Ēdienkartē – otrā maize

Ja mājās ir kartupeļi, tad pusdienas jau ir gandrīz gatavas.
Iespējams, Latvijā vispopulārākais dārzenis. Dēvēts par latviešu otro maizi, noteikti ir katras mājsaimniecības ēdienkartē. Ja mājās ir kartupeļi un vēl šis tas noslēpies ledusskapī vai plauktiņā, tad pusdienas jau ir gandrīz gatavas. Vārīti kartupeļi, cepti, kartupeļu pankūkas, biezputra – šie ir tikai daži no ēdieniem, ko var pagatavot no daudzgadīgā nakteņu ģints auga. Atliek tikai izvēlēties savu mīļāko kartupeļu ēdienu.
Daiviņas cepeškrāsnī
Cepeškrāsnī ceptas kartupeļu daiviņas ir lieliska un veselīgāka alternatīva eļļā vārītiem frī kartupeļiem. Garšīgas gan kā piedeva salātiem vai gaļai, gan arī ēdot tāpat vien kopā ar kādu auksto mērci. Kopš dienas, kad pamēģināju tās mājās pagatavot, visa ģimene esam tās iecienījuši. Pagatavošanas gaita ir pavisam vienkārša – nepieciešami tikai vienāda izmēra (vislabāk jau vidēji lieli) kartupeļi, olīveļļa un garšvielas. Kartupeļus nomizo un sagriež vienāda izmēra garenās daiviņās. Liek bļodā un aplej ar aukstu ūdeni, atstāj vēsā vietā uz vismaz stundu. Šāds gatavošanas solis ir nepieciešams, lai no kartupeļiem atdalītos ciete un, tiem cepoties, ārpuse būtu kraukšķīga un vidus mīksts. Pēc tam kārtīgi ar virtuves dvieli nosusina. Lielā bļodā ielej nedaudz olīveļļas, pieber klāt sāli, maltos melnos piparus, timiānu un sarkanās paprikas pulveri. Te jāteic, ka derēs jebkādas garšvielas pēc katra gaumes. Tomēr iesaku pamēģināt ar timiānu un sarkanās paprikas pulveri – šīs garšvielas ļoti «draudzējas» ar kartupeļiem. Garšvielu maisījumu samaisa, klāt kārtīgi iemaisa kartupeļu daiviņas un atstāj uz kādu pusstundu ievilkties. Pa to laiku sakarsē cepeškrāsni līdz 200°C grādiem. Ja ir, var izmantot režīmu ar ventilatoru. Kartupeļus kārto uz cepamās plates tā, lai tie nebūtu cits virs cita. Cep, līdz zeltaini brūni.
Kartupeļu plācenīši
Ja no iepriekšējās dienas pusdienām ir palikuši pāri vārīti kartupeļi, nākamās dienas pusdienām var izcept kartupeļu plācenīšus. Lai pagatavotu tos,
nepieciešams:
500 g vārītu kartupeļu (jau izvārīti bez mizas);
40 g rīvēta siera;
1 ola.
Kartupeļus sasmalcina ar dakšiņu vai stampiņu. Sablendēt šoreiz labāk nevajag,
jo masai jābūt nedaudz graudainai, lai būtu vieglāk veidot plācenīšus. Iemaisa sarīvēto sieru, olu un garšvielas pēc vēlēšanās (sāls, maltie pipari, paprikas
pulveris u. c.). Ja masa tāda, ka tomēr plācenīšus īsti nevar izveidot, pievieno klāt nedaudz miltu. Cep sakarsētā pannā, līdz zeltaini brūni.
Gardais sacepums
Ja būtu jānosauc mīļākais kartupeļu ēdiens, kurš būtu tavējais? Man tās ir kartupeļu pankūkas, taču uzreiz otrajā vietā ir kartupeļu sacepums, kuru droši var saukt arī par lazanju latviešu gaumē. Arī šī kartupeļu ēdiena pagatavošanai noteikti gandrīz visas sastāvdaļas ir katrās mājās, atliek tikai pārvarēt slinkumu un to pagatavot.
1,5 kg kartupeļu;
sīpols;
burkāns;
paprika;
2 – 3 ķiploka daiviņas;
500 g maltas gaļas;
1 glāze piena;
200 g skābā krējuma;
tomātu mērce;
siers pārkaisīšanai;
garšvielas – sāls, maltie pipari, timiāns, sarkanās paprikas pulveris.
Kartupeļus nomazgā un izvāra ar mizu. Šo darbiņu vislabāk veikt jau iepriekšējā vakarā, lai tad, kad tiktu gatavots sacepums, tie jau būtu atdzisuši. Smalki sagriež sīpolu un papriku. Sarīvē burkānu, caur ķiploku spiedi izspiež ķiploka daiviņas. Uz pannas sacep visus dārzeņus, līdz tie ir mīksti, tad pievieno gaļu un cep, līdz tā izcepusies. Vārītos kartupeļus nomizo un sagriež ripiņās. Katliņā nedaudz uzsilda pienu kopā ar skābo krējumu, pievieno klāt pāris ēdamkarotes tomātu mērces un garšvielas pēc garšas. Cepamajā traukā kārto sagrieztās kartupeļu ripiņas, līdz trauka apakša pilnībā noklāta. Liek sacepto gaļu ar dārzeņiem un uzlej pusi no pagatavotās mērces. Tad liek nākamo kartupeļu kārtu, pārlej atlikušo mērci un pārkaisa ar sieru. Cep cepeškrāsnī 200°C grādos 30 – 40 minūtes, līdz virsa brūna. Gaļas vietā ar dārzeņiem var sacept arī sēnes. Lai labi garšo!
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»