BauskasDzive.lv ARHĪVS

Dzīve piespiež mainīt ieradumus

Dzīve piespiež mainīt ieradumus

Policijas Bauskas iecirkņa apkalpojamajos novados – Bauskā, Iecavā, Rundālē, Vecumniekos – ārkārtas situācijas laikā mazinās atsevišķu likumpārkāpumu skaits.

Ārkārtējā situācija valstī
«Covid-19» dēļ pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi – atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci. Ierobežojumu atvieglojumi stājas spēkā no šodienas, 12. maija.

Latvijā ārkārtas situācija koronavīrusa izplatības ierobežošanai tika izsludināta 13. martā. Turklāt prasības līdz ar sērgas izplatīšanos kļuva aizvien stingrākas – pat līdz aizliegumam pulcēties vairāk par divām personām.

«Bauskas Dzīve» pētīja, kā mūsu novados veicies ar ierobežojumu ievērošanu divos mēnešos, kāda bijusi noziedzīgo nodarījumu situācija ārkārtas laikā.

«Viss atkarīgs no cilvēka»
Bauzes tirgū Bauskā laikraksts satika no Valmieras atbraukušo Gitu Kaļčevu, kura pauda savus vērojumus, – noteiktā distancēšanās tiek ievērota Rīgā un Valmierā, bet Bauskas tirgū tā neizskatījies. «Šķiet, Valmierā vairāk ievēro distancēšanos, arī veikalos pie plauktiem nebāžas citam virsū, daudz tautas bariņos šeit Bauskas tirgū,» sacīja jauniete. Baušķenieks Māris Žeikars uzsver paša atbildību: «Ja omīte veikalā piestājas pārāk tuvu, pats taču var paiet tālāk.» Savukārt baušķeniece Vēsma, kas iepērkas tirgū un lielveikalā «Rimi», teic, ka «cilvēki ļoti labi ievēro noteikumus».

Dārzeņu tirgotāji no tirgus iekštelpām nu tikuši ārā. Iveta Savicka priecājas, ka tādējādi ir vairāk vietas. «Ir pircēji, kas cenšas ievērot distanci. Viss atkarīgs no cilvēka, cik viņš droši jūtas. Citreiz steidzas, tad arī aizmirstas noteikumi. Vecie ļaudis ir gausāki, nevar tik ātri,» stāsta saimniece.

Pārdevēja Iveta Paeglīte veikalā «Kurzemes gaļsaimnieks» uzskata, ka pasargāts nav neviens, masku pārdevējām nav, aizslietnis ir, bet tāds pašaurs. Tomēr mazajā veikaliņā nenotiek drūzmēšanās. Kad vairāk pircēju, tad cilvēkiem tiek lūgts stāvēt ārā, ievērojot divu metru distanci. Tāpat savu rindu ārpus aptiekas koridorā Bauzes tirgū gaidīja cilvēki 10. maijā, Mātes dienā. Laba, šķiet, arī prakse veikalu un aptieku durvis turēt vaļā, lai pircējiem pēc iespējas mazāk jāpieskaras virsmām.

Dažāda attieksme pret noteikumiem
Uz ielas «Bauskas Dzīve» sastapa Ceraukstes pagasta Liellauku iedzīvotāju Brigitu Koltovu, kura iepirkties dodas ar gumijas cimdiem rokās. «Dzīve piespiedusi, jo esmu riska grupā gan vecuma, gan veselības dēļ. Dzīvoju viena pati, jārūpējas par saviem dzīvnieciņiem. «Maximā» vairs neeju, jo tur viss pārpildīts. Kur vairāk cilvēku, lietoju arī masku. Līdzi ir arī dezinfekcijas līdzeklis. Daktere mani uzlielīja par atbildību. Bez īpašas vajadzības no mājas laukā nedodos. Lauku vide distancē, arī jaunieši vairs nerīko «tusiņus».»

Saulainā dienā pie Mūsas atpūtās baušķenieku Martinsonu ģimene. «Vispār jau muļķības – tas vīruss ir izdomāts! Katru gadu arī no gripas mirst cilvēki, no alkohola vairāk nomirst. Par ārkārtas situācijas noteikumiem vispār nedomāju, tas mani neinteresē. Kur man vajag, tur es eju, ko man vajag, to es daru. Protams, nekādi pasākumi speciāli jau netiek gan rīkoti,» stāsta Mareks Martinsons. Mazā Nikola, kas vēl pat neiet skolā, 3. maijā izpeldējās upē. Pāris reižu to darījusi arī ziemā.

