BauskasDzive.lv ARHĪVS

Ar katru reizi – profesionālāki

Ar katru reizi – profesionālāki

Zemessargi turpina sevi pilnveidot regulārās un pārdomātās mācībās

Rīgas 1. brigādes Zemessardzes 53. Bauskas kājnieku bataljona mācības šajā nedēļas nogalē, no piektdienas, 29. maija, pulksten 21 līdz 31. maija pēcpusdienai, notika Bauskas novada mežos.

No piektdienas vakara zemessargi darbojās Bauskas novada Vecsaules pagasta Likvertenu mežā. Pēc tam līdz svētdienas pēcpusdienai taktiskie uzdevumi turpinājās tuvāk Latvijas-Lietuvas pierobežai – Brunavas pagasta Paņemūnes mežos. 31. maijā bija trešā mācību diena, kad zemessargiem pievienojās arī «Bauskas Dzīve».

Šāvieni un sasaucieni meža klusumā

Piektdien apgūti pārvietošanās veidi, šķēršļu pārvarēšana meža stigās, uz ceļiem, apspriests, kā to izdarīt nepamanītiem, tika atkārtotas arī individuālās iemaņas. Sestdien no agra rīta mācījās uzbrukuma teoriju, runāja par novērošanas posteni, par darbībām patruļbāzē. Viss saistījās ar svētdien plānoto «uzbrukumu». Sestdien meklēta bāzēšanās vieta un notikusi izlūkošana. Svarīgi bija noskaidrot, cik ēku, cik pretinieku, kādi ieroči, savukārt svētdienas rītā izplānots uzbrukums.
 
Zemessargi darbojās pēc šādas leģendas: ienaidnieks ir iedzīvojies teritorijā, viņiem ir mīnmetējs. Uzdevums ir atbrīvot teritoriju, iznīcināt pretinieku, kā arī jāatņem mīnmetējs. Pretinieku lomu uzņēmās Rīgas 1. brigādes Inženieru rotas vīri no Iecavas. Viņiem četriem bija jācīnās pret pārspēku.

Bruņoti vīri un sievas no saules apspīdētā meža nāk ieņemt pozīciju – pamestu māju un citas ēkas. Sākas «apšaude», tiek izmantotas dūmu granātas. Pretinieks atkāpjas uz māju, cits guļ garajā zālē. «Ņem aizsegu!», ««Pievelkas»!», «Uz māju!», «Turam aizsegu!» – saspringtajā situācijā atskan komandas. Pēc laika diemžēl jau cita norāde: «Ir ievainotais, vajag mediķus!»

«Ķēdē, aiziet!» Uzbrukums vainagojas panākumiem, jo pēc laika māja un citas ēkas ir «iztīrītas». «Visi paliek vietās!» – šī komanda pa ķēdi tiek nodota tālāk un izpildīta.

Vienmēr apgūst kaut ko jaunu

Mācības prasa koncentrēšanos un spēku, zemessargi nakti uz svētdienu bija pavadījuši nomodā, arī tādējādi apstākļi un slodze kaut nedaudz līdzinājās iespējamai reālai situācijai.

«Katrās mācībās kaut ko iemācās, kaut vai ieroci patestē, saredz kādas kļūmes,» teic Dāvis Kravals no Rīgas 1. brigādes Zemessardzes Inženieru rotas. 53. kājnieku bataljona grupas komandieris Lauris Dreija, kas sešus gadus darbojas Zemessardzē, atzīst, ka šī «kauja» bijusi pieredzes ziņā vērtīga, tieši tāda līdz šim neesot sarīkota.

Noslēgumā vīri un dāmas kopā ar vadību, Elmāru Popakulu, Rīgas 1. brigādes Zemessardzes 53. Bauskas kājnieku bataljona komandieri, un Lauri Šūbu, Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 53. kājnieku bataljona 1. kājnieku rotas virsseržantu, izvērtēja izpildījuma realizāciju, to, cik kvalitatīva pavēle dota, kā viss parādīts maketos, kā apgūti lauku kaujas elementi un pretinieku uzbrukums.

E. Popakuls rezumēja: «Vienmēr ir lietas, kas jāuzlabo. Instruktori redzēja, kur jāpiestrādā. Uzdevums ir izpildīts. Labi bija tas, ka informācija par objektu tika iegūta, cilvēku skaits un uzbrukuma vieta pareizi noteikta. Katrās mācībās jūs kļūstat profesionālāki!»

Pēc šāvienu imitācijas līdzekļu izmantošanas kādi iedzīvotāji, kas acīmredzot neko nezināja par šīm mācībām, bija zvanījuši policijai. Tādēļ E. Popakuls lūdz sekot līdzi informācijai laikrakstā «Bauskas Dzīve» un Bauskas novada mājaslapā, jo iepriekš vienmēr par šādām «kaujām» tiek ziņots. Pēc mācībām zemessargi savāc čaulītes, atstāj kārtību aiz sevis, tādēļ iedzīvotājiem nav pamata raizēties.

UZZIŅAI
Rīgas 1. brigādes Zemessardzes 53. Bauskas kājnieku bataljona mācības šogad bijušas:
februārī – 3;
martā – 1;
aprīlī – 2;
maijā – 3.
Parasti mācības notiek katru otro nedēļas nogali. Citreiz arī trīs nedēļas nogales pēc kārtas, tas atkarīgs no veicamajiem uzdevumiem.

Avots: Zemessardze.


20200526-1606-maf-logo.jpg

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.
Par saturu atbild SIA «Bauskas Dzīve».

#SIF_MAF2020