Krāsainā salātu pasaule

Katrai saimniecei sava recepte, lai pagatavotu ēdienu «ja mājās nekā nav»
Ja mājās jātīra ledusskapis (lasi – pagatavot vienu ēdienu no dažādiem produktiem, kas pa mazumiņam palikuši pāri), tad parasti top zupa, sautējums vai salāti. Ļoti daudzveidīgs ēdiens – to var pagatavot gan kalorijām bagātu un treknu, gan liesāku un viduklim draudzīgāku. Piedāvāju ieskatīties mūsu mājas virtuvē un pagatavot kādu no šiem salātiem.
Pērļu grūbu un biešu salāti
Lai arī sākumā šī šķiet dīvaina kombinācija, ticiet man, garšo ļoti labi! Kā jau visas ģeniālās receptes, tapa pavisam nejauši un tagad jau ir uz palikšanu. Garšos visiem tiem, kam šīs sastāvdaļas vēderam tīkamas.
500 g vārītu biešu;
250 g fetas tipa siera (man nekad neliek vilties fetaki siers «Baltais»);
100 g pērļu grūbu;
etiķa esence;
sāls;
olīveļļa.
Bietes sagriež mazos kubiņos. Aplej ar vienu ēdamkaroti etiķa esences (ja vēlas stiprākus, var pievienot vēl vienu), vienu tējkaroti sāls un trim ēdamkarotēm olīveļļas. Visu samaisa un liek ledusskapī ievilkties. Pa to laiku novāra pērļu grūbas. Pēc tam tās noskalo aukstā ūdenī. Sagriež smalkos kubiņos fetas sieru. Visas sastāvdaļas samaisa kopā. Ja nepieciešams, pievieno klāt vēl eļļu, sāli un etiķa esenci.
Siera salāti
Tāpat kā rasolam, arī siera salātiem katrai mājsaimniecei ir sava recepte. Citi tos gatavo tikai ar sieru, majonēzi, daudz ķiploka, citās mājās savukārt liek vēl klāt dažādas piedevas. Šie salāti būs perfekti uz maizītes, lavašā vai sāļajos smilšu groziņos.
300 g Krievijas vai Holandes siera;
6 olas;
2 – 3 vidēja lieluma burkāni;
2 – 3 ķiploka daiviņas;
pāris ēdamkarotes skābā krējuma;
sinepes, sāls pēc garšas;
zaļumi pēc izvēles.
Olas novāra, lai tās būtu cieti vārītas. Burkānus nomazgā, sagriež divās trīs daļās, novāra, līdz vidēji mīksti. Sieru, vārītās olas, burkānus sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves. Pievieno smalki rīvētas vai izspiestas ķiploka daiviņas. Liek klāt skābo krējumu, sinepes, smalki sagrieztas dilles (vai citus zaļumus) un sāli pēc garšas. Atstāj ievilkties un bauda.
Pavisam vienkāršie makaronu salāti
Mums ļoti garšo makaroni. Arī auksti un salātos. Izmantojam pilngraudu, lai salāti būtu uzturvielām bagātāki. Iesakām! Derēs visām ēdienreizēm. Sastāvdaļas tiek ņemtas «uz aci» jeb skatāmies pēc ēdāju skaita un pieejamo produktu daudzuma. Pēc pieredzes – makaronus parasti ņemam aptuveni 300 gramus.
Salātiem vislabāk der spirālveida («Fusilli») vai bantītes formas makaroni («Farfalle»).
Pilngraudu makaroni;
mazā kārba konservētas kukurūzas;
tomāti;
Ķīnas kāposts;
sarkanais sīpols;
fetas siers;
pēc vēlēšanās – olīvas, svaigs gurķis.
Makaronus novāra un atdzesē. Pārējās sastāvdaļas (izņemot kukurūzu) sagriež gabaliņos un visu sajauc kopā. Mērcei – pēc garšas pievieno klāt olīveļļu, sāli un citrona sulu.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»