Lielāka vērība – bērniem un jauniešiem
Kā īpašo noteikumu izpildes uzraudzīšana sekmējusies pašvaldību policijai? Vecumnieku novada domes sabiedriskās kārtības nodaļā pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas ir saņemti 17 izsaukumi saistībā ar pārkāpumiem. Veiktas pārrunas un izteikti aizrādījumi 86 personām. Bija arī viens gadījums, kad sniegta informācija Valsts policijai par personas atkārtoti izdarītu pārkāpumu, neievērojot pašizolācijas nosacījumus, Valsts policijā sākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā, informē Andris Caune, Vecumnieku novada sabiedriskās kārtības nodaļas vadītāja pienākumu izpildītājs.

Pēc izsludinātās ārkārtas situācijas saņemtie izsaukumi pārsvarā bijuši par personām, kuras atgriezušās Latvijā no ārvalstīm un neievēro pašizolēšanās nosacījumus. Pašlaik pārkāpumi saistās ar pulcēšanās nosacījumu neievērošanu, kā arī ar sporta, atpūtas un rotaļu laukumu izmantošanas aizliegumu. Personu uzturēšanos grūtāk kontrolēt vietās, kuras nav iežogotas. Pārsvarā tie ir bērni un jaunieši, kuriem patīk sportiskas aktivitātes, stāsta A. Caune. Nodaļas darbinieki regulāri apsekojot sabiedriskās vietas, kur iespējami pārkāpumi. Darbinieki veicot preventīvo darbu. Jaunieši mēģinot tikt sporta laukumos, rotaļlaukumos, regulāri nākoties atjaunot norobežojošās lentes. Ģimenes konfliktu skaits šajā laikā Vecumnieku novadā neesot pieaudzis. «Cenšamies visu risināt pārrunu ceļā. Kopumā Vecumnieku novadā izsludināto ierobežojumu nosacījumu ievērošanu vērtēju kā apmierinošu,» rezumē A. Caune.

Ja nesaprot ar vārdiem, saprot ar maku
Arī Reģionālās pašvaldības policijas Iecavas novada nodaļas priekšnieks Gundars Dzenis apliecina, ka Iecavas novadā ģimenes skandālu šai laikā nav kļuvis vairāk. Martā, kad izsludināja ārkārtas situāciju, nav noformēts neviens protokols.

Lielākoties iedzīvotāji ļoti ievērojot ārkārtas situācijas noteikumus, tikai atsevišķi indivīdi uzvedušies nesaprātīgi. Tā aprīlī pieaugušiem cilvēkiem, turklāt reibumā, bija jāraksta protokoli par pulcēšanās pārkāpumiem, viņi atkarībā no nodarījuma un attieksmes saņēmuši arī sodu – desmit, divdesmit un 100 eiro par klaju noteikumu neievērošanu, stāsta G. Dzenis. Jaunieši alkst pēc kustībām, spēlējot bumbu; kad parādās policisti, tad paši izklīstot.

No 13. marta saņemti kopumā 35 izsaukumi par iespējamiem pārkāpumiem, lielākoties par pulcēšanos, aptuveni ceturtajā daļā fakti apstiprinājušies, analizē nodaļas priekšnieks. Viņš aicina iedzīvotājus pašiem nepastarpināti zvanīt policijai, nevis vispirms izvietot informāciju sociālajos tīklos vai zvanīt radiem, draugiem, kuri pēc tam paziņo policijai. Tas, kas redzēja pārkāpumu, pats varēs daudz vairāk pastāstīt.

Savukārt Mārtiņš Brikers, Rundāles novada pašvaldības policijas inspektors, stāsta, ka no 1. aprīļa līdz 6. maijam saņemtas 12 sūdzības, tai skaitā trīs par pašizolācijas pārkāpumiem, kas neapstiprinājās. Trīs sūdzības bijušas par privātiem pasākumiem, vienā gadījumā tas neatbilda patiesībai, bet divos noformēti protokoli un uzlikts naudas sods – 20 un 50 eiro. Personas pat neuzskatījušas, ka būtu ko pārkāpušas, uz aizrādījumiem neesot reaģējušas. Saņemta informācija arī par sešiem pulcēšanās pārkāpumiem, kas apstiprinājusies četros gadījumos. Notikušas pārrunas.

