BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pagalms «pulsēs» arī augustā

Pagalms «pulsēs» arī augustā

Jau 13 kultūras notikumi, tostarp Linda Leen ar koncertu Bauskā atgriežas pēc 19 gadu pārtraukuma

Bauskas kultūras centra (BKC) pagalmā ik nedēļas nogales sāktā «pulsēšana» turpināsies arī augustā. Programma ir sagatavota un tuvākajā laikā tā tiks izziņota, apstiprināja BKC direktors Jānis Dūmiņš.

Notikumu pagalms «Pulsēta» apmeklētājiem tika atvērts 27. jū-nijā, kopš šī brīža te aizvadīti 13 no-tikumi, to skaitā koncerti, improvizācijas izrāde, erudīcijas spēle komandām, kino vakars.

«Esam patiesi priecīgi, ka baušķenieki un pilsētas viesi atzinīgi vērtē jaunizveidoto kultūras vietu, ko pierāda pozitīvas iedzīvotāju atsauksmes, izpārdoti koncerti un izsludināti papildkoncerti. Patīkami, ka katru vakaru noskaņa notikumu pagalmā ir cita,» teic BKC pasākumu producente Līga Stankeviča.

Klausītājus apvieno vēlme sagaidīt brīnumu

Ievērojot kovidlaika noteiktos ierobežojumus, vienkopus «Pulsēta» var pulcēt aptuveni 70 skatītāju. Ātri biļetes sarukušas uz grupas «Triānas parks» koncertu pagājušās nedēļas nogalē, kā arī mūziķes Lindas Leen solokoncertu pie klavierēm 18. jūlijā, lielās intereses dēļ šajā dienā rīkots arī papildkoncerts.

Linda Leen Bauskā pēdējo reizi uzstājusies, prezentējot savu debijas albumu 2001. gadā. Speciāli 18. jūlija koncertam Bauskas kultūras centrs mākslinieces vajadzībām gādāja «Yamaha» koncertflīģeli. Lai slāpētu troksni, ko rada tuvumā esošā maģistrāle A7, pie pagalma vārtiem izvietota celtniecības vate.

Linda Leen sarunā ar «Bauskas Dzīvi» atzina, ka klausītājus visur apvieno un saista viena un tā pati vēlme – sagaidīt brīnumu. «Atslēgšanās no ikdienišķām domām, piedzīvot svētku izjūtu, pacelties virs ierastā. Tieši tā es eju pie katras publikas, katrā pilsētā un pasākumā. Man ir iekšējais uzdevums, kā es smejot saku, – atnākt, «noraut jumtu»  un aiziet, atstājot skatītājus mazliet virs zemes. Ne mazāk un ne vairāk,» teic šarmantā mūziķe.

Šāds «viena cilvēka šova» koncerta formāts pašlaik nostiprinās valstī noteikto ierobežojumu dēļ, un savā ziņā tas māksliniekiem nākot par svētību atklāt ko jaunu. «Nedomāju, ka «miera laikos» būtu saņēmusi drosmi uzņemties pilnu koncerta garumu aizpildīt tikai ar savu radošo resursu. Bet manī ir tik liels prieks un pateicība, ka tas izdevās un turpinās tik jaudīgi! Katram formātam ir savi plusi. Mazajā soloprogrammā pie klavierēm var elastīgi pielāgot programmu publikai, improvizēt, jo esmu uz skatuves viena. Vairāk vietas rotaļīgumam, runāšanai ar klātesošajiem. Silta tuvības izjūta. Tas ir to vērts!» pārliecināta ir L. Leen. Viņa piemetina, ka ilgojas arī pēc lielkoncertiem, jo tas sniedz mūzikas varenības un vibrācijas ietekmes izjūtu, dinamiku un spēku. Mūziķe ir droša, ka pienākšot laiks arī tam.

Neierasta vasaras kultūras oāze pilsētā
Par kultūras dzīves atjaunošanos priecājas arī «Pulsētas» apmeklētāji. Baušķeniecei Ingai Muižniecei Lindas Leen soloprogramma Bauskā bija pirmais koncerts šovasar. 

«Variants sētā veidot koncertvietu nav slikts, man patīk. Koncerts bija jauks, mājīgs.  Vakaru nesabojāja arī lietus, laiks patiešām burvīgs. Prieks, ka BKC kaut ko dara, cik nu var esošajā situācijā. Ir gana plaši, var ieturēt distanci ar svešiem,» teic I. Muižniece.

L. Stankeviča atklāja, ka pēc katra notikušā sarīkojuma tiek izvērtēta pasākuma norise un apstākļi.  Apmeklētāju ērtībām pagalmā darbojas kafejnīca, BKC aicina iedzīvotājus neņemt līdzi savus ēdienus un dzērienus. L. Stankeviča rosina apmeklētājus nedoties uzreiz mājās pēc pasākumiem, bet vēl stundu pēc norisēm, līdz pulksten 23 uzkavēties pagalmā un baudīt Bauskai vēl neierastu vasaras kultūras oāzi pilsētas centrā.

Patlaban top programma augustam, kas drīz arī tiks izsludināta. Pagaidām citi jauninājumi netikšot ieviesti, bet tiks turpināts labi iesāktais, piedāvājot atbilstošas kultūras un izklaides norises dažādām auditorijām.

Kultūras centrs ir pašvaldības iestāde, tāpēc varot atļauties sarīkojumus veidot arī šādā formātā, taču segt visus izdevumus tikai ar biļetēm neesot iespējams un arī paaugstināt biļešu cenas īsti nevarot. Jo lielāks mākslinieks, jo dārgākas biļetes, taču cenas gana demokrātiskas – no 2 līdz 15 eiro, uzskata J. Dūmiņš. Ilgtermiņā gan šāds pasākumu formāts  nepaliks.


Raksts sagatavots ar «Latvijas Valsts meži», Valsts Kultūrkapitāla fonda un Zemgales plānošanas reģiona finansiālu atbalstu.

20200529-1359-logo.jpg