BauskasDzive.lv ARHĪVS

Trīs receptes ikdienai

Ance Andrējeva-Empele

2020. gada 7. jūlijs 00:00

91
Trīs receptes ikdienai

Gatavosim slinko zupu un sieru citādā veidolā
Esam sagatavojuši trīs receptes – ikdienas galdam vienkārši pagatavojamu vieglu un vasarīgu dārzeņu zupu, kas ļaus uzkrāt spēkus jaunam darba cēlienam, un divas laikietilpīgākas receptes, kuras noderēs gadījumā, ja mājās ledusskapī iekrājies un ilgāku laiku «mētājas» gan svaigais siers, gan Jāņu siers.

Baltā dārzeņu zupa
Sastāvdaļas:
1 iepakojums saldēto dārzeņu sajaukuma
(brokolis, ziedkāposts, burkāns);
puse iepakojuma saldēto zaļo zirnīšu;
2 seleriju kāti (ja vēlas);
1 neliels sīpols;
2 ēd.k. sviesta un eļļas;
2 ēd.k. miltu;
1 litrs dārzeņu buljona;
1 glāze piena;
sāls, pipari;
cietais siers.

Pagatavošana:
Sīpolus sasmalcina,  seleriju kātus sagriež gabaliņos. Sīpolu un seleriju zupas katliņā sviestā un eļļā pasautē, pārkaisa ar miltiem, sajauc un maisot izkarsē. Pievieno saldētos dārzeņus un zirnīšus, pārlej ar buljonu un uz lēnas uguns vāra. Kad dārzeņi mīksti, pielej pienu un pievieno sāli un piparus. Pasniedz pārkaisītu ar sarīvētu sieru.



Jāņu siers alus mīklā
Sastāvdaļas:
400 g Jāņu siera ar ķimenēm;
200 ml alus;
1 glāze kukurūzas cietes;
1 glāze kviešu miltu;
1 ola;
1 tējkarote paprikas pulvera;
1 tējkarote samaltu ķiploku granulu;
sāls;
eļļa fritēšanai.

Pagatavošana:
Sajauc olu kopā ar kukurūzas cieti, miltiem un alu. Pievieno garšvielas – ķiploku granulas, paprikas pulveri, sāli. Visu sajauc viendabīgas konsistences mīklā. Liek ledusskapī uz 10 minūtēm.
Sagriež sieru nelielās standziņās. Katliņā uzkarsē eļļu. Siera standziņas iemērc mīklā un fritē, līdz tās viegli zeltainas.
Pasniedz kopā ar krējuma mērci – 100 g krējuma, 4-6 smalki sagriezti redīsi, 1-2 ķiploka daiviņas, sāls un dilles.



Jāņu siera suflē
Sastāvdaļas:
3 olas;
40 g sviesta;
100 g Jāņu siera (vai arī cits svaigais siers);
3 ēd.k. bez kaudzes miltu;
250 ml piena;
sāls, pipari.

Pagatavošana:
Jāņu sieru uz rupjās rīves sarīvē. Katliņā gatavo bešamela mērci – izkausē sviestu, pieber miltus un, maisot ar karoti, karsē apmēram minūti, līdz masa kļūst viendabīga. Katliņu noņem no uguns un pakāpeniski pievieno pienu, maisot iegūst viendabīgu masu. Liek katliņu atpakaļ uz uguns un pievieno sarīvētu Jāņu sieru, sāli un piparus pēc garšas. Kad mērce gatava, to atstāj atdzist. Tikmēr atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Olu baltumus saputo stingrās putās. Kad mērce atdzisusi līdz istabas temperatūrai, tajā pa vienam iemaisa olu dzeltenumus, pēc tam iecilā olu baltumus. Iegūto masu pilda keramiskos trauciņos, kas iesmērēti ar sviestu. Trauciņos lej trešdaļu masas, jo suflē celsies. Suflē cep 180 grādos 20 – 25 minūtes. Cepšanās laikā nedrīkst atvērt cepeškrāsni. Suflē pasniedz tūlīt pēc izņemšanas no cepeškrāsns, jo tas ātri saplok. Var pārkaisīt ar sarīvētu sieru un pētersīļiem.