BauskasDzive.lv ARHĪVS

«Gods kalpot Latvijai!»

«Gods kalpot Latvijai!»

Zemessardzes 53. Bauskas kājnieku bataljonam cits komandieris


Kopš 13. jūnija Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 53. kājnieku bataljonam ir jauns komandieris – majors Kaspars Kokins. Sestdien, 13. jūnijā, Bauskas pils pagalmā norisinājās komandiera maiņas ceremonija – Elmārs Popakuls atvadījās no darba Bauskā.

Uz svinīgo ceremoniju bija ieradušies arī Zemessardzes veterāni, kas saulainajā dienā Bauskas pils priekšā, priecājoties par satikšanos, dalījās atmiņās. «Bauskas Dzīvei» vīri pastāstīja, ka no 1993. līdz 2002. gadam zemessargi bijuši sabiedriskie valsts inspektori, kas raudzījuši, lai nenotiktu nelegālas darbības mūsu upēs, pasākumos dežurējuši arī pilskalna estrādē. Apmeklējuši Kriminālkodeksa apguves kursus, iesaistījušies cīņā ar kontrabandu, darījuši daudz sabiedrības labā.

Nozīmīgs devums

Vīri un dāmas formās, kā arī prāvs pulks viesu – Bauskas novada domes priekšsēdētājs Arnolds Jātnieks, viņa vietnieks Voldemārs Čačs, pašvaldības policijas priekšnieks Broņislavs Ostrovskis, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Bauskas iecirkņa pārstāvji – Kārtības nodaļas priekšnieks Egīls Gailis un nodaļas vecākā inspektore Ilva Buka, iepriekšējais Bauskas iecirkņa priekšnieks Ainars Stankevics, Vadims Kuzmičs, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Bauskas daļas komandieris, majora Elmāra Popakula ģimene, radi, draugi un sadarbības partneri – bija kopā klāt svinīgajā brīdī.
Svētku noskaņā bija arī traģiska nots, ar klusuma brīdi tika pieminēts mūžībā aizgājušais Bauskas 53. kājnieku bataljona zemessargs Eduards Kirčenko.

Visus uzrunāja Zemessardzes komandieris, brigādes ģenerālis Egils Leščinskis: «Šodien ir nozīmīgs brīdis – bataljona komandiera maiņa. Šis bataljons ir īpašs, jo vēsturiski pastāvējis, bet dažādās reformās pazudis «no kartes», tad atkal atjaunots. Majoram Elmāram Popakulam bija tas gods atjaunošanas procesā piedalīties. Paldies par tavu sirdi, ko tu esi ieguldījis šajā darbā! Tu nakti un dienu esi bijis ar savu bataljonu, cepuri nost par to, ko esi darījis. Ceru, ka nākamais komandieris darbu labi  turpinās.» E. Popakulam tika pasniegts Zemessardzes komandiera trešās pakāpes apbalvojums godazīme «Par kalpošanu tautai un Latvijai». «Gods kalpot Latvijai!» atbildēja E. Popakuls.
Paldiesvārdi un apbalvojuma raksts tika pasniegts par palīdzību Robežsardzei ārkārtas situācijas laikā. To saņēma Rīgas 1. brigādes Inženieru rotas komandieris Dainis Kravals, Elmārs Popakuls un Jānis Mucenieks, Aizsardzības no masveida iznīcināšanas ieročiem rotas komandieris.

Mērķis – padarīt tēvzemi drošāku
Uzrunu teica arī Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvežleitnants Aivars Krjukovs. Savukārt E. Popakuls sacīja: «Paldies, ka uzticējāt jaunam majoram bataljonu. Zemessargi, jūs esat īstenie Latvijas aizstāvji, kas nežēlojat savu brīvo laiku, paldies, ka bijāt ar mani! Novēlu ar tādu pašu degsmi atbalstīt jauno bataljona vadību. Mūsu mērķis ir padarīt tēvzemi drošāku. Mērķis, lai mūsu bērni dzīvotu drošā un pārtikušā valstī.»

