BauskasDzive.lv ARHĪVS

Komentāri: apzog zemnieku saimniecības un mājas

Komentāri: apzog zemnieku saimniecības un mājas

Palielinās GPS zādzību skaits no traktoriem, ik nedēļu apzog kādu māju mūspusē. Ko darīt?


Aivis Leitāns, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Bauskas iecirkņa priekšnieka pienākumu izpildītājs

Zādzību skaits nav pieaudzis
– Pēc robežu atvēršanas zādzību skaits iecirkņa apkalpojamajā teritorijā nav pieaudzis. Ir atsevišķi gadījumi, arī tādi, kur ir informācija, ka nozagto lietu pēdas ved uz Lietuvu. Notiek kopējs darbs, tai skaitā zagto mantu meklēšana, ar Lietuvas kolēģiem, kura nianses nav izpaužamas.
Vairākas lokāla rakstura zādzības ir atklātas, tas bija gadījumos ar sīkākām mantām.
Arī pašiem iedzīvotājiem jāgādā par savu drošību, vērīgāk izturoties pret savu īpašumu, tostarp domājot, kur un kā to labāk glabāt. Svarīga arī kaimiņu sadarbība un policijas savlaicīga informēšana.  

Mārtiņš Brikers, Rundāles novada pašvaldības policijas inspektors

Iedzīvotāju «WhatsApp» grupa
– Krass zādzību skaita pieaugums līdz ar robežu atvēršanu Rundāles novadā nav novērots. Iedzīvotāji ir modri, lielākoties «aizdomīgas» mašīnas uzmana, uzreiz ziņo. Arī pagājušajā nedēļā bija tāds automobilis ar Latvijas numuriem, bija arī no Lietuvas.
Bija nozagta degviela; preventīvi apziņoti lauksaimnieki par GPS iespējamām zādzībām. Mudinu vērot ne tikai savu, bet arī kaimiņa īpašumu, turklāt laukos taču cits citu pazīst, zina, kas ir piederīgas un nepiederīgas personas. Labāk pajautāt kaimiņam par kādu «aizdomīgu» personu, nevis klusēt. Svarīgi fiksēt mašīnu numurzīmes.
Jāmaina arī ieradumi, jāslēdz mājas. Svarīgi to darīt arī dienas laikā, jo citreiz apkārt staigā arī iereibušas personas, kas tīko pēc papildmalka. Vēl ir grupa, kas sevi dēvē par metāllūžņu vācējiem. Ne vienmēr var skaidri zināt, kas viņi ir. Iespējams, pētī vietu.
Svitene ir ļoti labs piemērs – tur ir laba kaimiņu sadarbība, vietējiem ir sava «WhatsApp» grupa, kurā sazinās savā starpā un, ja kas, operatīvi informē arī policiju. Zagļi ļoti labi redz, ka tiek vēroti, un saprot, ka plāni neizdosies. Tas viņiem nepatīk.

Juris, Bauskas novada iedzīvotājs

Jātur acis un ausis vaļā
– Svešu mašīnu ar Lietuvas valsts numurzīmēm savas privātmājas tuvumā ievēroju pagājušajā mēnesī. Kad sāku transportlīdzekli ar telefonu filmēt un fotografēt, automobilis no redzesloka pazuda. Pieļauju, ka, visticamāk, šeit kaut ko pētīja, iespējams, nolūki nebija tik nevainīgi. Tāpēc pats ar informāciju dalījos sociālajos tīklos, lai brīdinātu apkārtējos.
Domāju, ka arī pārējiem jātur acis un ausis vaļā un par aizdomīgiem gadījumiem jāziņo, kaut tajā pašā «Facebook» tīklā. Jo vairāk lietotāju ierakstu redzēs, jo ticamāk, ka lielākai daļai iedzīvotāju modrība radīsies un viņi rīkosies līdzīgi. Protams, nav arī izslēgts, ka daļa nereaģēs, jo nenoticēs vai domās, ka trauksme ir pārspīlēta.
Pats uz policiju nedevos, taču noteikti var ziņot par saviem vērojumiem likumsargiem, bet pieļauju, ka resursu trūkuma dēļ šāda informācija var palikt bez izskatīšanas.
Uz suņiem kā sava īpašuma sargiem šajos laikos vairs paļauties nevar, jo, cik dzirdēts, tie parasti tiek iebaroti. Novērošanas kameras ir atzīstamas, taču, ja svešinieki lieto maskas, tad arī kameras nav liels palīgs un atbalsts nozieguma atklāšanā, ja tas pastrādāts. Tāpēc būtu jāveic kompleksi pasākumi, viens no tiem – apkārtējo iedzīvotāju apziņošana par aizdomīgiem tipāžiem tuvumā.


Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild SIA «Bauskas Dzīve».

20200526-1606-maf-logo.jpg

#SIF_MAF2020