BauskasDzive.lv ARHĪVS

Izmantot sezonas ogas un augus

Santa Sinka

2020. gada 19. jūnijs 00:00

63
Izmantot sezonas ogas un augus

Ar atspirdzinošiem dzērieniem piešķir garšu vasarai un Līgo svētkiem

Jūnijs lutina ar karstām un svelmainām vasaras dienām un vakariem. Šomēnes nav bijusi tāda diena, kurā negribētos remdēt slāpes ar kaut ko atspirdzinošu. Vienmēr esmu uzsvērusi sezonalitātes nozīmi. Pašlaik zemenes ir īpaši saldas un garšīgas, dārzā izaugušas piparmētras. Pieejamas krūmmellenes, un citrusaugļu daudzveidība un kvalitāte veikalos ir lielāka nekā pirms laika. Augļus un ogas var baudīt dažādi – gan uzkodās, gan dzirkstošos vasaras kokteiļos. Gaisīgai, veldzējošai vasaras un Līgo svētku noskaņai piedāvāju četrus viegli un ātri pagatavojamus kokteiļus. Ikdienā tos var gatavot kā bezalkoholiskos, taču svētkos var klāt pievienot alkoholiskos dzērienus. Izbaudiet!


Zemeņu dzirkstošā limonāde
Sastāvdaļas:1 l zemeņu;
480 ml šampanieša;
1 pudele dzirkstošās
(gāzētās) limonādes.

Dekorēšanai:

Zemenes, citrons, cukurs, ziedi.

Pagatavošana:

Lai glāze būtu ar cukurotām maliņām, ieber nelielā bļodiņā cukuru, glāzes maliņu samitrina ar iegrieztu citrona daiviņu.
 
Pēc tam glāzes maliņu iemērc cukurā.

Blenderī ievieto zemenes un šampanieti un blendē līdz vienmērīgai konsistencei. Zemeņu maisījumu pilda četrās glāzēs, bet tā, lai tās nav pilnas. Pievieno katrā glāzē dzirkstošo limonādi.

Dekorē ar zemenēm un ziediem, kādi pieejami dārzā vai
pagalmā.


Kazeņu mohito


Sastāvdaļas:
1 glāze svaigu kazeņu;
2 nelieli laimi;
2 tējkarotes brūnā cukura;
24 svaigas piparmētru lapiņas;
1 – 2 tējkarotes «Monin Mojito» sīrupa;
gāzēts ūdens vai «Sprite»; ledus.

Padoms: kazenes var aizvietot ar zemenēm, arbūzu, konservētiem persikiem, ananasu.

Pagatavošana:

Glāzēs ievieto kazenes (sadala līdzīgi). Vienu laimu pārgriež uz pusēm un izspiež no tā sulu, lej glāzēs. Otru sagriež daiviņās un lielāko vairumu ievieto glāzēs. Pa virsu uzber piparmētru lapiņas, brūno cukuru un nedaudz sastampā. Pievieno sīrupu, tad glāzēs pilda ledu (vēlams to sasmalcināt vai vismaz smalkāk sadauzīt). Pārlej ar gāzētu ūdeni vai «Sprite», var arī abus miksēt.
 
Dekorē ar laima daiviņām, kazenēm un piparmētru zariņu.


Gurķu un bazilika limonāde


Sastāvdaļas:
svaigs gurķis;
bazilika lapiņas;
1/4 glāzes svaigas citrona sulas, kā arī citrona šķēlītes rotāšanai;
60 ml negāzēta ūdens;
1 ēdamkarote medus;
3/4 glāzes gāzēta ūdens (ja vēlas, var pievienot lielāku daudzumu);
ledus.

Pagatavošana:
Blenderī ievieto sasmalcinātu gurķi (dažas šķēles atstāj rotāšanai), bazilika lapiņas, citrona sulu, negāzētu ūdeni un medu. Blendē, līdz masa kļūst viendabīga. Dzērienu lej divās glāzēs, pievieno gāzētu ūdeni, ievieto dažus ledus gabaliņus un pēc vēlēšanās dekorē ar gurķu, citrona šķēlītēm un baziliku.


Veldzējošais kazeņu kokteilis

Sastāvdaļas:
700 ml saldētu kazeņu;
1 glāze ledus;
120 ml kokosriekstu piena;
2 ēdamkarotes laima sulas;
60 ml vienkārša sīrupa (parasti izmantoju «Monin» sīrupu – tā pielietojums ir visai plašs, un to var nopirkt arī mazpilsētu pārtikas veikalos);
180 ml ruma (var gatavot arī kā bezalkoholisko, neizmantojot rumu);
ledus kubiņi.

Pagatavošana:

Sajauc sasaldētās kazenes, ledu, kokosriekstu pienu, laima sulu, sīrupu un rumu vienmērīgā masā. Ja izmanto atkausētas kazenes, jāpievieno vairāk ledus, līdz vienmērīgai konsistencei. Ja vēlas, lai dzēriens būtu saldāks,pielej vairāk sīrupa. Dekorē ar kazenēm un piparmētru lapiņām.