BauskasDzive.lv ARHĪVS

Maltīte imunitātes stiprināšanai

Maltīte imunitātes stiprināšanai

Vitaminizēts tandēms dažādos ēdienos – ķiploks un ingvers.

Ķiploks jau izsenis ir latviešu tautas medicīnas populārākais līdzeklis pret saaukstēšanos, vīrusiem un citām nebūšanām. Pēdējā desmitgadē par tādu ir kļuvis arī ingvers. Tāpat kā ķiploks, arī ingvers stiprina imunitāti, atbaida vīrusus, uzlabo asins cirkulāciju un novērš vēdera pūšanos u. c. Pozitīva ietekme uz veselību nav vienīgā šo augu kopīgā īpašība – tie gan atsevišķi, gan kopā lieliski papildina dažādu valstu virtuves. Šoreiz vairāk par Āzijas virtuvi, kur abi superaugi darbojas tandēmā, radot vitaminizētas garšu eksplozijas.


Ingvera-kanēļa cepumi

Sastāvdaļas:
110 g sviesta (var izmantot arī cepamo margarīnu);
130 g medus;
2 cm svaiga ingvera;
½ citrona miziņas;
1 ola + 1 ola cepumu pārsmērēšanai;
370 g miltu;
šķipsniņa sāls;
¼ tējk. cepamās sodas;
¼ tējk. malta kanēļa.
Dekorēšanai: 2 tējk. brūnā cukura, 2 tējk. baltā cukura un ½ tējk. kanēļa vai veikalā nopērkamie rotājumi.

Pagatavošana:
Izkausē sviestu, pievieno medu (ja medus paciets, to sviestā izkausē), smalki sarīvētu ingveru un citrona miziņu.
Bļodā sajauc sausās sastāvdaļas – miltus, sāli, sodu un kanēli. Sausajam maisījumam pievieno olu un iegūto sviesta maisījumu. Visu sajauc kopā (nemīca), līdz iegūst mīklas konsistenci.
Mīklu sadala divās daļās. Veido, izrullē caurules formu, ietin pārtikas plēvē un liek uz divām stundām ledusskapī, līdz mīkla sastingusi.
Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Izņem mīklu no ledusskapja un sagriež puscentimetra biezās šķēlēs. Kārto uz pannas. Noziež ar olu un dekorē. Cep 7 – 8 minūtes vai līdz gatavi. Būtiski cepumus nepārcept, lai tie nekļūtu sausi. Cepumus pirms ēšanas atdzesē. Var uzglabāt vismaz nedēļu.

Kumelīšu-ingvera tēja
Kumelīšu tēja, 3 – 4 ripiņas ingvera, 1 – 2 šķēlītes apelsīna. Ja iecienīta salda tēja, lieciet klāt medu vai cukuru.


Ziedkāpostu «Tikka Masala»

«Tikka Masala» ir indiešu mērce. Tās pagatavošanai ir vairākas variācijas – gan vieglākas gan sarežģītākas. Tomēr šai mērcei būs nepieciešamas arī tādas sastāvdaļas – garšvielas, kuru vietējā bodītē nebūs. Tāpēc šī ēdiena pagatavošanā izmantoju jau gatavo, veikalā nopērkamo «Tikka Masala» mērci. Meklējiet plauktos pie sojas, čili u. tml. mērcēm.

Sastāvdaļas:
50 g olīveļļas cepšanai;
1 liels sīpols;
6 daiviņas ķiploka;
2 cm svaiga ingvera;
½ tējk. sinepju sēklu;
300 g vārīta, mazos gabaliņos sagriezta ziedkāposta;
¼ čili pipara;
200 g «Tikka Masala» mērces.

Pagatavošana:
Nomizo un smalki sagriež sīpolu. Ķiploku daiviņas izspiež un smalki sarīvē ingveru. Pannā uzkarsē olīveļļu un liek sautēties uz piecām minūtēm kopā ar sinepju sēklām. 
Pievieno ziedkāpostus, smalki sakapātu čili un «Tikka Masala» mērci. Sautē vēl sešas minūtes.
Pasniedz kopā ar iecienītākajiem rīsiem.


Pikantās taizemiešu nūdeles

Sastāvdaļas
Mērcei:

2 ēdamk. brūnā cukura;
15 g ingvera (sarīvēta);
3 ķiploka daiviņas;
5 ēdamk. sojas mērces;
sula no viena citrona;
1 ēdamk. «Sriracha» vai čili mērces;
1 sauja loku.

Piedevas:
2 ēdamk. eļļas;
2 sakultas olas;
200 g sēņu (izmantoju šampinjonus);
1  cukīni;
40 g Indijas riekstu;
250 g vārītu olu nūdeļu.

Pagatavošana:
Visas mērces sastāvdaļas liek bļodā un samaisa. Pannā uzkarsē eļļu. Lej pannā olu un maisot cep (līdzīgi kā olu kulteni). Pievieno šampinjonus, kad šampinjoni teju gatavi, pievieno cukīni un Indijas riekstus, visu samaisa un lej klāt pagatavoto mērci. Pieliek olu nūdeles, visu kopā samaisa un pasniedz.