BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pildīti makaronu gliemežvāki

Liene Harčenko

2020. gada 20. marts 00:00

84
Pildīti makaronu gliemežvāki

«Pirmatskaņojums» ar improvizāciju jeb Kā rodas laba recepte?

Šī nav recepte, kas mantota no paaudzes paaudzēs un gadu gadiem noslīpēta līdz pēdējai niansei. Un pat ne tāda, kas vismaz kādu reizi izmēģināta. Šis ir absolūts «pirmatskaņojums», kā vēlāk redzēsit, ar improvizāciju.
Maltītes gatavošanā iesaku iesaistīt visu ģimeni, jo vienam tas prasa daudz laika. Kopā būs ātrāk un jautrāk, turklāt darbošanās virtuvē ir lielisks veids, kā lietderīgi pavadīt brīvos brīžus.


Nepieciešamie produkti

Makaroniem:
1 kg maltās gaļas;
500 g makaronu gliemežvāku (izmantoju itāļu «Lumaconi»);
1 ola;
1 liels sīpols;
1 neliels ķiploks;
sāls;
pipari;
eļļa.

Mērcītei:
(produktu daudzums – pēc garšas)
siers;
tomātu mērce;
500 ml 10% saldā krējuma;
sāls;
pipari.

Makaronus liek verdošā ūdenī, pievieno eļļu un sāli, vāra gandrīz mīkstus. Nokāš un atdzesē.

Maltajai gaļai pieber sāli un piparus. Gaļu sadala divās daļās. Otrajai pusei vēl pievieno smalki sagrieztus sīpolus un ķiplokus. Pilda gliemežvākos.

Improvizācija. Daži makaroni bija ieplīsuši jau paciņā, citi «traumējās» maisot vārīšanas laikā. Man šķita, ka makaroniem tik daudz gaļas nevajadzēs, tāpēc paralēli sataisīju mazas kotletītes, kam pieliku klāt ieplīsušos makaronus, un visu sacepu. Sanāca ātrās pusdienas.
Makaronos «ielīda» daudz vairāk gaļas, nekā biju domājusi. Apmēram kāda ceturtā daļa palika ar «tukšiem vēderiem». Ko nu? Lieliski noderēja ar cauraudzīti saceptās rudens bekas (tas nekas, ka no saldētavas). Lai sēnes neveltos ārā no gliemežvāka, resno galu aizbāzu ar rīvētu sieru. Manas garšas kārpiņas šo improvizāciju novērtēja ar augstāko atzīmi.

Izmantoju māla podiņus (domāju, var likt arī pīļpannā vai citā cepamtraukā). Makaronus pamīšus ar dažādiem pildījumiem liek traukā, pāri lej mērci (apmēram trešdaļu no trauka tilpuma). Ja grib sulīgāku, var gatavot vairāk mērces. Uzkaisa sarīvētu sieru un cep cepeškrāsnī 185° temperatūrā 20 minūtes.
Veseli ēduši!

P.S. Improvizācijai nav ne vainas – tā rodas daža laba lieliska recepte.