Daudzveidīgais burkāns

Rausī un cepumos ieslēpts dārzenis piedod labu garšu.
Tā kā ģimenē cenšamies ievērot veselīga uztura pamatprincipus, man patīk «noslēpt» dārzeņus arī dažādos konditorejas izstrādājumos. Bieži vien mājinieki pat nenojauš, ka rausī vai cepumos ir arī kāds dārzenis klāt.
Burkāns tam ir ļoti piemērots. Saldenās garšas dārzenis Latvijā arī ēdams un uzglabājums pagrabos visu gadu. Iesaku pamēģināt uzcept pašiem burkānu kūku vai cepumus. Būsit pārsteigti par labo garšu.
Burkānu-auzu pārslu spēka cepumi
Mūsu mājās ļoti iecienīti ir lielie, mīkstie cepumi. Šajos cepumos nemaz nevar sagaršot burkānus; auzu pārslas, dažādas sēklas paaugstina to uzturvērtību, un medus dod saldumu. Ļoti laba uzkoda, dodoties pārgājienos vai citos piedzīvojumus dabā.
Nepieciešams:
150 g pilngraudu auzu pārslu;
100 g dažādu sēklu (saulespuķu, ķirbju, sezama, linsēklu);
2 olas;
100 g medus;
130 g smalki rīvētu burkānu;
50 g kausēta sviesta;
šķipsna sāls;
½ tējkarote kanēļa;
1 tējkarote cepamā pulvera;
pēc vēlēšanās – šķipsna kardamona, malta ingvera.
Pagatavošana:
Auzu pārslas kopā ar sēkliņām sablendē. Ja vēlas, var sablendēt līdz miltu konsistencei, taču es atstāju rupjākus, lai var just sēklu gabaliņus. Olas sakuļ ar medu, līdz masa pufīga un palielinājies apjoms. Sviestu izkausē un nedaudz atdzesē. Sakuļ kopā ar olu-medus masu. Pievieno burkānus un sakuļ. Pieliek klāt garšvielas, samaltās auzu pārslas un sēklas. Visu kārtīgi sakuļ. Uz cepamās plāts izklāj cepamo papīru un nedaudz ieeļļo (pēc tam būs vieglāk noņemt cepumus), ar ēdamkaroti liek mīklas piciņas.
Veido apaļus cepumus. Cep līdz 180°C grādiem sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 25 – 30 minūtes, līdz cepumi zeltaini brūni. No šī daudzuma sanāca 20 palieli cepumi.
Burkānu-šokolādes kūka
Burkānu kūka ir ļoti vienkārša un ļoti garšīga kūka. Turklāt ātri pagatavojama. Tā būs piemērota mazām svinībām vai arī kā garšīgs papildinājums pēcpusdienas tējai. Iesaku mīklai pievienot dažādus sasmalcinātus riekstus, piemēram, valriekstus, lazdu riekstus.
Nepieciešams:
3 olas;
100 g brūnā cukura;
80 ml neitrālas garšas augu eļļas (izmantoju vīnogu kauliņu eļļu);
250 g smalki sarīvētu burkānu;
2 tējkarotes cepamā pulvera;
30 g kakao pulvera;
250 g kviešu miltu;
garnēšanai – 100 g baltās šokolādes vai arī 200 ml saldā krējuma.
Pagatavošana:
Olas saputo ar cukuru, līdz tas ir pilnībā izkusis. Iemaisa augu eļļu un sarīvētos burkānus. Atsevišķā traukā samaisa sausās sastāvdaļas – miltus, kakao, cepamo pulveri. Sauso sastāvdaļu maisījumu pēc tam sajauc kopā ar olu-burkānu masu un saputo, līdz masa vienmērīga. Cepšanai izmantoju 20 cm apaļo formu, taču droši var izmantot arī kādas citas formas kūkas veidni. Cep līdz 180°C grādiem sakarsētā cepeškrāsnī kādas 30 – 40 minūtes, līdz kūka izcepusies. Atdzisušu rotā ar kausētu balto šokolādi. Var arī pārgriezt uz pusēm un pa vidu iesmērēt saputotu saldo krējumu.
Biezās burkānu vafeles
Vafeles garšos gan lieliem, gan maziem. Sātīgais brokastu ēdiens būs lielisks brīvdienu iesākums.
Nepieciešams:
280 g pilngraudu kviešu miltu;
2 tējkarotes cepamā pulvera;
šķipsna sāls;
1 tējkarote kanēļa vai piparkūku garšvielas;
3 ēdamkarotes kartupeļu cietes;
3 olas;
4 ēdamkarotes brūnā cukura;
100 g sviesta;
500 ml piena;
215 g smalki rīvēta burkāna.
Pagatavošana:
Olas saputo ar cukuru. Sviestu izkausē un atdzesē, pēc tam saputo kopā ar olu masu. Pievieno pienu un burkānus. Visu samaisa. Atsevišķā traukā sajauc miltus, garšvielas, kartupeļu cieti un cepamo pulveri. Saputo kopā ar olu-burkānu masu. Cep sakarsētā vafeļu pannā. Pirms katras vafeles neaizmirstam pannu ieeļļot! Sarīvētus burkānus var aizstāt arī ar ķirbi.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»