Uz Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 53. kājnieku bataljona karoga kāta E. Popakuls piesita simbolisku «naglu» – metāla plāksnīti –, apliecinot, ka bijis tā komandieris. Tā bija pirmā atjaunotā bataljona «nagla». «Gods kalpot Latvijai!» no sirds apliecināja E. Popakuls.

Karogu E. Popakuls ar simboliskiem vārdiem nodeva jaunajam komandierim majoram Kasparam Kokinam, kurš sacīja: «Šī man ir nozīmīga diena, pirms 24 gadiem sāku mācīties karavīra amatu, savukārt tagad mans uzdevums ir turpināt veidot 53. bataljonu.» K. Kokins salīdzināja mūsu cilvēkus ar ceļā redzēta varena ozola saknēm, uzsvēra, ka «jābūt stipriem, lai arī mūsu valsts būtu stipra». Pils pažobelē mītošā bezdelīgu ģimene vārdus pavadīja ar skaļām, priecīgām dziesmām. Kapelāns Agris Ruļuks aizlūdza par mūžībā aizgājušo un zemessargiem, komandieru maiņas reizē uzsvēra apustuļa Pāvila vārdus, ka «viens stāda, otrs laista, trešais kopj». Ceremonija beidzās ar valsts himnu Latvijas Republikas Zemessardzes orķestra pavadījumā.

Sadarbība turpināsies

Majors E. Popakuls 2018. gadā iecelts bataljona komandiera amatā, un viņa vadībā Bauskā tika atjaunots vēsturiskais Zemessardzes 53. kājnieku bataljons. Ar aktīvu un mērķtiecīgu darbību ir piesaistīti jauni profesionālā dienesta karavīri un zemessargi. Ir izveidota laba sadarbība ar Bauskas, Vecumnieku, Iecavas un Rundāles novada pašvaldību. Sadarbība ar Valsts policijas Bauskas iecirkni, pašvaldības policiju un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu notikusi tādos pasākumos kā «Bauskas drošības dienas», Ēnu dienas un citos. Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā sniegts atbalsts Valsts robežsardzei uz Latvijas-Lietuvas robežas.

E. Popakuls turpinās izglītoties, augustā dosies uz Baltijas Aizsardzības koledžu Tartu Igaunijā, pēc mācībām plānos ir atgriezties Ādažos Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādē.

Majors Kaspars Kokins kopš 2003. gada dienēja Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajā štābā un citās Nacionālo bruņoto spēku vienībās. Būdams instruktors,  apmācījis virsniekus Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā un Lietuvas Aizsardzības akadēmijā. No 2014. līdz 2017. gadam pildījis dienesta pienākumus Starptautiskajā Ziemeļrietumu korpusa štābā Ščecinā Polijā. Pēc atgriešanās Latvijā dienestu turpinājis Zemessardzes 2. Vidzemes un 1. Rīgas brigādēs, «Bauskas Dzīvi» informē Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Informācijas daļā. Majors K. Kokins nesen atgriezies no mācībām Baltijas Aizsardzības koledžā Tartu.

«Bauskas Dzīvei» jaunais komandieris pastāstīja, ka «turpinās bataljonu stiprināt, lai Bauskas novadā drošāk». Plānos arī rast mājvietu bataljonam. Majors dzīvo Ķekavas novada Krustkalnos, braukāšot, arī zemessargu mācībās, kas notiek ik otro nedēļas nogali, būšot klāt. Iesākto bataljona sadarbību dažādās jomās turpināšot. Lai iepazītos ar personālu un iepazīstinātu ar sevi, tuvākajos mēnešos plānota kopēja bataljona sanāksme.


Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Par saturu atbild SIA «Bauskas Dzīve».


20200526-1606-maf-logo.jpg

#SIF_MAF2020