BauskasDzive.lv ARHĪVS

Kapelu saiets Bārbelē

Kapelu saiets Bārbelē

Pierobežā dzīvojošie Latvijas un Lietuvas puses ļaudis uzsver priekšrocību – sadarbību kultūras jomā

Vecumnieku novada Bārbelē pagājušās nedēļas nogalē izskanēja tradicionālais kapelu saiets «Lai sasaucamies, lai dziedam!». Koncertā brīvdabas estrādē sev un vairākiem desmitiem klausītāju par prieku muzicēja pieci kolektīvi.

Šī ir jau ceturtā vasara, kad Bārbeles parka seno ozolu, kļavu un ošu lapotnes līgo kapelu spēlēto melodiju ritmā, kad sirsnībā un dziesmas mīlestībā vienojas tuvi un tāli draugi. Šoreiz svētki noritēja mazliet neierastāk, jo valstī joprojām jāievēro vairāki drošības pamatprincipi, taču nolīgto apsardzes darbinieku rīcība, neļaujot pārim uzgriezt danci tukšā placī pie estrādes, kā novēroja «Bauskas Dzīve», apmeklētājos raisīja sašutumu un izbrīnu. Tas mazliet pabojāja prieku un noskaņojumu, jo kapelu repertuārs nudien ir tāds, ka kājas pašas dejā cilājas un gribas meldiņam raut līdzi.

Viss sākas no mīlestības
Uz Bārbeli 25. jūlijā bija atbraukuši kapelu pirmā saieta dalībnieki – «Strops» no Saldus, priekšnesumu sniedza «Neparasts gadījums» no Durbes, kas šaipusē ciemojās pirmoreiz, un tuvākie draugi no pierobežas – lauku kapela «Santaka» no Nemuneles Radvilišķiem Lietuvā, kas saietā piedalījās arī pērn. Melodijām līdzi dziedāt aicināja grupa «Starpbrīdis» no Līvāniem un, protams, pašmāju muzikanti – «Savējie».

Dace Klipa, Bārbeles tautas nama vadītāja, teic, ka kapelu saieta tradīcija sākusies pavisam vienkārši. «Dejotājiem ir sadanči, skates, koncerti un citas iespējas tikties un sevi parādīt, turklāt deju kopu tuvākā un tālākā apkaimē ir daudz. Kapela «Savējie» mums ir vienīgais šāds kolektīvs visā novadā, kam ir gana draugu Latvijā un kaimiņos, tāpēc nolēmām reizi gadā muzikantus aicināt paviesoties mūspusē. Svarīgi, ka bārbeliešiem kapelu izpildītās melodijas iet pie sirds; parasti šis ir viens no gada apmeklētākajiem sarīkojumiem,» teic D. Klipa.

Lustīga bija lietuviešu kolektīva uzstāšanās. Daudzi joprojām atceras pagājušā gada jūlija vakaru, kad «Santakas» priekšnesuma laikā visā Bārbelē «pazuda» elektrība, taču ciemiņi neapjuka un turpināja muzicēt arī bez skaņu pastiprinošām ierīcēm un apgaismojuma. «Mūsu repertuārā ir dziesmas par mīlestību, jo visa dzīve – viss, kas ir dzīvs, – sākas no mīlestības,» lietuviski izpildīto melodiju saturu atklāj kapelas vadītāja Zita Beļakiene. Kolektīvā ir 17 dalībnieku, kuri dzied un spēlē dažādus mūzikas instrumentus, turklāt visi prot latviešu valodu, jo, dzīvojot pierobežā – Germanišķos, Radvilišķos, Biržos –, tas nav nekas neparasts. Tuvajai kaimiņu būšanai ir vēl kāda priekšrocība, ko uzsver gan Latvijas, gan Lietuvas puses ļaudis, – tā ir sadarbība kultūras jomā. «Tik labi, ka esam jums tuvu un varam atbraukt uz Latviju sniegt koncertu, satikt draugus un priecāties par latviešu dziesmām, kas skan citādāk nekā mūsu melodijas. Tas ir abpusējs ieguvums,» uzsver Z. Beļakiene. «Santaka» draudzējas arī ar Bauskas lietuviešu biedrību «Astra», Codes folkloras kopu «Dreņģeri» u. c.

