BauskasDzive.lv ARHĪVS

Komentāri: Baltijas «Šengena»

Komentāri: Baltijas «Šengena»

Caur Grenctāles un Elejas robežpunktu atkal var brīvi doties uz Lietuvu un lietuvieši – pie mums. Vai kaimiņvalstu apmeklēšana jau aktivizējas? Kāda pieredze?


Lietuvas tūristu vēl nav

Inese Turkupole-Zilpure, Bauskas TIC vadītāja

– Pēc Latvijas-Lietuvas robežas atvēršanas Grenctālē Bauskas tūrisma informācijas centrā (TIC) iegriezušies tikai pāris lietuviešu, kurus interesēja apskates objekti pilsētā un Rundāles pils dārzs. Arī pilī visvairāk apmeklētāju ir latvieši, Lietuvas tūristu kustība uz mūspusi vēl nav atsākusies. Iespējams, arī viņi vispirms steidz apskatīt savas valsts interesantākos objektus.

Tomēr tūrisma nozarei robežu atvēršana ir ļoti svarīga, jo tā vieš cerību, ka pamazām varētu atdzīvoties cilvēku plūsma no Lietuvas un Igaunijas, iespējams, arī no citām valstīm, ar kurām notiek pārrunas. Lai veicinātu Latvijas–Lietuvas iedzīvotāju savstarpējo kustību, 1. jūnijā tiks dots starts tradicionālajai tūrisma akcijai «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!», kuras mērķis ir veicināt tūrisma attīstību pierobežā. Pēc sastinguma perioda ārkārtējās situācijas laikā šī aktivitāte īpaši svarīga.

Jāvelk maskas

Daina, Bauskas iedzīvotāja

– Uz Lietuvu devos jau pirmajā dienā pēc robežas atvēršanas 15. maijā. Ar robežas slēgšanu mums bija apstājusies preču iegāde kaimiņvalstī. Automašīnā bijām trīs un suns, kuram arī uz robežas tika izmērīta temperatūra. Pasvales rajonā tik izteikti nejutām pandēmijas ierobežojumus, benzīntankā pārdevējai maska vienkārši karājās kaklā, arī apmeklētājiem, ieskaitot mūs, to nebija. Taču cita aina ir lielajās pilsētās – Panevēžā, Viļņā un Kauņā. Tur maskas ir visiem. Sods par nevalkāšanu ir 250 eiro, iedzīvotāji cits citu uzmana. Draudzene bija Viļņas Gariūnu tirgū sestdienā, un tur esot bijusi masveida pārbaude gan tirgotājiem, gan pircējiem.

Latviešu pilns bija Panevēžas autotirgū, arī lielveikalos latviešu mēle bija bieži dzirdama. Cenas tirgū stipri augstākas nekā pirms kovidkrīzes. Zemenes, gurķi, kūpinājumi – viss pat dārgāk nekā Latvijā. Veikalos cenas palikušas nemainīgas, degviela joprojām lētāka. Bija vietas, kur tā maksāja 75 centus par litru. Kafejnīcas iekštelpās ir slēgtas, darbojas tikai ārā. Kopiespaids diezgan bēdīgs. Mums tad ir kā paradīzē.

Priecāsimies tikties ar kaimiņiem

Gintauts Gegužinsks, Pasvales rajona mērs Lietuvā

– Pasvales  rajona iedzīvotāji sāk domāt par saviem atvaļinājumiem un brīvdienām, ko varētu pavadīt Latvijā, jo tālāki ceļojumi pašlaik ir lielais nezināmais.

Kustība abpus robežas abos virzienos pēc 15. maija ir sākusies. To pierāda Latvijas–Lietuvas robežas šķērsošanas dati Grenctālē–Saločos: 10. maijā robežai pārbraukuši 102 privātie vieglie auto, 17. maijā jau fiksētas 2834 vieglās mašīnas, kas šķērsojušas robežu minētajā vietā.

Es un mūsu rajona vadība esam priecīgi, ka 1. jūnijā sāksim astoņu pierobežas pašvaldību projektu «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē-2020!». Ceru, tas uzaicinās aktīvāk ciemoties pie kaimiņiem iedzīvotājus no Pasvales, Pakrojas, Jonišķiem, Biržiem, Iecavas, Bauskas, Vecumniekiem un Rundāles. Pēc ilgajiem pārvietošanās ierobežojumiem, kas tika rīkoti drošības apsvērumu dēļ, nu būs iespēja atkal satikties, apskatīt vēl neapmeklētas vietas abās valstīs.  



Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild SIA «Bauskas Dzīve».

20200526-1606-maf-logo.jpg

#SIF_MAF2020