Nevar ne cept, ne vārīt

Gurķis – gards, svaigs un vasarīgs maltītes papildinājums
Vēl pavisam nesen, saņemot piedāvājumu tikt pie svaigiem, pašmāju dārzā audzētiem, gurķiem, šķita, ka ir tikai nedaudz veidu, kā tos pagatavot. Cept un vārīt nevar, atliek vien ēst svaigus, izmantot salātu gatavošanā vai marinēt. Tomēr pavisam nejauši pie manis «atnāca» vairākas receptes, kas liecina – pašlaik dārzos un siltumnīcās augošie gurķi spēj sniegt gardu, svaigu un vasarīgu papildinājumu maltītei.
Krāsnī cepti dārzeņi ar gurķu-krējuma mērci
Sastāvdaļas:
10 jaunie kartupeļi;
10 vidēji burkāni;
4 vidējas bietes;
4 daiviņas ķiploka;
sāls un timiāns;
olīveļļa.
Mērces sastāvdaļas:
2 garie vai 4 īsie gurķi;
4 – 5 ēdamkarotes krējuma;
2 tējkarotes mārrutku;
sāls, dilles un lociņi.
Pagatavošana:
Dārzeņus nomazgā, nomizo un sagriež palielās līdzīga lieluma daļās. Visu liek lielā bļodā, pievieno svaiga timiāna lapiņas, sagrieztas ķiploka daiviņas, sāli un olīveļļu. Visu rūpīgi samaisa, tad kārto uz cepampannas.
Cep 80 grādu temperatūrā aptuveni 20 minūtes, līdz dārzeņi mīksti.
Gatavo mērci. Ja nav sulu spiedes, gurķus sarīvē uz rupjās rīves un caur sietiņu izkāš. Iegūtajai gurķu sulai pievieno krējumu, mārrutkus, sāli un visu rūpīgi samaisa. Beigās pievieno garšaugus – dilles un lociņus.
Kad dārzeņi gatavi, liek tos dziļajā zupas šķīvī un pārlej ar gurķu-krējuma mērci.
Gurķu uzkoda ar biezpienu un zaļumiem
Sastāvdaļas:
gurķis;
biezpiens;
krējums;
dilles, pētersīļi, baziliks, sīpolloki;
sāls, pipari;
dekorēšanai – diedzētas sēkliņas vai saulē kaltēti tomāti.
Pagatavošana
Gurķi sagriež apmēram trīs centimetrus garos gabalos, ar karotīti izgrebj vidu, apakšā atstājot plānu kārtiņu. Sagatavotos gurķu gabaliņus pārkaisa ar sāli un uz brīdi atstāj atsuloties. Biezpienu sajauc ar krējumu, sasmalcinātiem zaļumiem, sāli un pipariem. Masu bagātīgi pilda izdobtajos un nosusinātajos gurķa gabalos. Dekorē ar diedzētām sēkliņām vai saulē kaltētiem tomātiem u. tml.
Vista grieķu gaumē ar grieķu jogurta mērci «Tzatziki»
Sastāvdaļas vistai grieķu gaumē:
2 kg vistas filejas;
1 glāze grieķu jogurta bez piedevām;
1 citrons;
2 ēdamkarotes olīveļļas;
½ ēdamkarotes kaltēta oregano;
2 ķiploka daiviņas;
¼ pētersīļu saišķīša;
sāls un pipari.
Sastāvdaļas jogurta mērcei «Tzatziki»:
300 g grieķu jogurta bez piedevām;
3 ķiploka daiviņas;
½ garā vai 1 īsais gurķis;
sāls un pipari.
Pagatavošana
Vistas filejas gabaliņus sagriež gareniskās daļās un liek bļodā. Gaļai pievieno jogurtu, olīveļļu, saspiestus ķiplokus, oregano, sāli, piparus, rīvētu citrona miziņu, sulu no puscitrona un sakapātus pētersīļus. Visu kārtīgi samaisa – iemaisa vistas filejas gabaliņos.
Vistas gaļu liek ledusskapī marinēties vismaz 30 minūtes. Marinēto gaļu var gatavot pannā, uz grila vai cepeškrāsnī.
Cepot cepeškrāsnī, izmanto dziļo veidni un 180 grādu temperatūrā cep 45 – 60 minūtes.
Gatavo mērci. Gurķus ar visu mizu sarīvē uz rupjās rīves. Pievieno jogurtu, izspiestas ķiploka daiviņas, sāli un piparus. Ja iespējams, atstāj mērci malā uz desmit minūtēm, tad bauda kopā ar gaļu.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»