BauskasDzive.lv ARHĪVS

Celsim galdā un godā pašmāju produktus

Ruta Keiša

2020. gada 31. marts 00:00

24
Celsim galdā un godā pašmāju produktus

Vietējo ražotāju piedāvājumu izvēlēties palīdzēs katalogs «Novada garša».

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) piedāvā elektronisko katalogu www.novadagarsa.lv, kas tika izveidots LLKC rīkotajā pasākumā «Novada garša».

Iedzīvotājiem ir iespēja atrast katalogā sev tuvāko vietējās pārtikas ražotāju. Informācija par jauniem saimniekiem un viņu piedāvājumu tiek aktualizēta regulāri. Pašlaik tajā atrodamas vairāk nekā 380 saimniecības, no kurām piegādes nodrošina 267.

Elīna Ozola, LLKC Lauku attīstības nodaļas vadītāja, skaidro: «Lai efektīvi izmantotu katalogu, aicinām ar konkrēto saimniecību sazināties individuāli. Tādējādi uzreiz kļūs skaidrs, vai viņam pieejami jūs interesējošie produkti, kā tieši viņš tos piedāvā saņemt un kā veikt apmaksu. Šādā veidā katrs pats var izveidot savu pārtikas piegādātāju sarakstu, izdrukāt, likt pie ledusskapja un lietot.»

Mārtiņš Cimermanis, LLKC valdes priekšsēdētājs, cer, ka šī interneta vietne kļūs ne vien par zemnieku, mājražotāju, pašvaldību iecienītāko portālu, bet arī noderēs ikvienam, kurš vēlas savā galdā celt pašmāju ražotāju produkciju.

No Bauskas novada kartē atrodam Vecsaules pagasta zemnieku saimniecību «Jundas», kur ar gaļas liellopu audzēšanu nodarbojas Alma un Salvis Bērziņi. Alma atzīst: «Pie esošajiem resursiem pieprasījums ir ļoti audzis tieši pēdējā laikā. Produkciju – liellopu un teļa gaļu – pārdodam, fasētu vakuumiepakojumā, līdz šim divas reizes mēnesī. Patlaban nopietni jādomā, kā apmierināt pieprasījumu. Cerams, ka bez darba palikušie pilsētnieki izmantos iespēju arī pastrādāt laukos, īpaši tajās saimniecībās, kas var piedāvāt dzīvesvietu uz laiku.»

Kartē atrodams arī dabiskas pārtikas ražotājs SIA «KEEFA» Vecumnieku novada Stelpes pagasta «Beitiņos». Kā vēsta uzņēmuma apraksts, tas ir ģimenes uzņēmums, kas ražo ekoloģiskus pārtikas produktus. Receptūras tiek rūpīgi izstrādātas, sadarbojoties ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārstāvjiem. Izejvielas tiek izraudzītas īpaši vērīgi, lai radītu ne tikai unikālu garšu, bet arī nodrošinātu nepieciešamo vitamīnu un citu bioaktīvo vielu devu. Ražošanas tehnoloģijā maksimāli saglabā izejvielu dabisko krāsu, garšu un vērtību.

Roberts Cešeiko, SIA «KEEFA» valdes priekšsēdētājs, skaidro: «Piegādes pamatā nodrošinām caur pakomātu «Omniva». Vakaros sagatavojam pasūtījumus nākamajai dienai. Interneta veikalos pieprasījums ir liels. Atšķiras pircēju pieprasījums lielveikalos un mazajos veikaliņos. Tas ļoti atkarīgs no vietas, kur veikals atrodas.»