BauskasDzive.lv ARHĪVS

Komentāri: reforma – apvienoties vai karot?

Komentāri: reforma – apvienoties vai karot?

Pievienojamie novadi gatavi cīnīties un doties uz Satversmes tiesu. Iecava, Vecumnieki, Rundāle –  uz kara takas pret reformu. Kā šo situāciju vērtē opozīcijas deputāti domēs?

Dainis Rijkuris, Vecumnieku novada domes deputāts («Nacionālā apvienība»)

Jātur acis un ausis vaļā
- Droši varu apgalvot, ka par veiksmīgu šo reformu neuzskata neviens no domes sastāva. Pats arī reformu uzskatu par brāķi, bet domāju, ka pašlaik cīnīties pret to ir laika un citu resursu tērēšana.

Situācija jāpieņem un jāstrādā, lai līdz reformas īstenošanas brīdim salabotu visu, ko var izlabot. Pieņemtais likums ir tikai rāmis.

Pašvaldību struktūra, nulles līmeņa pārstāvība un citi jautājumi ir būtībā baltas lapas stadijā. Par Kandavas novada aicinājumu – pieļauju, ka deputātu domas dalīsies. Man nav nekādu pretenziju pret likumu izvērtēšanu Satversmes tiesā. Tas ir normāls demokrātijas process. Tomēr uzskatu, ka būtu jādomā vismaz soli uz priekšu. Ja Satversmes tiesa atzīs, ka likums pareizs, tad būs vien iztērēts laiks un nauda, kuru labāk varētu veltīt, lai pašvaldības sagatavotu reformai. Ja atzīs, ka likums atceļams, jānoraksta vismaz trīs gadi un visa līdz šim iztērētā nauda. Vai tas ir atbildīgi pret valsti un iedzīvotājiem? Tādēļ neatbalstu šādu tiesāšanos un būšu pret aktīvu Vecumnieku novada domes iesaisti procesā. Labāk strādāt uz priekšu, plānot un domāt, kā izmantot iespējas, kuras reforma piedāvā.


Gatis Skurba, Bauskas novada domes deputāts (partija «No sirds Latvijai»)

Jāatmet mazā domāšana
– Pozitīvi administratīvi teritoriālo reformu vērtēju saistībā ar Bauskas rajona robežu atjaunošanu, bet dažviet Latvijā notiekošais, runājot par idejām un apvienošanu, šķiet diezgan savāds. Tomēr liela Bauskas novada izveide – tas ir pareizi.

Jaunā novada galvenā problēma būs infrastruktūras sakārtošana ar Vecumnieku novadu. Pārējā infrastruktūra topošajā teritorijā ir diezgan normāla. Jācīnās būtu par Bauskas slimnīcas statusa atjaunošanu. Uzskatu, ka novadu vadībām ir laikus jāliek galvas kopā un jāsāk plānot, kuras struktūras ir jāapvieno un kas jāmaina. Ar vienu struktūru problēmu nebūs – Bauskas būvvalde jau tagad ir centralizēta. Jā, tas būs sāpīgs process, jo katram sava sēta ir mīļa un savs krēsls tuvāks, bet nevajadzētu gaidīt pēdējo brīdi.

Jebkurā gadījumā normālai reformai laika pietrūks. Skaidrs, ka tā notiks sasteigti. Jārēķinās, ka būs diskusijas un strīdi novadu pārstāvju vidū. Tomēr konkurence palielināsies, un tas ir pozitīvi. Novadu iedzīvotājiem un deputātiem vajadzētu atmest mazos mērķus un mazo domāšanu un apvienot spēkus.


Atis Avots, Iecavas novada domes deputāts (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku
partijas saraksts)


Formāla attieksme

– Domāju, ka attiecībā uz Iecavas novadu reformu virzītāji pieļauj ļoti formālu attieksmi. Iecava bija viens no tiem novadiem, kas izpildīja līdzšinējā pašvaldību likuma nosacījumus. Pēc būtības mūsu attīstības līmenis ir diezgan augsts – tas ir augstāks nekā Rundāles, Vecumnieku un arī Bauskas novadā.

Mēs sevi uzskatām par Pierīgas zonu. Vairāk nekā 1700 darba spējīgo strādā ārpus Iecavas novada – Jelgavā, nedaudz Bauskā, bet pamatā Rīgā. Tas ir virziens, kurā var plānot novada attīstību. Uz novadu pārceļas Rīgas iedzīvotāji, kuri šeit vēlas būvēt mājas. Tāpēc gaidāmā reforma iedzīvotājus satrauc. Pašlaik mēs esam pārāki par citiem novadiem, piemēram, sociālo pakalpojumu jomā, un pastāv bažas, ka attīstības līmenis pazemināsies. 

Otrdien domes sēdē apspriedām Kandavas novada domes aicinājumu vērsties Satversmes tiesā. Mēs piekrītam un pievienosimies.


Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild SIA «Bauskas Dzīve».

20200526-1606-maf-logo.jpg

#SIF_MAF2020