Parasti neparastais kabacis

Viegli izaudzējams, dažādos veidos galdā ceļams
Viens no dārzeņiem, kuru noteikti var pagatavot simts un vienā veidā, ir kabacis. Pavisam viegli izaudzējams no stāda dārzā, tas dos bagātīgu ražu, ka spēj tik izdomāt, ko ar to iesākt. Kad ierastās ceptās kabaču ripiņas vai laiviņas ir apnikušas, noteikti jāizmēģina kas neparastāks. Viens no vienkāršākajiem ēdieniem ir kabaču plācenīši ar sieru. Taču – ko vēl var pagatavot no kabača? Starp citu, noteikti var arī izmēģināt sasaldēt – mazos kabacīšus ar visu mizu sarīvē, nospiež lieko sulu un liek saldēšanai paredzētajos maisiņos, saplacinot tos plakanus.
Gardās brokastu maizītes
Šīs maizītes ir ātri pagatavojamas un būs sātīgs brokastu ēdiens. Labi garšo gan karstas, gan aukstas. Starp citu, lielisks veids, kā iemānīt dārzeņus bērniem, kam tie ne visai garšo.
Nepieciešams
2 vidēja lieluma kabači;
1 ola;
100 g siera;
50 g zilā (pelējuma) siera;
10 šķēles tostermaizes pēc izvēles;
garšvielas – sāls, maltie pipari;
zaļumi;
tomāts rotāšanai.
Pagatavošana
Kabaci nomizo un sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Apber ar sāli un atstāj atsuloties uz 10 minūtēm. Pēc tam lieko šķidrumu kārtīgi nospiež. Visērtāk to izdarīt caur divās kārtās saliktu marli. Pievieno klāt sarīvētu abu veidu sieru, olu, garšvielas, zaļumus. Visu kārtīgi samaisa. Uz cepamās plāts kārto maizi, liek virsū kabaču masu. Uz katras maizītes kārto tomātu šķēli. Cep 200 °C aptuveni 20 – 25 minūtes. Ieteicams ēst, uzsmērējot pesto.
Kabaču pica uz pannas
Dažreiz, kad sakārojas kabaču plācenīšus, bet slinkums pavadīt laiku pie plīts, var izcept vienu lielu plāceni, virsū salikt mīļākās sastāvdaļas un iegūt kabaču «picu».
Pagatavošana
Kabačus sarīvē, apber ar sāli, atstāj atsuloties. Pēc tam lieko šķidrumu nospiež. Pieliek olu, garšvielas, dažas ēdamkarotes miltu. Pannu sakarsē ar eļļu, kārto kabaču masu vienmērīgā biezumā. Pannai uzliek vāku un cep uz lēnas uguns aptuveni 10 minūtes, līdz maliņas sāk kļūt brūnas. Pēc tam ar liela, apaļa šķīvja palīdzību, apgriež «picu» otrādi (uzliek šķīvi uz pannas, apgriež pannu, lai lielā kabaču pankūka nokļūtu uz šķīvja, pannā ielej vēl eļļu, uzkarsē un liek atpakaļ kabaču pamatni). Uz «picas» uzber rīvētu sieru, tomātus, visu, ko vēlas. Liek atkal virsū vāku un cep, līdz apakša brūna.
Dārzeņu sautējums
Vasarā vakariņas atrodamas dārzā. Svarīgākais, lai tās ir ātri un viegli
pagatavojamas.
Nepieciešams
3 vidēja lieluma kabači;
1 liels sīpols;
2 – 3 ķiploka daiviņas;
5 jaunie burkāni;
1 maza puķkāposta galviņa;
dažas saujas zaļo zirnīšu;
tomātu mērce vai pasta pēc izvēlas;
sāls, maltie pipari.
Pagatavošana
Puķkāposta galviņu sadala un novāra sālsūdenī. Nomizo sīpolu un ķiploku, sagriež mazos gabaliņos. Katlā ar biezu apakšu uzkarsē eļļu, apcep sīpolu un ķiploku. Burkānus rūpīgi nomizo un sagriež plānos pusmēnestiņos. Liek katlā un cep, neaizmirstot masu rūpīgi maisīt.
Kabačus nomizo, atdala sēklu daļu, ja vēlas, sagriež gabaliņos un sautē kopā ar pārējiem dārzeņiem katlā. Pievieno zaļos zirnīšus. Pēdējos liek klāt vārītos puķkāpostus, pievieno pāris ēdamkarotes tomātu mērces un sautē, līdz visi dārzeņi mīksti. Starp citu, ir vērts izmēģināt SIA «Kronis» produktu līnijas «Rundāle» «7 dārza zaļumu tomātu mērci», garša patīkami pārsteidz. Dārzeņu sautējumu ēd kā
piedevu vai pamatēdienu.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»