BauskasDzive.lv ARHĪVS

Garšu pilnie sendviči pārsteigs

Ance Andrējeva-Empele

2020. gada 24. jūlijs 00:00

57
Garšu pilnie sendviči pārsteigs

Ar ko atšķiras sviestmaizes un sendviči? Galvenokārt – ar piedevām


Ar zirņu falafelu un burkānu humosu

Idejiski sendvičs ir kā sviestmaize, kurai virsū uzlikts vēl viens maizes rieciens. Gatavojot šos sendvičus, sapratu, ka tā nebūt nav. Sviestmaizē galvenā ir maize un tikai tad piedevas, bet sendvičā piedevas – tas, ko liekam starp maizītēm, – ir galvenās «zvaigznes». Šoreiz piedāvāju divas sendviča receptes, ar ko pārsteigt sevi un draugus, un vienkārši pagatavojamas kūciņas ar sezonas ogu – ķirsi.

Sastāvdaļas:
4 šķēlītes tostermaizes
1 bundžiņa turku zirņu
2 daiviņas ķiploka
1 liels burkāns
2 ēd. k. citrona sulas
sāls, pipari, ja vēlas – kumīns, kajenas pipari, paprikas pulveris
4 salātlapas
1 gurķis, sagriezts ripiņās
olīveļļa.

Gatavo falafelu:
pusi turku zirņu liek bļodā, pievieno saspiestu ķiploka daiviņu, sāli, piparus, ja vēlas un ir pieejams, arī kumīnu (indiešu ķimenes) – tas piešķirs autentiskāku falafela garšu, kajenas piparus, ja patīk asāks ēdiens, un paprikas pulveri. Visu saspaida un samaisa kopā. Veido plācenīšus un cep uz pannas eļļā.

Gatavo humosu:
nomizo burkānus, sagriež mazos gabaliņos un eļļā uz pannas apcep, līdz tie mīksti. Turpat uz pannas pievieno otru pusi turku zirņu, ķiploka daiviņu, sāli, piparus un nedaudz apcep. Pēc tam visu sablendē kopā ar citrona sulu un nedaudz olīveļļas.

Pagatavo sendviču:
grauzdē tostermaizes, uz maizītēm uzziež humosu, liek virsū gurķus, falafelu, salātlapu un otru tostermaizi.


Ar baklažānu un bekonu


Sastāvdaļas baklažāna bekonam:
baklažāns
4 ēd. k. medus (nesacukurojies
un vijīgs)
2 ēd. k. ābolu etiķa
1 tējkarote kūpinātas paprikas pulvera (var aizstāt ar paprikas pulveri)
2 ēd. k. Vorčesteras mērces
sāls un pipari.

Pagatavošana
Baklažānu sagriež apmēram puscentimetru biezās šķēlēs un kārto uz cepampannas, uz kuras izklāts cepamais papīrs. Medu, ābolu etiķi, Vorčesteras mērci un garšvielas sajauc kopā. Ar iegūto mērci pārziež baklažāna šķēlītes. Liek cepties uz 20 minūtēm 110 grādos. Ja vēlas kraukšķīgākus gabaliņus, var cept arī nedaudz ilgāk.

Pārējās sastāvdaļas:
sēnes (šampinjoni, šitaki vai austersēnes)
Vorčesteras mērce
sīpoli
brūnais cukurs
sāls
tomātu mērce vai kečups
majonēze
marinēti gurķi
salātlapas.

Pagatavo sēnes:
pēc neilgas cepšanas pannā nelielā eļļas daudzumā sēnēm pievieno sāli un Vorčesteras mērci, vēl nedaudz pasautē un ņem nost no uguns.

Karamelizē sīpolus:
tos sagriež smalkās strēmelītēs un liek eļļā uz pannas vai katliņā cepties. Uzreiz pievieno sāli. Brīdī, kad liekas, ka sīpoli sāk piedegt, pielej nedaudz ūdens un sautē tik ilgi, līdz ūdens iztvaikojis un sīpoli it kā atkal sāk piedegt, tad procesu atkārto, līdz tie iegūst piesātināti brūnu, karamelizētu nokrāsu. Pirms pēdējās ūdens pievienošanas pieber brūno cukuru.

Gatavo sendviču:
uz tostermaizes liek salātlapas, tad tomātu mērci vai kečupu (pēc jūsu izvēles), sēnes, baklažānu, sīpolus, gurķus, majonēzi un beigās vēl vienu tostermaizes šķēlīti.


Ķiršu pīrāga kūciņas

Sastāvdaļas:
1 kg atkaulotu ķiršu
225 g cukura
2 ēdamkarotes citrona sulas
20 g kukurūzas cietes.

Citas sastāvdaļas:
kārtainās mīklas plāksnes
110 g pūdercukura
1 ēdamkarote piena.

Gatavo pildījumu:
katliņā liek atkaulotos ķiršus, cukuru, citrona sulu un kukurūzas cieti. Visu to vāra, līdz veidojas ievārījumam līdzīga masa, un atstāj atdzesēties.

Kārtainās mīklas plāksnītes atlaidina, sagriež trijstūrīšos un kārto kēksiņu (mafinu) formā. Formiņās pilda ķiršu ievārījumu, kam pārliek pāri palikušās mīklas daļas. Cep cepeškrāsnī tik ilgi un tādā temperatūrā, kāda norādīta uz kārtainās mīklas iepakojuma.
Kamēr pīrādziņi cepas, pagatavo glazūru – sajauc pūdercukuru ar pienu. Kad pīrādziņi izcepušies, ļauj nedaudz padzist un tad pārklāj ar glazūru.