Sabalansēts un garšīgs

SIA «Kronis» izstrādā receptes karavīru uzturam
Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks apmeklēja SIA «Kronis» Bauskas novadā. Iemesls – pagājušajā gadā šis pārtikas ražošanas uzņēmums saņēma grantu karavīru uzturdevas recepšu izstrādei. Tagad SIA «Kronis» vadība informēja par paveikto.
Reģionālajā vizītē Artis Pabriks devās 29. jūnijā. Pirmā tikšanās notika SIA «Kronis» telpās, bet pēc tam apmeklēja Jelgavā Latvijas Lauksaimniecības universitāti un uzņēmumu «Zemgales remonta centrs», kas savukārt saņēma grantu sertificētai kaujas transporta kapitālā remonta metodoloģijas izstrādei.
Jauns pasūtījums
Armijas vajadzībām nepieciešamo ēdienu iepakojumos pēdējā laikā cenšas ražot tepat Latvijā. Tagad Aizsardzības ministrija ir gājusi nedaudz tālāk un pasūtījusi receptes mitrajiem ēdieniem, ko plānots ražot mīkstajā iepakojumā.
«Aizsardzības ministrijas grantu projektu programmas mērķis ir paaugstināt Latvijas aizsardzības un drošības jomas komersantu konkurētspēju, eksportspēju un inovāciju spējas, kā arī sadarbību ar pētniecības institūcijām militāru vai divējāda lietojuma produktu un tehnoloģiju izstrādē. Līdz šim ar grantiem atbalstīti kopskaitā 12 pašmāju uzņēmumu projekti,» tā informēja Aizsardzības ministrijas pārstāvji. Teorētiski arī līdz šim nodrošināja mitrās ēdienu devas, bet šāds ēdiens ir iepakots skārda bundžās. Jaunās receptes paredzētas mīkstajam iepakojumam – kā SIA «Kronis» zupas, kas nesen nokļuvušas veikalu plauktos.
Derēs arī civilajiem
Par ministrijas doto uzdevumu stāsta SIA «Kronis» ražošanas direktors Aivars Svarenieks: «Izstrādātajām receptēm ir divējāds lietojums – gan armijas, gan civilajām vajadzībām. Svarīgākais, lai šajos produktos būtu tik daudz uzturvērtības un kaloriju, lai tas atbilstu Aizsardzības ministrijas prasībām. Receptes izstrādājām kopā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes speciālistiem. Pašlaik produkti ir gatavi par gandrīz 90 procentiem, jāveic novērtējums un kādas mazas korekcijas.»
Kopā ir deviņi produkti. A. Svarenieks informē, ka veidota daudzveidība, lai armijas cilvēki ēdienu varētu mainīt. «Ir gan asāki produkti, gan mūsu virtuvei atbilstoši. Galvenais, kas bija jāpanāk, lai ir kaloritāte un derīguma termiņš. Nākotnē pastāv uzdevums, lai derīguma termiņš tiktu pagarināts, bet tas ir papildus pētījums, pie tā vēl strādās,» teic A. Svarenieks.
Receptēs pārsvarā tie ir otrie ēdieni, kas sastāvēs no dzīvnieku un augu izcelsmes produktiem. Tomēr galvenais uzņēmuma ieguvums esot pieredze un iespēja nākotnē piedāvāt līdzīgus produktus arī civilajam tirgum, tādus, kurus var izmantot ekskursijās un tūrisma pārgājienos.
Nodrošināt ilgu lietošanas termiņu
Jaunajam iepakojumam ir vairāki plusi, par kuriem tikšanās reizē pastāstīja SIA «Kronis» projektu vadītājs Evalds Raits. Galvenais ieguvums, kāds varētu būt nākotnē – mīkstajā iepakojumā var censties salikt ēdienu tā, lai tas nesajaucas putrā. Līdz ar to būs arī labāka garša. Pašlaik ēdienu konservos iepako iekārtas, iespiežot to ar spēku, tāpēc notiek sajaukšanās, bet mīkstā iepakojuma pildīšanas iekārtas var to samazināt.
Viens no galvenajiem uzdevumiem bija sagatavot visu procesu un izpētīt, kā ēdiens nokļūst paketē un pēc tam pie cilvēkiem, reizē nodrošinot trīs gadu uzglabāšanas laiku. Nākotnes mērķis esot uzglabāt līdz pat astoņiem gadiem, bet tas noteikti prasīs papildus pētījumus – kā nodrošināt kvalitāti tik ilgā laika periodā.
Savā stāstījumā E. Raits uzsvēra, ka ilgs glabāšanas periods mūsdienās nav problēma sausajiem produktiem, bet citādi ir tad, ja tie ir mitri. Jo receptes būtība jau ir vienkārša – atrodi veidu, kā sasildīt paketi, kaut vai iemetot katlā ar ūdeni, pēc tam attaisi un ēd. Nevajag klāt nekādu papildus šķidrumu. Tas arī kļuvis par galveno uzdevumu receptes izstrādē. Toties nodrošināt, lai šāds maisījums nesabojājas, jau ir sarežģīti.
Zirņi, lasis un citi
Tikšanās gaitā bija iespēja degustēt četrus produktus un iepazīties ar karavīru vērtējumu, kas tos bija izmēģinājuši. Pakās iepildītā produkcija bija glabājusies mēnesi, tāpēc vēl nevar droši pateikt, ka tā garšos tāpat arī pēc trīs gadiem. Jāpiekrīt, ka bija nepieciešams lielāks skaits recepšu, jo katram no degustētājiem bija ēdiens, kas garšoja ne visai, un cits, kas garšoja ļoti labi. Turklāt tas, kas vienam negaršoja, otram garšoja lieliski. Kā piemēru var minēt zirņu putru ar gaļu, ko nobaudīja arī žurnālisti. Parasti šādas putras ne visai garšo un arī karavīru vērtējums nav augsts, bet šoreiz tas bija ļoti gards ēdiens. Toties negaršoja rīsi ar lasi, kas citiem šķita baudāms. Piedāvātos ēdienus pozitīvi novērtēja Artis Pabriks. Kopā ar A. Svarenieku abi diskutēja par lasi ar rīsiem. Baušķenieks norādīja, ka šajā ēdienā var izmantot arī vietējās zivis.
Tomēr karavīru mugursomās jaunie iepakojumi tā uzreiz nenonāks. Aizsardzības ministrija rīkos konkursu, kura uzvarētāji tad arī ražos produkciju. E. Raits novērtēja, ka pašlaik Latvijā neviens nav gatavs ražot šādus izstrādājumus masveidā, un uzņēmējam, kurš uzvarēs konkursā, vajadzēs iepirkt jaunas iekārtas. A. Svarenieks gan atzina, ka SIA «Kronis» ir gatavs startēt konkursā un pat bez uzvaras jau ir plānots iepirkt jaunas iekārtas, lai palielinātu preču ražošanu mīkstajā iepakojumā un produkcijas sortimentu.
Izstrādātās deviņas receptes un karavīru – degustētāju vidējais ēdienu novērtējums
SIA «Kronis» darbības finansiālie rādītāji pēdējos četros gados
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»