Ģimenes konfliktu skaits Rundāles novadā šajā laikā neesot pieaudzis. Nereti pastiprinājusies alkohola lietošana, kas diemžēl arī var novest pie skandāliem. «Cilvēki cenšas noteikumus ievērot, tomēr līdz ar siltā laika iestāšanos iedzīvotāji vairāk grib pulcēties, īpaši jaunieši, sevišķi Pilsrundālē, atpūtas vietā pie upes, nereti bērnu laukumos. Slikti laikapstākļi «neļāva» pulcēties, turpretī siltais laiks «sauc» ārā. Cilvēki pārsvarā ir saprotoši, lielākoties var iztikt ar pārrunām,» novērojis Mārtiņš Brikers.

Distance un pulcēšanās
Kopš 13. marta līdz 30. aprīlim Bauskas novada pašvaldības policija ir saņēmusi 55 izsaukumus par ārkārtas situācijas laikā noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu, informē Inga Pinne, sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste. 32 gadījumos ir aizrādīts par distances neievērošanu, 18 gadījumos informācija neapstiprinājās, jo, ierodoties notikuma vietā, neviena nebija. Visvairāk policijas darbinieki par pulcēšanās ierobežojuma pārkāpumiem aizrādījuši jauniešiem, savukārt vecāka gadagājuma cilvēki noteikumus ievērojuši. Līdz 30. aprīlim ir noformēti pieci protokoli par ārkārtas situācijas laikā noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu.

«Kopumā Bauskas novada iedzīvotāji ir atbildīgi un ievēro valstī noteiktos ierobežojumus,» teic Bauskas pašvaldības policijas priekšnieks Broņislavs Ostrovskis.

Egīls Gailis, Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes (ZRP) Bauskas iecirkņa Kārtības policijas nodaļas priekšnieks, rezumē: «Darbs citādāks, situācija nebijusi. Spēki vairāk tika koncentrēti uz ārkārtas stāvokļa prasību ievērošanas kontroli. Vairāk tika pārkāpts pulcēšanās aizliegums, dažos gadījumos pašizolācija. Patrulējot sākumā bieži skaļrunī atskaņojām svarīgākās norādes šajā situācijā, tagad to darām retāk – pēc vajadzības, kad redzam potenciālu pārkāpumu. Vairāk jauniešiem bija grūtāk visu ievērot. Nevaru sacīt, ka iedzīvotāji bija ļoti nedisciplinēti, protams, ar atsevišķiem izņēmumiem, tāpēc arī piemēroti sodi. Tagad pārorientēsimies uz jaunajām norādēm ārkārtas situācijā. Darbs turpinās.»

No 12. marta, kad Latvijā tika izsludināta ārkārtējā situācija un noteikti gan ierobežojumi, gan arī pasākumi, kas sabiedrībai jāievēro saistībā ar «Covid-19» izplatības ierobežošanu, līdz 7. maijam Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes apkalpojamajā teritorijā noziedzības līmenis nav būtiski mainījies, vērtē Dace Kalniņa, VP ZRP vecākā speciāliste.


Noziedzības līmenis citos Zemgales reģiona iecirkņos ārkārtējās situācijas laikā

Jelgavas iecirkņa apkalpojamajā teritorijā šogad, salīdzinājumā ar 2019. gadu, par 55% ir samazinājies skaits sadzīves konfliktiem ārpus ģimenes, taču ģimenes konfliktu skaits ir palielinājies par 15%. Lielu daļu no minētajiem notikumiem veido arī sadzīviska rakstura konflikti, kur vardarbība nav pielietota. Minētajā laika posmā Jelgavas iecirkņa apkalpojamajā teritorijā ir mazāk automašīnu zādzību, kā arī zādzību no mājokļa un tirdzniecības objektiem. Ņemot vērā mazāk intensīvo satiksmi, ir sarucis arī reģistrēto notikumu skaits par transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā (par 28% mazāk) un ceļu satiksmes negadījumu skaits (par 50% mazāk).

