Dievu ēdiens – šokolāde

Deserti, kas uzlabo garastāvokli un nomāc izsalkuma sajūtu
Reti kuram negaršo šokolāde. Jau senie acteki to nosaukuši par dievu ēdienu, un nav pamata apšaubīt viņu izteikumu. Mūsdienās šokolāde nopērkama ne tikai dažādu citu produktu kombinācijā, bet tiek izmantota arī dažādu gardumu pagatavošanai. Šokolāde uzlabojot garastāvokli un pat pagarinot mūža ilgumu. Laimīgs noteikti ir tas, kurš var nobaudīt gabaliņu šokolādes!
Šokolādes «panna cotta»
Viens no iecienītākajiem itāliešu desertiem ir «panna cotta». Ļoti vienkārši pagatavojams, izmantojot sastāvdaļas, kas noteikti atradīsies ja ne katras mājas ledusskapī, tad piemājas mazajā veikalā noteikti. Lai arī klasiskajā versijā «panna cotta» sastāv no saldā krējuma, piena, cukura un želatīna, iesaku papildināt to ar kausētu šokolādi, padarot šo desertu nedaudz neparastāku.
Četrām porcijām nepieciešams:
200 ml saldā krējuma;
200 ml piena;
3 ēdamkarotes cukura;
10 g želatīna;
25 g auksta ūdens;
80 g tumšās šokolādes.
Želatīnu aplej ar aukstu ūdeni. Katliņā uz nelielas uguns uzsilda saldo krējumu, pienu un cukuru. Ik pa laikam apmaisa. Kamēr šķidrums silst, karsta ūdens peldē izkausē šokolādi. Kad ap katliņa malām parādās pirmie burbulīši, piena un saldā krējuma masai pielej klāt izkausēto šokolādi un ar putojamo slotiņu aši samaisa, līdz masa viendabīga. Izkausē karsta ūdens peldē uzbriedināto želatīnu un arī iemaisa piena un saldā krējuma masā. Iegūto masu salej stikla trauciņos un liek ledusskapī. Kad deserts ir sastindzis, to izrotā ar svaigām ogām vai ievārījumu. Mums ļoti garšoja šokolādes «panna cotta» ar mellenēm.
Braunijs
Braunijs jeb latviski brūnītis, iespējams, ir šokolādes cienītāju mīļākais deserts. Tā sastāvā ir gan kakako pulveris, gan šokolāde, gan arī šokolādes graudiņi, jo šokolādes nekad nevar būt par daudz! Silts brūnītis lieliski papildinās aukstu plombīra saldējumu.
Sastāvdaļas:
150 g tumšās šokolādes;
100 g sviesta;
2 olas;
50 g cukura;
šķipsna sāls;
2 ēdamkarotes (ar kaudzi) kakao pulvera;
80 g kviešu miltu;
60 g karstumizturīgo šokolādes graudiņu.
Šokolādi salauž mazākos gabaliņos, liek bļodiņā kopā ar aukstu sviestu. Izkausē karsta ūdens peldē, ik pa laikam apmaisot, lai masa būtu vienmērīga. Olas sakuļ ar cukuru. Šokolādes-sviesta masu nedaudz atdzesē un pēc tam iemaisa olu masu. Pievieno sāli, rūpīgi samaisa. Pēc tam pakāpeniski, joprojām rūpīgi apmaisot, pievieno kakao un miltus. Pēdējos iejauc šokolādes graudiņus. Liek cepamajā pannā un cep 180 grādos aptuveni 30 minūtes. Svarīgi ir nepārcept, lai braunijs nesanāktu sauss.
Šokolādes pankūkas
Šajā receptē ir apvienotas divas vislabākās lietas – šokolāde un pankūkas. Ļoti garšīgs veids, kā apēst šokolādi brokastīs un arī just sāta sajūtu. Noteikti piestāvēs brīvdienu rītiem vai našķēšanās vakariem.
Kukurūzas cieti var aizstāt ar kartupeļu cieti. To var arī nepievienot, ja cep mazās pankūkas. Ciete palīdz saturēt pankūku, lai apgriežot tā uz pannas nesaplīstu.
Trim četriem ēdājiem nepieciešams:
2 olas;
šķipsna sāls;
5 ēdamkarotes cukura;
500 ml piena;
2 ēdamkarotes kukurūzas cietes;
4 ēdamkarotes kakao pulvera;
6 ēdamkarotes (ar kaudzi) kviešu miltu.
Olas sakuļ ar cukuru un sāli. Iemaisa pienu, miltus, cieti un kakao pulveri, līdz masa bez kunkulīšiem. Cep lielās vai mazās pankūkas sakarsētā pannā ar nelielu eļļas daudzumu. Pankūkas ēd ar augļiem, ievārījumu vai putukrējumu.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»