Salātu un plātsmaizes versijas

Trīs vienkāršas receptes steidzīgai ikdienai un mierīgiem svētkiem.
Ikreiz, kad man uzdod jautājumu par to, ko ikdienā ēdu vai gatavoju, es samulstu un nespēju atcerēties. Atbildot ‒ šoreiz vēlos ar jums padalīties receptēs, kur katrai ir savs stāsts, kā tā pie manis nonākusi.
Ar bulguru un tunci
Ar bulguru mani iepazīstināja māsa Marta, uzcienājot ar pašgatavotiem vienkāršiem un svaigiem salātiem. Šī recepte nav gluži tie salāti, kuros bulguru baudīju pirmo reizi, bet gan mana versija par ļoti ātri pagatavojamām, veselīgām un sātīgām pusdienām.
Bulgurs ir putraimi, kurus gatavo, apstrādājot kviešu graudus. Šie putraimi ir vieni no veselīgākajiem, jo tajos ir visvairāk šķiedrvielu,
B vitamīns un kālijs, un tie nodrošina ilgu sāta sajūtu.
Sastāvdaļas:
bulgurs (izmantoju brūno pilngraudu bulguru);
tunča konservi savā sulā;
salātu siers – brinzas, fitaki vai cits;
mango;
salāti (spināti, ledus salāts, Ķīnas kāposts, rukola,
salātu sajaukums u. tml.);
sāls (vārot bulguru, pievienoju vārīšanās procesā).
Salātu mērcei:
2 tējkarotes angļu sinepju;
15 ml balzamiko etiķa;
50 ml olīveļļas;
strīķēta tējkarote sāls;
strīķēta tējkarote cukura.
Pagatavošana:
Vāra bulguru, kā norādīts uz iepakojuma. Tikmēr pagatavo mērci salātiem, sajaucot visas sastāvdaļas kopā un cītīgi samaisot. Ņem šķīvi un uz tā uzklāj nedaudz mērces. Tad liek izvēlētos salātus. (Ja izmantojat Ķīnas kāpostu, tad sagrieziet smalkās skaidiņās.)
Uz salātiem liek bulguru, tad tunci, sagrieztu salātu sieru un mango gabaliņus. Ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz mērces.
Pasniedz kopā ar iemīļotāko maizi. Bulgurs salātos labi garšos arī atdzisis. Katru sastāvdaļu var pievienot vēlamajā daudzumā.
Makaroni ar saulē kaltētiem tomātiem un tunci
Cik labi, ka ir draugi, kuri gatavo ēst! Ideja šiem salātiem man radās pēc tam, kad, esot Rīgā, pirms došanās mājās iegriezos pie bijušās kursabiedres uz kafiju, beigās iznāca neplānota maltīte, kurā man tika pagatavots tuncis ar konservētu kukurūzu un majonēzi, kas ļoti labi garšoja, uzlikts uz maizītes. Šis salikums man tik ļoti palika atmiņā, ka izlēmu pievienot tam vēl divas iemīļotākās sastāvdaļas, tā radās vieni no ātrāk pagatavojamajiem un gardākajiem salātiem svētku un ikdienas galdam.
Sastāvdaļas:
250 g makaronu (izmantoju mini «Conchiglie-konkile» gliemežvāku formā);
½ – 1 kārba (vidējā ~400 g) konservētas kukurūzas;
1 kārba tunča konservu savā sulā;
~10 saulē kaltētu tomātu;
sāls (vārot makaronus, pievienoju vārīšanās procesā);
majonēze.
Pagatavošana:
Izvāra makaronus, nokāš un noskalo aukstā ūdenī, lai tie nesalīp. Pilnībā atdzesē un liek izvēlētajā salātu bļodā. Smalkos gabaliņos sagriež saulē kaltētos tomātus un pievieno makaroniem. Pēc tam pievieno pārējās sastāvdaļas. Tunča un kukurūzas konserviem pirms pievienošanas lieko šķidrumu nolej. Pēdējo pieliek majonēzi.
Drumstalu biezpienmaize
Šo biezpienmaizi esmu gatavojusi tieši vienu reizi, lai uzrakstītu šo lapu un pārliecinātos, ka to pagatavot ir patiešām vienkārši. Bet ēdusi daudz, daudz vairāk reižu, jo šīs biezpienmaizes recepte ceļo no vienas kaimiņienes pie otras, starp ģimenes locekļiem utt. Visiem izdodas to pagatavot un garšo brīnišķīgi!
Drumstalām:
250 g margarīna;
2 glāzes miltu;
1 glāze cukura;
1 tējkarote cepamā pulvera.
Biezpiena kārtai:
5 olas;
1 glāze cukura;
2 paciņas biezpiena;
½ litrs kefīra vai jogurta.
Pagatavošana:
Visas drumstalu sastāvdaļas liek bļodā un saberž. Visas biezpiena kārtas sastāvdaļas liek citā bļodā un sakuļ līdz viendabīgai konsistencei. Cepešpannā vai cepamajā traukā liek pusi sagatavoto drumstalu. Lej virsū sakulto biezpiena masu, kurai pa virsu ber atlikušās drumstalas. Cep 40 minūtes 200 grādos. Pēc izņemšanas no cepeškrāsns ļauj biezpienmaizei ~30 minūtes «atpūsties» un atdzist. Ēd kopā ar svaigām ogām vai vienu pašu.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»