BauskasDzive.lv ARHĪVS

Bez klasiskās rauga mīklas

Bez klasiskās rauga mīklas

Gatavo pīrādziņus, kas ļauni nesmejas par cepēju.

Ja svētkos pārliecinājies, ka ar klasisko rauga mīklu neesi draugos (pīrāgi izskatās pēc smejošām mutēm ar izbirušiem zobiem), iesaku nākamreiz izmēģināt šos vienkāršos speķrausīšus, kas nevar nesanākt.

Nepieciešams:
1 kg miltu;
200 g sviesta;
1 paciņa sausā rauga;
~1 glāze ūdens;
½ glāze cukura;
šķipsniņa sāls;
1 ola;
šķiņķītis, cauraudzītis vai speķis, sīpols, malti melnie pipari vai marmelādes konfektes (pildījumam).

Mīkstu sviestu sakuļ ar sāli un cukuru.
Miltos ieber sauso raugu un pa glāzei iesijā sviestā, ar rokām maisot, lai veidotos drupatas.

Pēc tam, pakāpeniski pievienojot ūdeni, samīca viendabīgā masā.

Iegūto mīklu ieliek bļodā, pārsedz ar dvielīti un noliek siltā vietā raudzēties uz stundu, divām – līdz masa vismaz dubultojusies.

Tikmēr nelielos gabaliņos sagriež marmelādi, kā arī gaļu un sīpolus, ko sajauc ar pipariem. Pildījumam noteikti var izmantot arī ievārījuma pikucīti, kādu ābola vai siera šķēlīti vai jebko citu pēc gaumes.

Mīklu izveltnē plānā kārtā un, izmantojot katliņa vāku, izgriež apli. Var arī griezt 7 – 9 cm biezās slejās.

Izveltnēto apli sagriež kā kūku astoņos gabaliņos. Ja sagriezts slejās, katru zigzaga veidā sadala trīsstūrīšos. To platajā galā liek pildījumu un aizrullē, veidojot mazus kruasāniņus. Marmelādi uzliekot, obligāti cieši piespiediet mīklu tās galos, lai gardā konfekte karstumā neiztecētu uz plāts.

Liek uz plāts, pārsmērē ar sakultu olu, šauj sakarsētā krāsnī (200° C) un cep, līdz zeltaini brūni. Labu apetīti! Lai labi garšo!