Lietuviešu lauku kapelā kopš kolektīva dibināšanas – tātad jau 15 ga-du – spēlē Albīns. Arī viņa sieva Nijole un brālis Vitauts saistījušies ar «Santaku». Kad «Bauskas Dzīve» pauž pārsteigumu par kapelas kuplo sastāvu, Albīns lepni joko, ka tajā muzicējot «visa Lietuva».

Vasaras koncerti – mundrumam ziemā
Kaimiņu priekšnesumu pērn labi atminas Ligita Ostapko no Valles, taču viņa esot «Savējo» fane, tāpēc arī sēdusies satiksmes autobusā un atbraukusi uz kapelu saietu Bārbelē. «Ja netiktu vasarā uz koncertiem vai zaļumballēm, nezinu, kā ziemu pārdzīvotu. Man tas ir vajadzīgs mundrumam. Kapelu dziesmas varētu klausīties visu dienu – tajās ir sirsnība un vieglums; šai mūzikai ir īpaša garša. Dziesmu svētku laikā nepalaidu garām kapelu uzstāšanos Vērmanes dārzā, kur muzicēja arī «Savējie». Vēl trāpīju uz viņu 15 gadu jubilejas koncertu ar vieskolektīvu piedalīšanos 2018. gada decembrī. Varēju tā izklausīties iemīļotās dziesmas! Atskaņas ļauj secināt, ka par tām sajūsmā arī Valles seniori, jo Bārbeles kapela šopavasar muzicēja pensionāru ballē un tik jautri sen neesot bijis,» mīlestību tautas mūzikas ansamblim apliecina valliete.

Arī citi svētku apmeklētāji ar aplausiem pauda patikšanu gan «Savējiem», gan citiem kolektīviem. Bārbelietei Austrai Ālmanei koncerts ļoti paticis, taču gaidījusi, ka būs vairāk kapelu. Vietējā iedzīvotāja Anda Šimēna atklāj, ka viņas vakara favorīti bija kurzemnieki no Durbes – «Neparasts gadījums».

Koncerts skaisti un pārdomāti dekorētajā brīvdabas estrādē izskanēja ar tradicionālo kopīgi izpildīto dziesmu «Lai sasaucamies, lai dziedam!», kas kļuvusi par Bārbeles kapelu saieta himnu.


DALĪBNIEKI

  • Lauku kapela «Strops», Saldus, vadītāja Agrita Pileniece,
  • tautas mūzikas ansamblis «Neparasts gadījums», Durbe, Eva Smiltniece,
  • lauku kapela «Santaka», Nemunele Radvilišķi Lietuvā, Zita Beļakiene,
  • grupa «Starpbrīdis», Līvāni, Gita Dukaļska un Sandis Ruļuks,
  • lauku kapela «Savējie», Bārbeles tautas nams, Baiba Pētersone.


KOMENTĀRS
Agrita Pileniece, lauku kapelas «Strops» vadītāja:
– Šāda veida kolektīviem nav daudz iespēju satikties svētkos, tāpēc tos radām paši. Saldū 22. augustā desmito reizi norisināsies tautas muzikantu festivāls «Saldie vārti». Jau pieteikušies 20 ansambļu, aicināti arī bārbelieši. Labi, ka ir senas tradīcijas un dzimst arī jaunas; ir iespēja draugus aicināt pie sevis un doties ciemos pie citiem. Tas veicina draudzību, dod nenovērtējamu pieredzi. Jau esam ceļa jūtīs uz Snēpeli un 19. tautas muzikantu svētkiem Barkavā.





Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild SIA «Bauskas Dzīve».

20200526-1606-maf-logo.jpg

#SIF_MAF2020