BauskasDzive.lv ARHĪVS

Kanepenes svētku akcenti

Kanepenes svētku akcenti

Skaistkalnē viesojas Vatikāna sūtnis – apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs, arhibīskaps Petars Antuns Rajičs

Latvijas un Lietuvas pierobežā – Vecumnieku novada Skaistkalnē – ar dažādiem notikumiem četru dienu garumā aizvadīti laiku laikos daudzinātie Kanepenes svētki, kas atbalsojās tuvākā un tālākā apkaimē.

Gada gaidītākajam sarīkojumam vārti atdarīti ar jautrām dziesmām un jokiem, kad 30. jūlija vakarā ļaudis Putnos un Mēmelē svinībām noskaņoja muzikanti no Bauskas – balvu ansamblis «Ziņģes brāļi». Uz tikpat lustīgas nots, tiesa, valstī noteikto ierobežojumu dēļ mazliet rāmāk nekā citkārt – bez zaļumballes, svētki noslēgušies.

Vietu raksturo nosaukums

Tradicionālais Baltais koncerts pie Skaistkalnes tautas nama izskanēja 31. jūlijā; programmā savijās pūtēju orķestra «Skaistkalne» (diriģents Jānis Kalniņš), vietējā jauniešu deju kolektīva «Vanadziņi» (Baiba Riekstiņa, iepriekš – Vanaga) un Bauskas kultūras centra jauktā vokālā ansambļa «Eliksīrs» (Marina Lazdiņa, koncertmeistare Ineta Pilverte) priekšnesumi. Arī šogad neizpalika paradums dīķī «izpeldināt» diriģentu Jāni Kalniņu. Interesentiem bija iespēja brīvā dabā uz lielā ekrāna noskatīties Viestura Kairiša spēlfilmu «Piļsāta pi upis».

Skaistkalniete Ērika Ormane «Bauskas Dzīvei» atzina, ka koncerts bijis skaists un gaišs, savukārt Arvo Karelsons papildināja: «Sirsnīga bija tēva Jāņa uzruna, dzīvību ieviesa jaunieši dejotāji, taču es šovakar galvenokārt nācu šurp filmas dēļ, tā mani vairāk interesēja.» Jānis Meļķis no vokālā ansambļa «Eliksīrs» atklāja, ka kolektīvs Skaistkalnē uzstājās pirmoreiz. «Pats nosaukums jau raksturo šo vietu un teic, ka tā ir skaista, bet, ja vēl ciemos atbrauc kāds «saldumiņš un gardumiņš» – «Eliksīrs» –, kombinācija ir īpaši izdevusies,» viņš smaidot sacīja. «Šis laiks, kurā dzīvojam, ir mazliet nesaprotams, tāpēc katrs brīdis ir jāizmanto, lai gūtu prieku, un šovakar, domāju, ikviens jutās ļoti labi.»

Sportiskā garā aizritēja 1. augusts. Diena sākās ar skrējienu, un šoreiz par godu Skaistkalnes 531. gadskārtai pa iezīmētu maršrutu bija jāpieveic 531 metrs.

Arī dzīve ir raiba
Svētdien, 2. augustā, pircējus, tirgotājus un ziņkārīgos no malu malām vilināja Kanepenes gadatirgus, parkā un pie dīķa atrakcijās prieku guva bērni, bet svētku krāšņākais akcents bija dievkalpojums Skaistkalnes katoļu baznīcā. Vakarā brīvdabas estrādē ar koncertprogrammu «Mīlestība ir» viesojās grupa «Saldās sejas» Guntara Rača vadībā.

Šogad tirgotāju bija mazāk nekā citkārt, jo aicināti tikai mājražotāji un amatnieki, turklāt svētdien vēl divās vietās Latvijā bija izdaudzināta andele, kas pārdevējiem paplašināja izvēles iespējas. «Bauskas Dzīve» novēroja, ka cilvēki aktīvi pirka dārzeņus, stādus, dažādus gardumus un saimniecībā noderīgas lietas.

Skalu pinumus piedāvāja Inga Kļava no Aizkraukles. Viņas darinātās vāceles, kārbas un  grozi no ierastās lietuviešu amatnieku gaišās koksnes produkcijas atšķiras ar krāsu. «Dzīve taču arī nav vienā krāsā, tāpēc mani darbi ir raibi un dažādi,» teic meistare ar 17 gadu pieredzi. Viņai patīkot veidot pinumus no atšķirīgu toņu materiāla, kas rada skaistu salikumu. Tumšākam musturam der valrieksta skali, gaišākam – osis, ozols, priede, lunkanā kļava un «niķīgais» bērzs, ko esot jāprot savaldīt. Slēgtie trauki izmantojami dažādi; vācelē var glabāt ķiplokus, pupas, zirņus, arī maizi un dzijas kamolus. «Pākšaugiem vislabāk der kārbas no ozola, lai kukaiņi nemetas, arī vilnas dzīparus vislabāk glabāt ozola vai priedes skalu vācelē,» ar padomu neskopojās amatniece. Viņa nebija vienīgā, kura tirgojās ar pinumiem. Interesi raisīja arī māla izstrādājumi, rokdarbi, no lina šūdināts apģērbs un citas lietas.

