Gurķu konservēšana «Kronī» rit pilnā sparā

Bauskas novada augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmumā «Kronis» pilnā sparā rit gurķu marinēšana. Ražošanas
cehā virmo diļļu un upeņu lapu aromāts, tieši tāpat kā mājās, kad tiek
konservēti zaļie dārzeņi. Latvijā un Lietuvā izaudzētos gurķus uzņēmuma
strādnieces rūpīgi kārto stikla burkās, kas piepildītas ar smaržīgiem
garšaugiem.
Līdz šim
aromātiskie zaļumi bija jāgriež ar rokām, bet šogad tas uzticēts
smalcināšanas iekārtai, par kuras iegādi ceha darbinieces ir pateicīgas
uzņēmuma vadītājam. Gurķu marinēšana tagad sokas raitāk, un
strādājošajiem ir gandarījums, ka rokas no smagā darba vairs neklāj
sāpīgi tulznu pūslīši.
Uzņēmuma vadītājs Aivars Svarenieks
atklāj, ka vienā dienā iespējams pārstrādāt sešas tonnas gurķu. Apjomi
esot iepriekšējie, jo ražošanas līnija te darbojas jau 50 gadu. «Ir
daudz roku darba, un tas sadārdzina šo produktu. Neizskatās, ka tuvākā
nākotnē apjomu varētu palielināt. Protams, ir iekārtas, kas sarindo
dārzeņus burkās, taču jābūt milzu apjomam un jānodrošina nepārtraukts 24
stundu darbs. Gurķiem jāatbilst noteiktam izmēram. Taču tas nav mūsu bizness,
un šeit tas nekad nenotiks,» pārliecināts
A. Svarenieks.
Viņš
uzņēmuma priekšrocības saskata zupu vai mērču gatavošanā, jo ir labākas
iestrādes, vairāk mehānismu un rentablāk iespējams saražot minēto
produkciju.
«Gurķi būs blakusprodukts, ko saglabāsim, lai mūsu
preču grozs būtu pietiekami liels. Tādējādi esam pievilcīgāki arī
lielveikaliem, jo tiem izdevīgāk strādāt ar piegādātājiem, kuriem ir
daudzveidīgs sortiments,» skaidro A. Svarenieks.
Gurķu
marinēšana turpināsies tik ilgi, kamēr būs pieņemama iegādes maksa.
Izejvielas nedaudz sadārdzinājušās visā Eiropā uz darbaspēka izmaksu
pieauguma un «Covid-19» laika ierobežojumu rēķina. Šonedēļ zaļie dārzeņi
galvenokārt nākuši no Latvijas un Lietuvas audzētājiem.
Tiek iepirktas
galvenokārt trīs četras šķirnes. «Kronī» top trīs veidu marinētie gurķi –
trīslitru burkās, kas vairāk domāti «HoReCa» jeb viesnīcu, restorānu un
sabiedriskās ēdināšanas segmentam, un divu veidu 0,9 litru burkās –
Zemgales un Kaucmindes gurķi, kas atšķiras ar marinādēm.
Stundā
četras darbinieces piepilda 350 mazā tilpuma burkas, katrā iegulst
vidēji astoņi gurķi. Gelena Tarnovska uzņēmumā strādā 34 gadus. Viņa
atzīst, ka gurķu marinēšanas tehnoloģija īpaši neesot mainījusies, tagad
vairāk uzmanības pievēršot zaļumu pievienošanai, kas bagātinot garšas
buķeti. «Gurķi kļuvuši labāki – zaļāki un stingrāki, savulaik tie bija
apaļīgi un bālgandzelteni, tiem nebija tirgus preces skata,» teic G.
Tarnovska.
Viņa neslēpj, ka šajā sezonā gurķi sapņos ir bieži
viesi, taču tas neesot ilgu laiku un nenozīmējot, ka mājās gurķu
marinēšanai ir stingrs tabu. «Mierīgā garā, eksperimentējot ar dažādām
receptēm, burciņas ar gurķiem un dažādiem asortiem top arī mājās,»
atklāj G. Tarnovska.
Gurķu marinēšanas veterāne uzņēmumā ir
Natālija Sokolova. «Kopš 1979. gada te ir manas otrās mājas. Tā dzīvē
iekārtojies, un es nesūdzos. Aivars Svarenieks man ir piektais
direktors, viņu vērtēju visaugstāk Viņš mēdz būt pietiekami stingrs, bet
vienlaikus arī iejūtīgs, grūtā brīdī ir izpalīdzējis man un manai
ģimenei. Es cenšos strādāt pēc vislabākās sirdsapziņas. Uzņēmums šo gadu
laikā ir audzis, un arī es esmu pilnveidojusies,» pauž N. Sokolova.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»