BauskasDzive.lv ARHĪVS

Padomu pūralāde

Gunita Lagzdiņa

2020. gada 12. maijs 00:00

61
Padomu pūralāde

Slimības laikā uzmanīgi ar ātrajām uzkodām!
Vai ir ēdieni, no kuriem slimības laikā labāk atturēties?
Produkti, kas satur daudz tauku, tostarp ātrās uzkodas, kā burgeri, hotdogi utt., veicina iekaisumu un var pasliktināt jau esoša kairinājuma efektu organismā. Tāpat nav ieteicami grauzdiņi un cepumi, kas var sakairināt, piemēram, iekaisušu kaklu. Saaukstēšanās slimību laikā vajadzētu atturēties no piena produktiem. Ēdot saldumus, kamēr esam slimi, mēs vājinām organismu un paildzinām atveseļošanās procesu. Daudzu iecienītā kafija slimības laikā lieki dehidrēs organismu.

Gaļas atkausēšana
Kāpēc gaļu nedrīkst atkausēt istabas temperatūrā?
Gaļai ir bīstama jebkura temperatūra no +5 līdz +60 °C, jo šādā temperatūrā ātri attīstās kaitīgas ēdiena baktērijas. Tāpēc labāk gaļu atkausēt ledusskapī vai mikroviļņu krāsnī.

Jēla mīkla – bīstama!

Daudziem garšo tikko sataisīta pankūku, biskvīta vai rauga mīkla. Vai ar to našķoties ir veselīgi?
To darīt nevajadzētu. Pirmkārt, nav ieteicams ēst jēlas olas – nekādā to formā, jo tajās var būt salmonellas baktērijas, kas ir bīstamas. Otrkārt, arī milti var saturēt baktērijas, kas rada infekciju.

Medus karstā tējā
Vai tiesa, ka medu likt karstā tējā nav jēgas, jo tas zaudē savas labās īpašības?
Saskaņā ar pētījumiem, ja medus nonāk, piemēram, verdošā ūdenī, tā vērtīgās un veselīgās īpašības ne tikai mazinās, bet šādā vidē medū var veidoties pat kancerogēnas vielas. Tāpēc medu pievieno siltai, karstai tējai vai ēd klāt ar karotīti.

Ziepju vietā
Ar ko mazgāt rokas, ja mājās beigušās ziepes?
Lieliska alternatīva ir piens un tā produkti – jogurts un kefīrs. Pienskābes noņem liekās eļļas un atmirušās ādas šūnas. Tās ne tikai attīrīs ādu, bet arī pabaros un tonizēs sausu, nogurušu ādu.

Zobu tīrīšana pēc maltītes
Vai ir pareizi tīrīt zobus uzreiz pēc maltītes?
Labāk ir nogaidīt vismaz pusstundu pēc ēšanas un tikai tad ķerties pie mutes dobuma higiēnas.