Sirsnīgs un emocionāls

Sekojot dievnama dzidrajām zvanu skaņām, ģimenes, laulātie, svētceļnieki un viesi pulcējās Skaistkalnes Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīcā, lai izlūgtos svētību, mīlestību, ticības gaismu, veselību un garīgo spēku.

No rīta noturēta Svētā mise lietuviešu valodā, bet pusdienas laikā kupli apmeklēts bija Kanepenes svētku dievkalpojums, kas bija sirsnīgs un emocionāls; noskaņu papildināja brīnišķīgs muzikālais fons. Svēto misi īpaši saviļņojošu vērta augstā viesa – Vatikāna pārstāvja –, apustuliskā nuncija Baltijas valstīs, arhibīskapa Petara Antuna Rajiča klātbūtne un uzruna latviešu valodā, kā arī viņa sprediķis, ko nolasīja Rīgas Teoloģijas institūta rektors, priesteris Juris Jalinskis. Svētnīcā sapulcējušos sveica Skaistkalnes paulīniešu ordeņa tēvs un katoļu baznīcas priesteris Jānis Vīlaks. Dievkalpojumu vadīja Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis, piedalījās mūspusē zināmie prāvesti Romualds Baļčūns no Ozolaines, Andrejs Mediņš no Kurmenes, kā arī garīdznieki no citiem Latvijas dievnamiem.
Viņa Ekselenci arhibīskapu P. A. Rajiču Skaistkalnē sveica draudzes vecākie Vitālija Gotharde un Zigurds Kārkliņš, jaunieši, pagasta pārvaldes vadītāja Ineta Skustā, Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs Guntis Kalniņš un citas pašvaldības amatpersonas.

Iemīlējis Latviju
Dievkalpojuma noslēgumā bīskaps Edvards Pavlovskis sacīja, ka, ieraugot Skaistkalnes baznīcas durvīs vienā pusē Latvijas, otrā – Lietuvas karogu, nodomājis, vai tikai dievnamu nedala valsts robeža. Tad atģidies, ka tā ir mazliet tālāk. Viņš pauda īpašu prieku par to, ka kaimiņu tautas pierobežā tik labi sadzīvo un tiekas gan ikdienā, gan kopīgos garīgos sarīkojumos. E. Pavlovskis pateicās apustuliskajam nuncijam Baltijas valstīs, arhibīskapam P. A. Rajičam par apciemojumu un skaistajiem vārdiem. «Citi saka – latviešu valoda ir smaga un to nevar iemācīties, to neprot pat daudzi, kuri te piedzimuši, taču kopš šīs dienas es tam neticēšu. Ja nemīl Latviju, tad ir grūti, taču nuncijs (P. A. Rajiča ikdiena aizrit Viļņā Lietuvā, bet dzimis viņš ir horvātu izcelsmes katoļu ģimenē Kanādā – red.) apliecināja, ka viņš Latviju ir iemīlējis un brīnišķīgi runā latviski,» sacīja bīskaps.

Apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs, arhibīskaps P. A. Rajičs pateicās par labajiem vārdiem un brīnišķīgo uzņemšanu baznīcā. «Šodien viena meitene tika kristīta, vairāki jaunieši saņēma iestiprināšanas sakramentu. Tas norāda, ka baznīca Skaistkalnē ir dzīvelīga, tāpēc arī turpmāk vēlu iet pa šo laimīgo ceļu. Dievs, svētī Latviju, Dievs, svētī jūs!» pateicības uzrunā vēlēja P. A. Rajičs.

Aloida Baķe no Vecumniekiem pauda, ka viņai patikusi nuncija saturīgā runa par māti, ģimeni, bērniem un cilvēcību. To gan gribējies, gan bijis viegli klausīties. Tāpat arī viņa uzteica priestera Jāņa Vīlaka ieguldījumu, prasmīgi vadot garīgo dzīvi Skaistkalnē.

Brīnišķīga sakritība
Dievkalpojuma laikā notika kristības un iestiprināšana. Katoļticībā tika kristīta trīs gadus vecā Marta Jakovela no Jelgavas. Viņas vecāki Jeļena un Ivars Jakoveli «Bauskas Dzīvei» atklāja, ka ģimene ir piederīga Jelgavas Bezvainīgās Jaunavas Marijas katedrāles draudzei.
«Par kristību dienu bijām izvēlējušies 2. augustu, taču uzzinājām, ka šajā datumā liels notikums plānots Skaistkalnē un tajā piedalās arī mūsu bīskaps Edvards Pavlovskis. Pēc viņa aicinājuma Martas kristības notika šajā svētnīcā, klātesot augstajam viesim – apustuliskajam nuncijam Baltijas valstīs, arhibīskapam Petaram Antunam Rajičam,» par brīnišķīgo sakritību priecājas meitenītes mamma Jeļena. Savukārt tētis Ivars atzīst, ka Skaistkalnē bijis vairākas reizes, zinot arī baznīcas vēsturi, taču Zemgalē skaistākajā un spēcīgākajā dievnamā esot pirmoreiz. Tagad šī vieta ģimenei būšot īpaši nozīmīga.



Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild SIA «Bauskas Dzīve».

20200526-1606-maf-logo.jpg

#SIF_MAF2020