BauskasDzive.lv ARHĪVS

Citzemju ēdieni – maltītes dažādošanai

Ance Andrējeva-Empele

2019. gada 26. novembris 00:00

7
Citzemju ēdieni – maltītes dažādošanai

Itāliešu kartupeļu klimpas un deserts, kas jābauda kaut reizi mūžā.

Latviešu virtuvē tradicionāli klimpas gatavo no piena, miltiem un olām. No bērnības zinu tikai divas variācijas – piena zupu ar klimpām un melleņu ķīseli ar klimpām. Tāpēc biju pārsteigta, iepazīstot ņokus (itāliski – «gnocchi») – kartupeļu klimpas, kas pie mums, neraugoties uz to, ka esam kartupeļu ēdāji, nav populāras.

Ņoki tradicionāli sastopami itāliešu virtuvē un tiek pasniegti kopā ar dažādām mērcēm, sviestu, kā piedeva zupai u. tml. Biežāk ņokus piedāvā kā uzkodas, tomēr kartupeļu klimpas ļoti labi piemērotas pamata maltītei, aizvietojot kartupeļus, makaronus, rīsus un citus ogļhidrātus.

«Panna cotta» ir tradicionāls itāliešu deserts, kas iekļauts to ēdienu sarakstā, kas kaut reizi jānobauda. Šim desertam ir neskaitāmas garšas, pasniegšanas variācijas, gatavošanas paņēmieni un knifi. Šoreiz piedāvāju gardo itāliešu desertu «panna cotta» ar Latvijas rudens aveņu želeju.


Ņoki jeb «gnocchi» – kartupeļu klimpas


400 g ar mizu vārītu vai ceptu kartupeļu;
200 g kviešu miltu;
1 ola;
sāls un pipari.

Pagatavošana:
Uzvāra vai cepeškrāsnī uzcep kartupeļus ar visu mizu. Atdzesē, nomizo un izspiež caur kartupeļu spiedi vai sastampā. Kartupeļu masai pievieno miltus, olu, sāli un piparus pēc garšas, un visu maigi ar rokām samaisa. Iegūto masu pa daļām izrullē divu trīs centimetru diametra resnā «desā», sagriež to vienu divu centimetru lielos gabaliņos. Ja vēlas – ar dakšiņu uzspiež uz ņoka, izveidojot rievojumu. Liek verdošā ūdenī un vāra, līdz klimpas uzpeldējušas.
Pasniedz ar izvēlēto mērci vai apcep sviestā, līdz ņoki iegūst zeltaini brūnu un kraukšķīgu virskārtu.

Ieteikumi:

Cepot kartupeļus ar visu mizu cepeškrāsnī, iespējams iegūt spēcīgāku garšu.
Kartupeļus neblendējiet, rezultātā iegūsit klīsterim līdzīgu masu.
Rullējot ņoku masu, dariet to maigi, lai mīkla nekļūst pārāk blīva, lai ņoki izvāroties ir viegli un gaisīgi.
Spēcīgākai garšai ūdenim, kurā vāra ņokus, var pievienot nedaudz sāls.
Ja ņoku masa – mīkla – ir sagatavota par daudz, neatstājiet ledusskapī, bet izvāriet klimpas un tās lieciet ledusskapī citai dienai. Ņoku masa, atstāta ledusskapī, kļūst mīksta un ķepīga. Lai sagatavotu klimpas, nāksies likt klāt papildu miltus, kas klimpas padarīs blīvākas un sīkstākas. 

Siera mērce
400 ml piena;
40 g sviesta;
2 ēd. k. miltu;
150 g rīvēta siera (izmantoju Krievijas sieru);
1 mocarellas siera bumba (100 g);
sāls un pipari.

Pagatavošana:
Katliņā izkausē sviestu, iemaisa miltus un pavisam nedaudz apcepina, tad lēnām pa daļai pielej pienu. Kad mērces pamats uzsilis, pievieno sieru un garšvielas.


«Panna cotta» ar aveņu želeju

«Panna cottai»:
120 g piena;
10 – 12 g želatīna;
400 ml saldā krējuma;
50 g cukura;
1 tējk. vaniļas ekstrakta;
¼ tējkarotes sāls.

Aveņu želejai:
svaigas vai saldētas avenes (izmantoju divas saujas svaigu rudens aveņu);
4 tējk. cukura;
5 g želatīna.

«Panna cottas» pagatavošana:
Katliņā lej pienu un pievieno želatīnu, maisot silda, līdz želatīns izkusis, tad piecas minūtes ļauj  atdzist. Pēc tam turpina masu sildīt, pievieno cukuru un sāli, maisot izkausē, tad liek klāt vaniļas ekstraktu un saldo krējumu. Visu maisot uzsilda. Ņem nost no plīts un ļauj atdzist vismaz piecas minūtes. Pilda trauciņos un liek ledusskapī sacietēt.

Aveņu želejas pagatavošana:
Uzbriedina želatīnu. Avenes ar cukuru vāra, līdz tās izjukušas, tad caur sietiņu izkāš. Iegūtajai aveņu sulai (no divām saujām aveņu ieguvu 165 g sulas) pievieno atlaidinātu (siltā ūdens peldē izkausētu) uzbriedināto želatīnu. Lej pa virsu daļēji sastingušajai «panna cottai». Liek atpakaļ ledusskapī, līdz želeja un «panna cottas» masa pilnībā sacietējusi. Dekorē ar balto šokolādi, svaigām avenēm, piparmētru u. tml.