Aizkraukles iecirkņa apkalpojamajā teritorijā ārkārtējās situācijas laikā ir samazinājies sastādīto protokolu skaits par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā (par 53% mazāk), kā arī ceļu satiksmes negadījumu skaits (par 12% mazāk), taču ģimenes konfliktu skaits ir palielinājies par 19%, un, salīdzinājumā ar 2019. gadu, par 4% vairāk ir reģistrētas dažādas zādzības.

Jēkabpils iecirkņa apkalpojamajā teritorijā šajā laikā transportlīdzekļu vadīšana alkohola reibumā ir palielinājusies par 41% salīdzinājumā ar 2019. gadu. Minētajā laika posmā par 33% ir samazinājies zādzību skaits no tirdzniecības vietām. Lai arī izsaukumi par ģimenes konfliktiem ir saņemti tikpat daudz kā iepriekšējā gadā, šogad ievērojami mazāk – par 83% – ir bijis nepieciešams pieņemt lēmumus par pagaidu aizsardzību.

Tukuma iecirkņa apkalpojamajā teritorijā arī sarucis kopējais noziedzības līmenis, un, līdzīgi kā citur Zemgalē, ir samazinājies reģistrēto notikumu skaits par transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā (par 22% mazāk), un ceļu satiksmes negadījumu skaits sarucis par vienu trešdaļu. Ģimenes konfliktu skaits ir palielinājies par 28%, kā arī, salīdzinājumā ar 2019. gadu, par ceturtdaļu audzis zādzību skaits, iekļūstot telpās, vai vērtīgu mantu zādzības.

Dobeles iecirkņa apkalpojamajā teritorijā šogad ievērojami mazāk autovadītāju brauc pie stūres alkohola reibumā. 2019. gadā par minēto pārkāpumu sodītas 43 personas, šogad – 16. Mazākas intensitātes satiksme ietekmē arī to, ka arī ceļu satiksmes negadījumu skaits ir sarucis – par 16% mazāk nekā aizvadītajā gadā. Dobeles iecirkņa apkalpojamajā teritorijā ir arī samazinājies ģimenes konfliktu un dažādu zādzību skaits.

Avots: Daces Kalniņas, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākās speciālistes, sniegta informācija.


UZZIŅAI

Valsts policijas Bauskas iecirknī ārkārtējās situācijas laikā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu:

samazinājies reģistrēto ceļu satiksmes negadījumu skaits – par 23%,

transportlīdzekļu vadīšana alkohola reibumā samazinājusies par 31%.

Ārkārtējā situācija nav nelabvēlīgi ietekmējusi attiecības ģimenē, jo Bauskas iecirkņa apkalpojamajā teritorijā izsaukumu skaits uz ģimenes konfliktiem ir sarucis par vairāk nekā 40%.

Krietni vien mazāk ir reģistrētas zādzības no mājokļiem – šogad no 12. marta līdz 7. maijam bijušas tikai četras zādzības no mājokļiem, bet pērn attiecīgajā laika posmā – 11. Tomēr zādzību skaits no tirdzniecības objektiem ir palielinājies – par 23%.

Avots: Daces Kalniņas, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākās speciālistes, sniegta informācija.


FAKTI


Līdz 7. maijam, VP ZRP apkalpojamajā teritorijā kopā reģistrēti 397 ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpumi. Lielākā daļa konstatēto pārkāpumu bijuši saistīti ar pulcēšanās ierobežojumu, tostarp divu metru distances neievērošanu:
Aizkraukles iecirkņa apkalpojamajā teritorijā – 40,
Bauskas iecirkņa apkalpojamajā teritorijā – 80,
Dobeles iecirkņa apkalpojamajā teritorijā – 30,
Jelgavas iecirkņa apkalpojamajā teritorijā – 109,
Jēkabpils iecirkņa apkalpojamajā teritorijā – 41,
Tukuma iecirkņa apkalpojamajā teritorijā – 97.

Avots: Daces Kalniņas, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākās speciālistes, sniegta informācija.


20190621-0150-maf-logo.jpg
Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds un administrē Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem


#SIF_MAF2020