BauskasDzive.lv ARHĪVS

Tagad biežāk ēst gatavojam mājās

Santa Sinka

2020. gada 27. marts 00:00

15
Tagad biežāk ēst gatavojam mājās

Garšīgas maltītes, izmantojot griķus, rīsus un makaronus.

Turpmākais laiks mums visiem būs neierasts, ir jāievēro virkne norādījumu no valsts un pašvaldību puses saistībā ar valstī izsludināto ārkārtējo stāvokli «Covid-19» vīrusa ierobežošanai un jābūt atbildīgiem. Tagad vairāk kā jebkad mēs izjūtam māju nozīmi, esot kopā ar ģimeni. Ne tikai mācības bērniem notiek attālināti, bet arī daudzi pieaugušie darbu veic attālināti. Internetā klejo tēmturi jeb mirkļa birkas #paliecmājās un #mēnesisRadot. Radoši var izpausties arī virtuvē, jo, iespējams, tagad biežāk nekā līdz šim māju piepildīs pašu gatavota ēdiena smarža. Šoreiz apzināti izvēlējos dalīties ar receptēm, kurās pamata sastāvdaļa ir griķi, rīsi un makaroni, jo tieši šie ir produkti, kurus pēdējā laikā cilvēki pirkuši vairumā. Lai ierastie makaronu, griķu un rīsu ēdieni ar laiku neapniktu, katram no tiem pievienojot vēl dažas sastāvdaļas, sanāks garda maltīte. Iespējams, tā nākotnē kļūs par jūsu ģimenes iecienītām pusdienām vai vakariņām. Šis ir arī īstais brīdis, lai vēlreiz kārtīgi aplūkotu savu garšvielu un piedevu plauktu, jo nereti tajā ir atrodami dažādi labumi.


Griķi ar sēnēm un olīvām

Sastāvdaļas:

250 g griķu putraimu;
svaigi šampinjoni vai pogu sēnes;
1 ēdamkarote sviesta;
1 ēdamkarote olīveļļas;
pētersīļi;
125 g melno olīvu bez kauliņiem;
«Tamari» (sojas mērce);
sāls.

Pagatavošana:

Līdzīgi kā vārot rīsus, uz divām glāzēm ūdens pievieno glāzi griķu, pēc tam katlā pievieno ēdamkaroti sviesta un vienu tējkaroti sāls. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, tad samazina siltumu un uz lēnas uguns vāra divdesmit minūtes.

Kamēr vārās griķi, plānās šķēlēs sagriež izvēlētās sēnes (var izmantot dažādas). Sagriež olīvas un sasmalcina pētersīļus. Sēnes cep pannā, līdz tās ir viegli brūnas no abām pusēm, klāt pievienojot olīvas un sojas mērci. Kad sēnes un olīvas saceptas, tās samaisa kopā ar griķu putraimiem un sasmalcinātajiem pētersīļiem. Aromāti diezgan labi līdzsvaro cits citu.
Šo griķu ēdienu var pasniegt gan siltu, gan aukstu. Ēdiens labi uzglabājas ledusskapī.


Rīsi ar laimu un melnajām pupiņām

Sastāvdaļas:

500 ml vistas vai dārzeņu buljona;
1 paciņa rīsu, uz kuru iepakojuma ir rakstīts, ka to pagatavošanas laiks ir 15 minūtes;
1/4 tējkarotes sāls;
4 maltas ķiploku daiviņas;
2 ēdamkarotes svaigi spiestas laima sulas (vispirms lieciet 1 ēdamkaroti, pirms pievienojat otru);
no konservu kārbas izņemtas un nosusinātas melnās pupiņas;
svaigs koriandrs.

Pagatavošana:
Katlā lej vistas buljonu, pieliek nevārītus rīsus, 1/4 tējkarotes sāls un malto ķiploku. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Visu labi samaisa. Samazina siltumu un atstāj uz lēnas uguns. Katlam uzliek vāku. Vāra uz lēnas uguns 15 līdz 20 minūtes, līdz rīsi izvārījušies.

Noņem katlu no plīts. Vārītajos rīsos iejauc ēdamkaroti svaigi spiestas laima sulas, melnās pupiņas (noskalotas un nosusinātas) un svaigu, smalcinātu koriandru.
Pēc garšas pievieno sāli un vēl vienu ēdamkaroti laima sulas (vispirms pagaršojiet, vai tas vispār ir nepieciešams, iespējams, jums garša liksies par spēcīgu). Ēdiens gatavs!


Cēzara salāti ar vistu un makaroniem

Sastāvdaļas:

Mērcei

2 tējkarotes Dižonas sinepju;
2 ēdamkarotes svaigas citrona sulas;
1 tējkarote anšovu pastas;
2 tējkarotes malta ķiploka;
90 g majonēzes;
100 g smalki sarīvēta Parmezāna siera;
2 tējkarotes Vorčesteršīras mērces.

Makaronu salātiem

1/2 paciņa makaronu (pēc izvēles un gaumes);
1 iepakojums romiešu salātu;
smalki sagriezta vistas fileja;
baltmaize grauzdēšanai;
Parmezāna siers pasniegšanai.

Pagatavošana:
Vidējā bļodā saputo kopā Dižonas sinepes, citrona sulu, Vorčesteršīras mērci, majonēzi, maltu ķiploku un anšovu pastu, līdz tie ir viendabīgā masā. Noslēgumā iemaisa sarīvētu Parmezāna sieru un ceturtdaļu tējkarotes piparu. Noliek trauku ar mērci malā, lai sāktu gatavot salātus.
 
Uzkarsē lielu katlu ar ūdeni. Pievieno makaronus, šķipsniņu sāls un vāra aptuveni desmit minūtes. Nokāš makaronus un ievieto tos lielā pasniegšanas traukā.

Kamēr vārās makaroni, pannā apcep nelielos gabaliņos sagrieztu vistas fileju. Esmu iesākusi fileju cept, pirms tam pannā ieklājot cepamo papīru un to nokaisot ar dažādām garšvielām.

Sagriež romiešu salātus nelielos gabalos, baltmaizi – mazos kubiņos grauzdēšanai. Tam mājas apstākļos izmantoju tosteri. Salātus un gaļu pievieno makaroniem, samaisa, dekorē ar grauzdiņiem un sieru. Pārlej ar pašu gatavoto mērci un pasniedz siltu.