiem notikumiem pagājušajā nedēļā. Svitenieku ielūgumam uz Rundāles novada svētkiem bija atsaukušās astoņas folkloras kopas un etnogrāfiskais ansamblis no Bārtas.

Kamēr notika rindošanās svētku gājienam, varēja gan jautri padziedāt, gan dziļdomīgi parunāt. Viešņa no Olaines novada – kopas «Dzedzieda» vadītāja Silvija Silāre – uzsvēra, ka ar folkloras cienītājiem no Svitenes sadraudzējušies jau sen, tāpēc labprāt atsaukušies ielūgumam piedalīties svētkos. Ieilgušais kultūras dzīves klusums mudinājis izkustēties, taču arī svitenieki neesot divreiz aicināmi – allaž pie kaimiņiem ierodoties neviltoti priecīgi. Sirsnīgas draudzības saites sviteniekiem izveidojušās arī ar folkloras kopu «Dreņģeri» no Codes, dzīvesprieka radīšanai un uzturēšanai tā ir liela vērtība.

No Svētes bija atbraukuši folkloras kopas «Dālava» dalībnieki. Tās vadītāja Anita Jansone pastāstīja, ka svitenieki pie viņiem parasti ierodas Mārtiņdienā. Šoreiz Rundāles novadam ir īpaši svētki, tāpēc atkal visi kopā. Etnogrāfiskais ansamblis «Bārta» izpelnījās lielu uzmanību un daudz uzslavu, jo solītās bargās lietavas pratuši «aizdziedāt» un atstāt Kurzemē. Viņi šajā pusē bija pirmo reizi un labprāt izmantoja iespēju pieskandināt Zemgali.

Kad Svitenes muižas pagalmā ar novada suvenīriem bija apsveiktas visas folkloras kopas un uzklausīti Rundāles novada domes priekšsēdētāja Aivara Okmaņa laba vēlējumi ne tikai svētku dienām, bet visam turpmākajam laikam, svētku dalībnieki devās uz Saules dārzu, kur iedēstīja ozoliņu.

Svitenes muižu pēc tam pieskandināja dziesmas un prieks par kopā būšanu. Koncerta izskaņā uzstājās vīru kopa «Vilki».
Sandra Kerēvica svētku nedēļu vērtē kā izdevušos – bijusi jūtama mīlestība pret novadu un iedzīvotājiem.