Ēdienreize bez gaļas

Dārzeņi ir visvērtīgākā uzkoda starp maltītēm.
Jau kopš 2003. gada Amerikā populāra kustība «Meatless Monday» jeb pirmdiena bez gaļas. Kustības mērķis ir iedrošināt amerikāņus nedēļu sākt veselīgāk un samazināt gaļas patēriņu. Par dārzeņu labajām īpašībām neviens nešaubās, to ikdienā nevar būt par daudz. Dārzeņi ir visvērtīgākā uzkoda starp ēdienreizēm. No tiem var pagatavot gardu maltīti. Lai tā būtu sātīga, iesaka pievienot augu izcelsmes olbaltumvielas – pupiņas, lēcas, sojas izstrādājumus –, kā arī riek-stus. Kad tad, ja ne pavasarī, ir īstais brīdis ieviest veselīgu paradumu un vienu dienu nedēļā iztikt bez gaļas?!
Dārzeņi ar Indijas riekstiem
Ja dārzeņus sagriež salmiņos, nevis sarīvē vai sagriež gabaliņos, maltīte izskatās austrumnieciskāka. Ierastie dārzeņi kļūst acij tīkamāki un liekas garšīgāki. Iesaku pamēģināt! Šo maltīti izvēlējos papildināt ar Indijas riekstiem, kas sniedz interesantu garšas kombināciju.
Sastāvdaļas četrām piecām porcijām:
100 g Indijas riekstu;
1 sīpols;
2 – 3 daiviņas ķiploka;
2 vidēja lieluma burkāni;
mazais cukīni;
½ paprika (var arī veselu);
mazā bundža tomātu savā sulā;
garšvielas pēc vēlēšanās – sāls, maltie pipari, saldās paprikas pulveris, garšvielu maisījums dārzeņiem.
Riekstus sakapā smalkākos gabaliņos un apgrauzdē uz sakarsētas pannas, noliek malā. Smalki sagriež sīpolu un ķiplokus, apcep uz sakarsētas pannas. Pievieno smalkos salmiņos sagrieztus burkānus un cep kopā ar sīpolu un ķiplokiem. Kad tie kļuvuši mīksti, pievieno salmiņos sagrieztu papriku un cukīni. Regulāri maisot, sautē, līdz dārzeņi mīksti. Tomātus savā sulā sablenderē, pievieno dārzeņiem. Pieber garšvielas un riekstus. Nedaudz pasautē. Pasniedz kopā ar rīsiem vai nūdelēm. Saldskābo garšu cienītājiem iesaku pievienot gabaliņos konservētus ananasus.
Salāti ar turku zirņiem
Turku jeb auna zirņi ir bagāts olbaltumvielu avots – 100 grami zirņu satur 19 gramus olbaltumvielu. Tie ir bagāti ar kāliju, nātriju un kalciju. Diezgan universāls produkts, jo izmantojams gan zupās, gan salātos, kā arī desertos, piemēram, cepot braunijus. Iesaku pagatavot salātus no diviem superproduktiem – kvinojas un turku zirņiem.
Ja izmanto konservētus zirņus, vispirms nolej šķidrumu un noskalo tos aukstā ūdenī. Nedaudz nosusina. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Uz pannas kārto zirņus, pārber tos ar sāli, pipariem un saldās paprikas pulveri. Cep kādas 20 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Tā ir lieliska uzkoda kino vakariem un noteikti vērtīgāka nekā ierastie čipsi vai veikala popkorns.
Kamēr zirņi grauzdējas, izvāra 100 – 150 gramus kvinojas. Pēc tam atdzesē. Smalki sagriež sīpolu, papriku un gurķi. Visas sastāvdaļas samaisa, pievienojot nedaudz olīveļļas, citrona sulu (var arī ābolu etiķi), sāli un piparus pēc garšas. Salātus var papildināt arī ar zaļumiem.
Zaļā biezzupa
Biezzupas ir sātīgs un sildošs ēdiens. Lai arī tās vairāk piestāv rudenim, arī pavasarī ir drēgnas dienas, kad pēc garas pastaigas laba ir bļodiņa sildošas zupas. Tās pagatavošana ir vienkārša, arī dārzeņu proporcijas un daudzumu katrs var ņemt pēc savas vēlēšanās. Zaļie dārzeņi zupai piešķir pavasarīgi zaļu nokrāsu.
Katlā ar biezu apakšu uzkarsē nedaudz eļļas un apcep smalki sagrieztu sīpolu, ķiploku un sarīvētu burkānu. Pievieno dārzeņu buljonu vai ūdeni, liek klāt sagrieztu kartupeli, brokoli, zaļos zirnīšus. Kad dārzeņi gandrīz mīksti, var pievienot kale jeb lapu kāpostu. Pavāra. Zupu beigās sablenderē un iebiezina ar kausēto sieru vai krēmsieru. Pasniedz kopā ar kaltētiem sīpola gabaliņiem un apgrauzdētām sēkliņām.
Labu apetīti!
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»