«Kotlešu lietus» papildina ēdinātāju izvēles iespējas Vecumniekos

Kopš trešdienas, 8. jūlija, Vecumniekos ir lielākas iespējas izvēlēties vietu, kur remdēt izsalkumu. Trim sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem piepulcējies vēl viens – pārvietojamais kiosks «Kotlešu lietus», kas iekārtojies nelielā teritorijā starp veikaliem «Vesko» un «Pīlādzis» Rīgas ielā.
Turpat līdzās ir pusdienotāju iecienītās kafejnīcas «Drava» un «Sēdnīca», bet pārsimt metru tālāk – krodziņš «Pie lielās karotes». Nu ciema centrālajā ielā ir četras ēstuves un būs vēl piektā, jo drīz durvis vērs arī ēdināšanas iestāde blakus tūrisma informācijas punktam.
«Kotlešu lietus» ir viena no trim SIA «Kaķis Kaķis» tirdzniecības vietām. Pirmā atrodas Ķekavas novada Alejās, pēc tam atvērts kiosks Salaspilī pie būvniecības nama «Kurši».
Uzsākot biznesu, izvērsta tikai izbraukuma tirdzniecība festivālos un dažādos svētkos, kas pārsvarā notiek vasarā. Bijis žēl likt busiņu garāžā un aizmirst par to līdz nākamajai sezonai, tāpēc nolemts pamēģināt arī ikdienā gatavot tā dēvēto ielas ēdienu. Pieprasījums bijis, darbs sekmējies un iekrātie līdzekļi ļāvuši apsvērt domu par paplašināšanos, stāsta uzņēmuma pārstāve Darja Antonova, kura strādā kioskā Vecumniekos.
Ēdienkarte ir plaša – aukstā zupa, dārzeņu plāceņi, kotletes, pankūkas, burgeri un uzkodas, taču «top» produkts esot vistas gaļas kebabs. Pašlaik to var iegādāties par izdevīgu cenu – divas porcijas maksā 5 eiro un, kā teic kioska darbiniece, pircēji šo iespēju izmanto. Kotletes un pankūkas tiek gatavotas uzņēmuma cehā, kas nodrošina visas trīs tirdzniecības vietas ar pusfabrikātiem; vistas gaļas kebabs top uz vietas.
«Atsauksmes ir labas. Lielākoties nāk vietējie iedzīvotāji, lai gan rēķinājāmies, ka mūsu klienti pārsvarā būs garāmbraucēji. Esam jau ieguvuši pastāvīgus apmeklētājus, kuri te pusdienas ietur katru dienu un ir apmierināti,» teic Darja. Parasti cilvēki porciju ņem līdzi, taču pie kioska ir arī galdiņš un paēst var uz vietas. Dzērienu izvēle gan nav plaša, tiek piedāvāts morss, dažādu veidu kafija, jo nav pieprasījuma – «Kotlešu lietus» atrodas starp diviem pārtikas veikaliem un tur katrs var nopirkt to, ko sirds kāro.
Pašlaik Darja tiek galā viena, bet, ja pieprasījums augs, vajadzēs meklēt palīgu. Kiosks strādā no pulksten 12 līdz 20 un šāds darbalaiks ģeld tiem, kuri siltu maltīti vēlas ieturēt vēlā vakara stundā.
Pie «kotlešu namiņa» darbdienas vidū «Bauskas Dzīve» satika Virgīniju no Biržiem. Viņš kopā ar ceļabiedri iegādājās ātro uzkodu līdzņemšanai – «fish аnd chips» jeb zivi kraukšķīgā mīklā un frī kartupeļus. Gribējies remdēt izsalkumu un pamanījuši iepriekš neredzētu tirdzniecības vietu. Braucot no Jūrmalas, lietuviešu pāris vienmēr mēdz pieturēt Vecumniekos un iegādāties pārtiku. «Mēs pie jums pērkam to, kas nav pie mums, jūs savukārt uz Lietuvu braucat pēc produktiem, kas nav Latvijā,» smejas viesis. Viņš atzinīgi vērtē jauno kiosku, kur ērti iegādāties maltīti notiesāšanai pa ceļam.
«Burgers par četri eiro cerības neattaisnoja. Biju vīlies, gaidīju kaut ko labāku», atklāja gados jauns vietējais iedzīvotājs, kurš savu vārdu lūdza neminēt. Savukārt viņa sieva atzina, ka vistas gaļas kebabs garšojis «tīri labi» un noteikti vēl kādreiz to nobaudīšot. Kāda cita sieviete pauda, ka neesot ielas ēdiena cienītāja, jo šauboties, vai «šādās vietās iespējams nodrošināt sanitāro prasību ievērošanu».
«Es pusdienas ēdu mājās, bet, ja nav laika, tad paņemu pus porciju par trīs eiro «Sēdnīcā» vai vārītus kartupeļus ar mērci «Dravā». Burgeri un kebabi – tie nav latviešu virtuvei raksturīgi, tāpēc mani neaizrauj,» apgalvoja kāds vīrietis, kurš nemīlot eksperimentēt.
Darja uzskata, ka viņi neesot konkurenti esošajiem ēdināšanas uzņēmumiem Vecumniekos un, ienākot jaunajā vietā, «nav doma kādu gāzt vai gremdēt, lai attīstītu savu biznesu». «Mums ir tas, ko vietējie nepiedāvā, piemēram, tuvākā vieta, kur var iegādāties burgerus, ir ātrās ēdināšanas iestāde «Hesburger» Iecavā,» teic kioska darbiniece.
Kafejnīcas «Sēdnīca» vadītāja Linda Daga teic, ka viņa «Kotlešu lietu» neuzskata par konkurentiem un «nekas slikts tas nav, ja ir vieta, kur paēst līdz astoņiem vakarā». «Mūsu darbība galvenokārt saistīta ar pusdienu nodrošināšanu un pastāvīgie apmeklētāji mums joprojām ir uzticīgi,» viņa atklāj un uzsver, ka lielākais «konkurents» ir kovidlaiks. Lai gan darbība ārkārtējās situācijas periodā pilnībā neapstājās un cilvēki nebija jāatlaiž, izpalika banketi un galdu klāšana izbraukumā, līdz ar to ievērojami saruka ienākumi. Nu pamazām atgūstas gan vietējie ēdinātāji, gan nozare kopumā.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»